Hagi si Copos, afectati de criza financiara

Joi, 20 August 2009, ora 13:39
1166 citiri
Hagi si Copos, afectati de criza financiara

Doua dintre cele mai importante hoteluri de patru stele de pe litoralul romanesc, Europa din Eforie Nord, controlat de omul de afaceri George Copos, si Iaki din Mamaia, detinut de Gheorghe Hagi, au cumulat in primele sase luni din acest an incasari de aproape 1,4 mil. euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Ziarului Financiar.

Desi nu exista o situatie clara a numarului de turisti de pe litoralul romanesc, cu exceptia unei statistici ce inregistreaza numarul de nopti de cazare, afacerile marilor hotelieri de pe litoral arata o scadere a gradului de ocupare atat in lunile de la inceputul anului, cat si in primele doua luni de vara.

Hotelul de patru stele Europa din Eforie Nord, controlat George Copos, care opereaza 221 de camere, a avut in lunile iunie si iulie venituri de aproape 1,8 milioane de lei (425.000 de euro), mai mici in lei cu 11,5% in medie, cea mai mare scadere, cu 15%, fiind adusa de luna iulie.

Hotelul de patru stele Iaki din Mamaia depaseste ca incasari hotelul lui Copos din Eforie Nord, in ciuda faptului ca are cu 99 de camere mai putin.

Astfel, hotelul lui Hagi a avut in primul semestru venituri de 970.000 de euro, mai putin cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa dublu fata de hotelul Europa.

Incasarile mai mari ale lui Hagi vin si din tarifele medii practicate pe camera.

"Tariful mediu a evoluat de la circa 60 de euro in iunie la 80 euro in iulie, cu mic dejun si taxe incluse", a spus directorul general al hotelului Europa.

Spre comparatie, tariful pe camera dubla la hotelul Iaki a variat intre 150 de euro in iunie si 229 de euro in iulie, potrivit datelor de pe site-ul hotelului.

Diferente intre cele doua hoteluri exista si in ceea ce priveste gradul de ocupare.

Daca hotelul lui Copos a avut un grad de ocupare de 73% in iunie, hotelul lui Hagi a operat la un grad mediu de ocupare de 62%, situatia inversandu-se in luna iulie.

#hotel, #criza financiara, #tarife, #litoral , #stiri George Copos