Cum a facut Copos primul milion

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 17:47
3103 citiri
Cum a facut Copos primul milion

O parte din banii cu care George Copos a inceput prima afacere au provenit din diurna pentru o deplasare in Coreea de Nord, in noiembrie 1989, la Festivalul Mondial al Tineretului, alaturi de Adrian Nastase, Adrian Severin si Mugur Isarescu, potrivit Mediafax. 

Copos a spus ca avea doua variante in 1990. Una dintre ele era sa ramana "simplu functionar" la stat.

"Sigur nu eram restructurat acum", a spus marti omul de afaceri la o conferinta de aniversare a 20 de ani de businness. A doua varianta, pe care a si mers, a fost sa inceapa o afacere si astfel a deschis o cofetarie in anul 1990, din care ulterior s-a dezvoltat holdingul Ana.

Omul de afaceri si-a amintit cum in primul an de business se trezea in fiecare dimineata la 3:30 si cum circula cu "un Aro nenorocit", care de multe ori refuza sa porneasca.

El spune ca era obligat sa reuseasca, pentru ca isi gajase casa, masina si aparatura electrocasnica in contul unui credit de 25.000 de dolari, obtinut de la BCR. Cu acesti bani, carora le-a mai adaugat 1.500 de dolari, a inceput investitia in prima cofetarie.

"Avusesem doar 1.500 de dolari din ultima deplasare pe care am facut-o in 1989, in luna noiembrie, cu Adrian Nastase, cu Mugur Isarescu, cu Adrian Severin la Festivalul Mondial al Tineretului si Studentilor de la Phenian.

Reprezentam o federatie studenteasca si aveam diurna in dolari. Eram cel mai puternic acolo, aveam masina la dispozitie... A fost o chestie foarte interesanta", a povestit Copos.

In 1991 a cumparat un spatiu pe Calea Dorobantilor, unde a deschis un magazin de electrocasnice, iar peste putin timp a devenit distribuitorul exclusiv al Samsung in Romania.

Activitatea cu electrocasnice a fost stopata in anii 2000, pentru ca a crezut ca dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana toti distribuitorii vor da faliment.

"De fotbal n-as vrea sa spun mai multe. Dupa ce am vazut aseara la El Clasico (Barcelona-Real Madrid, scor 5-0) nu mai putem vorbi de fotbal", a spus Copos.

El sustine ca in 1996 avea in banci 30-40 de milioane de dolari, pe care a decis sa-i investeasca. Astfel, a cumparat fabrica Ana Imep, decizia fiind una buna.

"Am cumparat trei hoteluri in Brasov, dar n-a fost o decizie buna, pentru ca n-am luat niciun dividend pana acum, desi am investit in ele circa 25 de milioane de euro.

Au venit apoi canadienii, americanii, am cumparat 9,6% din Mobifon, dar apoi, prin marire de capital social, am vandut o parte si aici a fost o mare greseala.

Daca ramaneam acum cu 9,6% stateam undeva in Maldive cu totii si nu trebuia sa facem nimic. Nu faceam nici prajituri, nici transport pe cablu, nici industrie hoteliera, si era frumos", a povestit Copos.

Si achizitia, in 2001, a hotelului Europa din Eforie Nord a fost o mare greseala, insa cumpararea hotelurilor Flora (actualul Crowne Plaza) si a Hilton au fost decizii bune.

Copos a amintit si de cele 10 milioane de euro recent investite intr-un spa la Poiana Brasov, constructia unui nou sediu si a unui bloc de apartamente si renovarea hotelului Sportul. El a spus ca in luna martie a anului viitor va incepe constructia cladirii de birouri Ana Tower.

El s-a plans si de lipsa incasarilor la cele trei hoteluri din Poiana Brasov si a incercat sa fie convingator cand a spus ca nu le inchide pentru a nu da afara cei 200 de angajati.

"Aveam varianta sa le inchid pe toate, dar se pierdeau 200 de locuri de munca, sau sa riscam, ceea ce am si facut, si toata vara am stat pe santier.

E o greseala ca am investit la munte, dar ce faceau acesti oameni, daca le spuneam ca inchid hotelurile", a spus omul de afaceri.

Copos a vorbit si de un credit de 29 de milioane de euro obtinut de la BRD in plina criza, dar si de afacerile de 75 de milioane de euro, in stagnare la 10 luni pe intregul grup.

Printre erorile pe care le-a facut si le regreta se numara prezenta in Senat, in perioada 2004-2008 si Guvern, intre 2004 si 2006. El a spus ca in anul 2013, cand isi va incheia studiile in strainatate, fiica sa va veni la conducerea Ana Holding.

"Este vicepresedintele unei organizatii de studenti din Harvard. Ii place sa se implice", a adaugat omul de afaceri. Copos nu a rarat nici de aceasta data ocazia sa sustina ca nu este un om bogat.

"Ma simt un om implinit. Nu sunt un om bogat. Cum spunea Napoleon: «Succesul inseamna invidie, insuccesul inseamna singuratate»", a mai spus Copos. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#george copos, #ana holding, #afaceri, #investitii, #hoteluri , #stiri George Copos