MANDRIA LUI COPOS: Nu sunt speculant, sunt CONSTRUCTOR de afaceri (Interviu Bloombiz.ro)

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 00:06
5291 citiri
MANDRIA LUI COPOS: Nu sunt speculant, sunt CONSTRUCTOR de afaceri (Interviu Bloombiz.ro)

George Copos, proprietarul ANA Holding, este convins ca ce se poate face in Romania, nu se poate face "nici macar in China". Omul de afaceri este pregatit sa profite de toate oportunitatile pe care tara noastra le are de oferit. "Prin structura mea sunt un investitor. Un constructor. De cladiri si de afaceri. Nu sunt un speculant. Nu sunt un simplu negustor, care cumpara ieftin dintr-un loc si vinde scump in alt loc. Vand scump, intr-adevar, dar vand scump produsele pe care le fabric eu, nu altii", a declarat George Copos, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Ati continuat sa investiti pe timpul acestei crize, ati luat bani de la banci pentru a va extinde business-ul. Cat ati investit si care au fost principalele obiective?

Criza nu este o fatalitate. Este o conjunctura economica.

Daca ii cunosti legile, poti sa o folosesti in beneficiul tau ca investitor.

Vremurile de criza creeaza oportunitati spectaculoase pentru investitii. Spre exemplu, de la declansarea crizei atat materiile prime cat si forta de munca se gasesc din abundenta pe piata, la preturi foarte avantajoase pentru investitor.

Holdingul ANA a investit in aceste vremuri circa 25 de milioane de euro si a reusit sa modernizeze hotelurile: in Bucuresti, Hilton si Crowne Plaza, iar la Poiana Brasov, Bradul si Sport Hotel and Spa.

Am renovat toate spatiile publice - holuri, receptii, sali de conferinta, restaurante, baruri - si, la Poiana Brasov, si spatiile de cazare. Mai mult, in aceasta suma "a incaput" si un Spa ultramodern, atasat hotelului Sport din Poiana Brasov.

Daca faceam aceasta investitie in 2008 ar fi costat, probabil, dublu.

Acum avem lucrurile asezate, criza pare sa se apropie de final iar datele noastre arata un volum de afaceri in plina crestere.

La Poiana Brasov, spre exemplu, la sfarsitul primului semestru suntem la aproape dublu fata de aceiasi perioada a anului trecut.

Strategic vorbind, de ce ati ales sa riscati si sa faceti investitii intr-o perioada in care majoritatea oamenilor de afaceri au fost rezervati?

Fiecare companie si fiecare manager isi stabileste obiectivele, prioritatile si strategiile cum crede de cuviinta. Sunt teorii care spun ca, in vremuri de criza, trebuie "sa ingropi banii".

Pana si faimosul George Soros afirma ca, in aceste timpuri, tine banii "la saltea", asteptand conjuncturi mai favorabile.

Nu e mai putin adevarat insa ca profitul este proportional cu riscul asumat - vorbesc, fireste, de risc asumat in conditii de luciditate si de realism, nu de riscul asumat prosteste, fara nici o judecata sau temei.

Deci, cine risca sa faca investitii in vremuri de criza, si are si mijloacele necesare, se poate astepta la rezultate pe masura riscului.

In cazul nostru, iesirea Romaniei din criza ne gaseste cu hotelurile proaspat renovate, pregatite complet pentru a primi o clientela mai numeroasa si mai avuta decat inainte.

Totodata, ne gaseste cu tehnologie noua la fabrica ANA IMEP din Pitesti, pe baza unor fonduri europene pe care am stiut sa le atragem si sa le folosim la timp.

De care dintre afacerile dumneavoastra ati fost fost cel mai multumit in aceasta perioada?

Toate afacerile din Romania au avut trenduri descrescatoare incepand cu 2008. In prezent constat cu satisfactie ca o parte din cifrele referitoare la afacerile ANA sunt in crestere.

Peste tot am depasit anul 2010, in unele cazuri - si anul 2009. Hotelurile din Poiana Brasov au atins chiar cota record din 2008.

Am, deci, oarecare motive de satisfactie, retinute bineinteles, nu e cazul sa ne bucuram prematur. Greul nu a trecut.

Va felicitati sau regretati ca nu ati investit mai mult in terenuri, in imobiliare in general?

Orice plan de afaceri corect raspunde unei cerinte a pietei, prezente sau care poate fi previzionata. Investitiile in terenuri, aur sau imobiliare sunt investitii relativ sigure, cu rate ale profitului care pot fi, in general, estimate.

Nu vorbesc de situatii de isterie imobiliara mondiala, cum a fost cazul in vremurile care au declansat criza "instrumentelor derivate", asa numita "criza sub-prime".

A investi in terenuri si in imobiliare este o afacere cuminte si rentabila, in orice timpuri.

Am investit si eu, mereu, si in terenuri, si in imobiliare. Am terenuri. Le voi folosi. Am si proiecte, unele in curs de realizare.

Unul din ele se numeste ANA TOWER, care va fi un turn de birouri de clasa A, situat langa hotelul Crowne Plaza. Va fi prima cladire de categorie "Gold" din Bucuresti, una dintre cele mai frumoase si, in mod cert, cea mai inalta.

Nu ma consider insa un "captiv" al real estate - ului. Sunt un om de afaceri cu activitati multiple.

Industrie alimentara, electrotehnica, transporturi internationale, industrie hoteliera, transporturi pe cablu, chiar si fotbal.

Uneori ma gandeam, cu regret, ca nu am stiut sa folosesc momentul 2008 si sa dispun de multe, multe terenuri, pe care sa construiesc multe, multe blocuri.

Apoi a venit anul 2009, si apoi 2010. Atunci m-am felicitat ca am stiut sa imi pastrez calmul si echilibrul si ca nu am achizitionat multe terenuri si nu m-am apucat sa construiesc multe blocuri. Ma gasea criza cu ele si pateam ce au patit altii: insolventa.

Anticii spuneau: "Est modus in rebus" adica, in traducere libera, "Este o masura in fiecare lucru" ori, mai complet, "Nu este bine sa depasesti masura fiecarui lucru".

Oameni de afaceri din tara spun ca s-au saturat de Romania si daca ar mai avea 30 de ani si-ar muta afacerile in China. Dumneavoastra cum ganditi?

Eu cred ca Romania este adevarata tara a tuturor posibilitatilor. Spun asta in sensul bun al cuvantului. Daca nu as fi crezut in acest lucru as fi parasit tara.

Puteam sa o fac si inainte de 1989 si dupa. Nu am facut-o si nu regret.

Ca sa sustin ideea ca Romania este un loc potrivt pentru afaceri va rog sa aveti in vedere ca aici sunt si Renault, si Citibank, si Groupe Societe Generale, si ING, si Mittal Steel, si Ford, si Bouygues, si Nokia, si Emerson, si Arcelik, si Danone, si Coca Cola, si Mechel, si Saint Gobain, si IKK, si multi altii, transnationale importante.

Vin aici pentru ca exista oportunitati. Vin si chinezii. Tocmai s-a inaugurat China Town-ul de langa Bucuresti.

Ceea ce facem noi nu se poate face nici in China, nici aiurea. Doar aici. Noi suntem, spre exemplu, Hilton, si Crowne Plaza.

De ce sa plecam, cand ei se straduiesc sa vina ? Vreau sa intelegeti ca este mult patriotism in ceea ce va spun.

Este, in acelasi timp, si un set de calcule reci, de analize de piata, de marketing, de analize de costuri, de studiu al pietei fortei de munca. A rezultat clar ca ceea ce facem noi trebuie facut aici.

In China nu se mananca cozonaci pascali cu mac tip "Marita".

Nu se livreaza produse electrotehnice in Italia, cu camioanele. Nu se schiaza ca la Poiana Brasov. Locul meu este aici.

Ba chiar si generatia urmatoare, Alexandra, se reintoarce. In prezent se ocupa de relansarea brandului ANA PAN si de cursurile unei scoli de vara pentru tineri cu potential de performanta peste medie.

Dorim sa facem asa ceva in Romania, nu in alta parte.

Voci foarte importante ale mediului de afaceri sustineau ca aceasta criza este sansa Romaniei de a recupera terenul. Ati crezut vreodata in aceasta idee?

Criza este o sansa reala pentru Romania. Este prilejul ce ne-a fost oferit pentru a intelege natura artificiala a lumii din 2008, cu salarii nejustificate in nici un fel de performanta economica, cu maniera in care se vindea orice, oricui, la orice pret, in care munca practic nici nu mai conta.

Lumea era anormala: patronii erau sclavii angajatilor.

Criza ne-a readus cu picioarele pe pamant, aratand, celor care nu avusesera curiozitatea sa citeasca in carti, ca salariile sunt dependente de performanta, ca fiecare leu conteaza, ca a avea un loc de munca este o mana cereasca si ca fara calificare in munca nu existi.

Criza ne-a aratat ca nu poti trai la infinit pe credit, ca nici nu poti cheltui mai mult decat castigi si ca nu poti avea pe termen lung un nivel de trai pentru care nu ti-l poti sustine cu mijloacele de care dispui.

Pentru unii a fost un mare soc sa constate ca nu mai au bani pentru vila din Pipera, pentru Mercedesul V12, pentru escapadele lunare de shopping la Milano.

Cred ca aceasta criza reprezinta trezirea Romaniei la realitate. Mai trebuie si ca autoritatile sa isi faca datoria.

Daca nu se poate trai fara munca, cu atat mai mult nu se poate trai din furt si inselaciune, care trebuie pedepsite cu asprime. Aici trebuie sa se manifeste statul.

E rolul lui sa reprime munca "la negru", economia necontabilizata si coruptia.

Va temeti de o noua cadere a economiei, de o revenire a recesiunii in cazul in care criza datoriilor nu va fi definitiv eliminata?

Nu numai ca ma tem. Ma si pregatesc pentru aceasta eventualitate.

Teoria economica ne avertizeaza asupra existentei crizelor economice in forma de "W". Sper sa nu traim o astfel de experienta. Pe de alta parte, uitandu-ma la ce se intampla in Irlanda, Portugalia sau Grecia - salvate, "in extremis", de liderii de state din zona euro - nu pot sa nu imi iau masurile de siguranta ce se impun.

Care sunt acestea? Secret ! Trebuie subliniat insa ca, in timp ce unele state, parca inconstiente din punct de vedere economic, sunt pe cale sa se prabuseasca, altele, vecine cu noi, infloresc. Turcia a crescut economic cu 11 % in primul semestru. Deci, se poate.

Cum ? Prin investitii, in primul rand in infrastructura: sosele, autostrazi, scoli, spitale. Asta ar fi solutia si pentru Romania. Am spus-o de atatea ori incat am obosit. Nimanui nu pare sa ii pese. Vom incepe oare sa regretam Imperiul Otoman ?

Ce ati invatat dumnevoastra ca om de afaceri de la aceasta criza? V-ati schimbat felul de a gandi business-ul?

Eu ceea ce stiu am invatat la scolile pe care le-am urmat. Am avut sansa ca economia de piata sa fie doar "poligonul" in care am aplicat ceea ce stiam din carti.

Am avut asadar sansa de a nu reinventa roata, apa calda si mersul pe jos. Am castigat timp enorm de mult.

De aceea mi-au si mers lucrurile atat de repede. Criza este descrisa in carti de 250 de ani. Se stie ce este ea, cum se manifesta, ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pe timpul ei.

Ca atare, am facut ceea ce trebuie. La intrarea in criza am avut lichiditati.

Cu ele am facut investitii la preturi deosebit de avantajoase. Acum, la iesirea din criza, cand foarte multi sunt in zdrente, noi suntem imbracati in haine noi si asteptam clientela.

Ce alti oameni de afaceri romani admirati cel mai tare si de ce?

Prin structura mea sunt un investitor. Un constructor. De cladiri si de afaceri.

Nu sunt un speculant. Nu sunt un simplu negustor, care cumpara ieftin dintr-un loc si vinde scump in alt loc. Vand scump, intr-adevar, dar vand scump produsele pe care le fabric eu, nu altii.

Ca atare, admir oamenii de afaceri care sunt producatori. Fabricantul de motoare din mine admira industriasii.

Constructorul de hoteluri din mine admira constructorii. Transportatorul din mine admira transportatorii. Ii admir post-mortem pe Malaxa si pe Auschnitt.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#afaceri, #ana hotels, #ana imep, #ana pan, #china, #constructii, #george copos , #stiri George Copos