George Copos, lege pentru uz personal?

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 08:52
1288 citiri
George Copos, lege pentru uz personal?

Patronul Rapidului e acuzat ca a promovat, pe cand era vicepremier, un amendament la Legea sportului, pentru a plati impozite mai mici. Pagubiti au iesit jucatorii si statul.

Dumitru Costin il acuza pe patronul Rapidului ca a promovat, pe cand era vicepremier, un amendament la Legea sportului, pentru a plati impozit mai mic. Pagubiti au iesit jucatorii si statul.

Magnatul George Co-pos s-a folosit in 2006 de pozitia de vicepremier pentru a modifica legislatia sportiva in folosul clubului pe care il conduce, sustine Dumitru Costin, vicepresedintele sindicatului fotbalistilor (AFAN). Sustinut de celelalte cluburi, de Federatia Romana de Fotbal si de Liga Profesionista de Fotbal, Copos a reusit sa introduca in Legea sportului un amendament care a diminuat semnificativ darile catre bugetul de stat ale cluburilor, dar cu pretul limitarii drastice a drepturilor avute de sportivi.

Practic, prin acest siretlic, Copos a inlocuit paragraful prin care era obligat sa le faca tuturor sportivilor contracte individuale de munca (platind astfel parti sociale si impozite), in loc fiind adoptat un text care permite clu-burilor sa-i angajeze pe jucatori doar ca prestatori de servicii. Aceasta ultima versiune face mari economii la bugetul cluburilor, dar cu pretul transformarii jucatorilor intr-un soi de sclavi. Performerii nu mai au dreptul nici la pensie, nici la ajutor de somaj, iar la finalul carierei nu vor avea nici macar vechime in munca!

Filiera PC

Interfata lui Copos in acest demers a fost un coleg din Partidul Conservator, Florian Gheorghe, pe atunci presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), institutia care reprezinta lumea sportului la nivel guvernamental. La initiativa ANS, guvernul a dat o ordonanta de urgenta care, dupa ce a primit si girul Parlamentului, a modificat Legea sportului si a dat unda verde cluburilor sa incheie cu sportivii nu numai contracte individuale de munca, ci si conventii civile.

In sedinta de astazi a Comitetului Executiv al FRF se discuta introducerea unui contract stan-dard pentru fotbalistii romani. Impus de UEFA si FIFA, noul format ar scoate la lumina toate veniturile din fotbal si ar exclude "varianta Copos".

Grosul sumelor, din imprumuturi si donatii

Florian Gheorghe a preaslavit noile contracte in dezbaterea pe acest subiect din Camera Deputatilor, principalul sau argument fiind "corelarea regulamentelor interne cu cele internationale privind statutul sportivului profesionist in Romania".

Contactat insa de EVZ, Gheorghe a precizat ca altul a fost motivul pentru care a acceptat modificarea: "Argumentul a fost in primul rand zona de fiscalitate care era eludata. Treceau usor, usor pe langa ea si nu-si plateau darile catre stat. Legea le-a permis sa plateasca mai putin, dar in acelasi timp banii sa se duca la stat".

Initiativa n-a avut efectul de care vorbeste Gheorghe. Patronii au recurs in continuare la diverse tertipuri pentru a scoate cat mai putini bani din buzunare pentru contributiile la bugetul de stat. Acest lucru ne-a fost confirmat de Sebastian Bodu, presedinte al Fiscului in perioada introducerii modificarii din Legea Sportului.

"Probabil ca initiatorul a vrut sa inmoaie un pic regimul, crezand ca vor plati asa. Din pacate, nu s-a intamplat asta. Si pe conventia civila se pune salariul minim pe economie, 3-4 milioane, iar restul se vireaza in contul fotbalistului prin aceleasi modalitati, de genul contract de donatie, contract de imprumut pe 100 de ani, contract de sponsorizare", a explicat Bodu pentru EVZ.

PARAGRAFUL VIZAT

Legea, inainte si dupa modificare

Inainte ca Legea sportului sa fie modificata printr-o ordonanta de urgenta emisa in decembrie 2005 si aprobata de parlament in primavara lui 2006, statutul de sportiv profesionist era conditionat de un contract individual de munca.

"Sportivii nonamatori sunt cei care incheie cu cluburile sau cu asociatiile sportive la care sunt legitimati: a) o conventie civila de prestari servicii; b) un contract individual de munca pe baza caruia obtin licenta de sportiv profesionist, care le confera statutul de sportiv profesionist", se precizeaza in varianta nemodificata a legii. Conventia civila de prestari servicii era permisa si in varianta initiala, dar ca act aditional.

Prin "modificarea Copos", din 2006, aceasta a devenit o alternativa la contractul individual de munca. "Sportivul profesionist este cel care pentru a practica sportul respectiv trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) are licenta de sportiv profesionist; b) incheie cu o structura sportiva un contract individual de munca sau o conventie civila", stipuleaza legea modificata. Varianta noua a legii precizeaza ca sportivului i se poate asigura participarea si plata contributiei la un sistem de pensii, dar numai "la cerere". (Andreea Pocotila)

<a href=http://evz.ro/article.php?artid=338020>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...