Hotelierii sustin ca "le-a ajuns cutitul la os"

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 13:55
1629 citiri
Hotelierii sustin ca "le-a ajuns cutitul la os"

Turismul romanesc nu a iesit din criza, iar in primul trimestru al acestui an numarul turistilor cazati in hotelurile romanesti a scazut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, au declarat miercuri intr-o conferinta reprezentantii patronatelor hotelierilor si ai agentiilor de turism, conform Mediafax.

"Eu nu vad ca turismul a iesit din criza. Numarul turistilor veniti in hotelurile din Romania este cu 20% mai mic in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental si noul presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

El a adaugat ca turismul continua tendinta descendenda a anului 2010, care a fost unul mai slab decat 2009.

"Din estimarile noastre, in acest an cererea romanilor pentru vacante externe a crescut cu 20% si, in acelasi timp, au scazut cu 20% solicitarile pentru concedii in Romania. Aceasta tendinta e ingrijoratoare", a afirmat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Ea a pus scaderile pe seama celor mai mari doua probleme din turismul romanesc, respectiv lipsa infrastructurii si a promovarii. 

Radu Enache a explicat ca pentru hotelieri, impovarati de taxe, "cutitul a ajuns la os", fiscalitatea excesiva blocand atat investitiile, cat si operarea unitatilor de cazare.

Totodata, el a acuzat statul si de lipsa promovarii turismului. 

"Daca nu-ti faci zgomotul tau, promovarea e zero. Dumneavoastra sunteti vocala de o mie de ani, dar n-ati reusit nimic", s-a adresat Enache Corinei Martin.

Presedintele ANAT a afirmat ca institutia pe care o conduce a solicitat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului ca promovarea turismului sa fie facuta de un organism constituit printr-un parteneriat public-privat.

"Nu e normal ca promovarea Romaniei sa fie decisa de 3-4 functionari publici dintr-un minister. Cine e vinovat ca e inca evaziune fiscala in Romania? Cum poate un minister sa verifice cu 10 angajati problema evaziunii fiscale? Noi cerem de un an si jumatate ca licentierea si clasificarea unitatilor de cazare sa treaca la autoritatile locale", a spus Martin.

La randul sau, George Turna, unul dintre proprietarii hotelului Ambasador din Bucuresti, prezent la conferinta, a aratat ca principala problema a turismului romanesc este lipsa de coerenta si de perspectiva.

"S-au tot infiintat si desfiintat ministere, care au avut diverse prioritati, de la Dracula pana la turismul ecumenic", a adaugat el.

Reprezentantii ANAT si FIHR au anuntat ca poarta discutii pentru unificarea patronatelor din turism intr-o federatie la nivel national.

"Ana Hotels se retrage incepand de azi din toate asociatiile din turism pana la coagularea tuturor federatiilor la nivelul industriei hoteliere", a declarat omul de afaceri George Copos, prezent la conferinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#hotelieri, #turism, #criza, #taxe hotelieri , #stiri George Copos