Soros arunca bomba: China se scufunda! Repetam criza din 2008

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 14:55
10580 citiri
Soros arunca bomba: China se scufunda! Repetam criza din 2008
Foto: Wikimedia

Miliardarul american George Soros crede ca pietele financiare ar putea inregistra o cadere similara cu ultima criza economica petrecuta in urma cu 8 ani. Investitorul se arata ingrijorat de influenta nefasta pe care China o poate avea asupra lumii.

Aflat in Sri Lanka pentru a participa la un forum economic, Soros a declarat ca, in acest moment, China se zbate sa gaseasca un model de dezvoltare si transfera o mare parte din instabilitatea sa financiara catre restul pietelor de pe glob, relateaza CNBC.

Intr-un interviu acordat presei locale, Soros mentioneaza ca mediul economic actual ii aminteste de "criza pe care am avut-o in 2008".

"China are o problema mare in a-si ajusta economia. Pot spune ca se indreapta direct spre o criza financiara", a afirmat George Soros intr-un interviu acordat ziarului Sunday Times in Sri Lanka.

Nisipuri miscatoare

Declaratia sa vine in contextul in care tranzactiile de pe piata de capital din China au fost suspendate pentru a doua oara in patru zile, transmitand valuri de nesiguranta pe celelalte piete din Asia, dar si pe bursele din Europa si Statele Unite.

China a bifat cea mai de succes poveste economica a ultimilor trei decenii, dar pasii facuti spre un nou model economic bazat pe consumul intern si o piata deschisa s-ar putea dovedi un risc asumat prea repede de Beijing.

Prabusirea pietei de capital din China este un fenomen care a debutat inca din vara anului trecut, iar eforturile autoritatilor de a stabiliza situatia par sa nu-si fi atins scopul.

Mai mult, datele statistice privind consumul si productia industriala a Chinei din ultimul trimestru al anului trecut s-au dovedit dezamagitoare, iar analistii sunt ingrijorati si de faptul ca autoritatile de la Beijing nu reusesc sa supravegheze integral piata de capital din China.

In incercarea de a stabiliza piata, organismele cu rol regulator au emis noi legi care stabilesc plafoane limita ale actiunilor care pot fi tranzactionate in cursul unui trimestru de actionarii majoritari ai companiilor. Limita este stabilita la doar 1% din actiunile unei companii listate la bursa.

Marc Ostwald, analist al ADM Investor Services, crede ca ultimul comentariu al lui Soros, ca si raportul emis de Banca Mondiala la mijlocul acestei saptamani, nu fac decat sa arunce o umbra intunecata asupra perspectivei economice globale.

"Trebuie specificat ca actualele turbulente din pietele financiare difera de cele inregistrate in 2008, cand creditarea nesabuita, ascunderea unui munte de riscuri din sectorul de credit si supravegherea iresponsabila a pietelor au fost cauzele care au generat criza", a transmis Ostwald, intr-o nota adresata investitorilor.

#criza financiara, #george soros, #criza economica China , #Afaceri