Soros, alarmat: Nivelul creditelor din China imi aduce aminte de SUA inainte de criza

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:15
4087 citiri
Soros, alarmat: Nivelul creditelor din China imi aduce aminte de SUA inainte de criza
Foto: Flickr/Heinrich Bohl Stiftung

Investitorul miliardar George Soros se arata inspaimantat in fata cresterii gradului de indatorare din China, considerand ca acesta este un semnal de alarma pentru economia globala.

Evolutia creditelor din economia chineza a inregistrat o crestere rapida in luna martie starnind nelinistea lui Soros. "Imi aduce aminte de economia indatorata din Statele Unite in perioada 2007-2008", a comentat miliardarul, citat de Bloomberg.

Peste medie

In martie, bancile din China au acordat credite de 2.340 miliarde de yuani (362 miliarde de dolari), depasind cu mult prognoza lunara medie de 1.400 miliarde yuani emisa de analistii Bloomberg si starnind ingrijorari in privinta sustinerii cresterii economice prin cresterea gradului de indatorare a companiilor chineze.

"Situatia din China seamana in mod bizar cu ceea ce s-a intamplat in SUA, in 2007-2008, inaintea crizei financiare, care a fost alimentata de cresterea gradului de indatorare.

Mare parte din banii pe care bancile ii arunca pe piata sunt destinati acoperirii creditelor nerentabile si mentinerii in viata a companiilor neprofitabile", a afirmat Soros in cadrul unui seminar organizat la mijlocul acestei saptamani de Asia Society in New York.

Soros a construit un imperiu financiar de 24 de miliarde de dolari pariind curajos impotriva unor valute aflate in pragul declinului.

La inceputul acestui an, miliardarul american a mentionat ca este dispus sa joace impotriva valutelor asiatice, o prabusire a economiei chineze fiind "practic inevitabila".

In luna martie, economia Chinei a dat semne de redresare, in special in sectorul imobiliar. Valoarea locuintelor din principalele orase a crescut, pretul cel mai ridicat fiind inregistrat in Shenzen, unde a marcat o crestere de 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Desi vorbim de o bula imobiliara, Soros crede ca acest sector al economiei chineze va reusi sa se alimenteze singur pentru o perioada, asa cum s-a intamplat si in SUA in anii 2005-2006.

Experti circumspecti

Soros nu este singurul ingrijorat de evolutia economica a Chinei. Andrew Colquhoun, seful agentiei de rating Fitch din regiunea Asia-Pacific, crede ca elementele care sustin acum cresterea pot in cele din urma sa destabilizeze economia chineza, aceasta fiind deja la un nivel de indatorare nesustenabil.

"Nu sunt inca sigur daca este stabilizare sau nu. Din perspectiva creditelor, ar fi de preferat ca economia Chinei sa evolueze mai lent. Suntem din ce in ce mai putin increzatori in angajamentele Beijingului privind initierea reformelor structurale", a explicat Colquhoun intr-un interviu acodat Bloomberg.

Dar nu toata lumea vede in nivelul de indatorare din China un risc pentru a doua economie a lumii.

Qu Hongbin, seful echipei de analisti ai bancii HSBC, crede ca aceste temeri sunt nejustificate, iar sistemul bancar chinez nu si-ar fi depasit capacitatea de creditare.

Prezicatorul dezastrelor

Soros s-a facut cunoscut in lumea marilor jucatori din piata Forex in 1992, cand a castigat 1 miliard de dolari impotriva Bancii Angliei, mizand pe o depreciere a lirei sterline in fata dolarului.

In 1997 si in 2001, miliardarul s-a remarcat prin acuratetea predictiilor privind criza de pe piata asiatica si cea a datoriilor din Grecia.

In China, un alt fenomen alarmant este cel al retragerilor de capital, o masura de precautie adoptata de cei mai bogati oameni de afaceri in fata campaniei anticoruptie declansata de Beijing.

Chiar daca, in marti,e rezerva valutara a Beijingului a crescut cu 10,3 miliarde dolari, pana la valoarea de 3.210 miliarde de dolari, aceasta este mai mica cu 517 miliarde decat cea inregistrata in martie 2015.

Ma Jun, economist-sef in cadrul Biroului de Cercetare al Bancii Populare a Chinei, sustine totusi ca datele recente privind cresterea sectorului imobiliar, a valorii adaugate a produselor industriale si a preturilor indica o perspectiva economica mai optimista decat cea prognozata de multi analisti.

Insa, trendul de stabilizare a economiei chineze nu este in masura sa ofere investitorilor increderea necesara, cat vreme redresarea economica este condusa de investitiile facute de Beijing in societatuile cu capital de stat, dupa cum sustine Gao Xiqing, fost vicepresedinte al Comisiei de Reglementare pentru Valori Mobiliare din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grad indatorare companii China, #credite China, #george soros, #economie china , #Economist