Soros avertizeaza: Uniunea Europeana, in pericol de moarte. Rezolvati criza refugiatilor!

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:04
4923 citiri
Soros avertizeaza: Uniunea Europeana, in pericol de moarte. Rezolvati criza refugiatilor!
Foto: Wikimedia

Miliardarul american George Soros crede ca Uniunea Europeana se afla in pericol de moarte din cauza incapacitatii liderilor politici de a gasi solutii viabile pentru criza refugiatilor.

Intr-un editorial din New York Review of Books, Soros se arata ingrijorat de dimensiunea capatata de criza refugiatilor din Europa si arata cateva solutii financiare la care organismele europene ar trebui sa apeleze de urgenta, potrivit CNBC.

O sansa rezonabila

"Solicitantii de azil sunt disperati. Refugiatilor legitimi trebuie sa li se acorde o sansa rezonabila de a ajunge in destinatiile dorite din Europa", arata miliardarul in textul sau.

In plus, considera Soros, blocarea refugiatilor in Grecia nu face altceva decat sa accentueze criza financiara cu care se confrunta Atena.

In 2015, manati din spate de ororile razboaielor din Siria, Irak, Afganistan si tarile din nordul Africii, peste 1 milion de imigranti au traversat apele Mediteranei sau ale Marii Egee pentru a intra in Europa.

Cateva sute de mii dintre acestia sunt in continuare in Grecia, ca urmare a blocadei impuse de tarile de pe traseul balcanic la frontiere.

"Liderii europeni trebuie sa imbratiseze ideea ca, pentru a se adresa eficient crizei refugiatilor, trebuie sa creasca volumul de fonduri alocate, in loc sa stranga in fiecare an bani cu taraita.

Cheltuirea unor sume de bani mai mari inca de la inceput ar permite Uniunii sa raspunda in mod efectiv la unele dintre cele mai periculoase consecinte ale crizei refugiatilor", considera miliardarul.

Calculele lui Soros

Din punctul de vedere al lui George Soros, Europa nu ar trebui sa primeasca decat intre 300.000 si 500.000 de refugiati anual, relocarea acestora in tarile membre UE fiind astfel mult usurata.

In schimb, oficialii de la Bruxelles ar trebui sa aprobe din start alocarea a 30 de milioane de euro anual pentru integrarea acestora in tarile adoptive.

"30 de miliarde suna ca o suma enorma, dar nu este, odata ce o privesti din perspectiva corecta. Esecul in a asigura banii necesari pentru primirea refugiatilor ar putea costa Uniunea mult mai mult.

Exista un pericol real ca aceasta criza a refugiatilor sa puna in pericol existenta spatiului Schengen", avertizeaza Soros.

Tot el considera ca reprezentantii Comisiei Europene ar trebui sa regleze problema finantarii prin rectificarea Bugetului Multianual al Uniunii si cresterea TVA pentru a rezolva aceasta chestiune.

Un raspuns urgent la criza ce ameninta coeziunea blocului continental il pot da chiar fondurile aflate la dispozitia Mecanismului Financiar de Stabilitate, in valoare de 60 de miliarde de euro.

Banii ar putea fi folositi pentru a emite bonduri europene cu dobanda redusa, sustine miliardarul.

"De-a lungul timpului, guvernele au emis bonduri pentru a raspunde starilor de urgenta. Acesta este cazul si in Europa de astazi. Cand au de gand sa-si foloseasca ratingul triplu A dat Europei, daca nu intr-un moment cand Uniunea se afla in pericol de moarte?", comenteaza George Soros.

#criza refugiati UE, #george soros, #solutii criza refugiatilor, #fonduri ue , #Economist