Soros da un ultimatum Germaniei

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:47
1497 citiri
Soros da un ultimatum Germaniei

Miliardarul George Soros a cerut Germaniei fie sa conduca zona euro afara din recesiune, prin stimularea cresterii economice, crearea unei autoritati fiscale comune si garantarea de obligatiuni comune, fie sa paraseasca uniunea monetara pentru a salva viitorul europei.

"Fiti lider sau parasiti euro: aceasta este o decizie legitima pe care trebuie sa o ia Germania. Fie impartasiti soarta cu restul Europei, va asumati riscul de a va scufunda sau de a inota impreuna, fie parasiti euro, pentru ca daca plecati problemele zonei euro se vor ameliora", a declarat George Soros pentru Financial Times.

Conform acestuia, situatia este in intregime dependenta de atitudinea Germaniei. "Daca insista asupra unei politici de austeritate, de intarire a pozitiei actuale deflationiste si nu se va clinti de la ea, atunci, in realitate ar fi chiar mai bine pentru ea pe termen lung (sa plece)".

Soros, un puternic sustinator al integrarii europene, dar un critic vehement al gestionarii crizei din zona euro de catre Germania inca din 2010, a laudat ultimul demers al Bancii Centrale Europene (BCE) de a se reveni la cumpararea de obligatiuni de stat din zona euro drept "un pas mai puternic decat cele precedente".

"Acest demers va avea un efect. Ar putea pune chiar bazele pentru o eventuala solutie. Dar este un paliativ, nu o solutie", a spus Soros.

Doar prin simpla anuntare a faptului ca posibila interventie a BCE ar trebui sa reduca prima de risc pe care Madridul trebuie sa o plateasca pentru obligatiunile sale, nu va fi de ajuns pentru a opri actuala spirala deflationista, considera Soros. El nu se asteapta ca Spania sa solicite sprijin "pana cand nu se va afla cu spatele la zid".

Cu toate acestea, a cere conditii mai aspre de austeritate de la tari precum Spania si Italia nu va face decat sa intareasca divizarea din zona euro intre debitori si creditori: "Acesta este un pas spre a face o Europa cu doua niveluri, permanenta".

Soros va tine un discurs la Berlin

Soros isi va explica temerile ca o astfel de divizare va duce la o eventuala prabusire a uniunii monetare - a pietei comune si a Uniunii Europene in ansamblul sau - intr-un discurs de luni, la Berlin. El a publicat, de asemenea, un eseu lung privind "tragedia" Europei in ultimul numar al revistei "New York Review of Books".

Miliardarul american a spus ca solutia preferata de el este ca Germania sa renunte la pozitia sa deflationista si sa se comporte ca un "hegemon binevoitor" fata de partenerii sai, mai degraba decat sa paraseasca euro.

"Din punct de vedere politic ar fi o lovitura teribila", a spus el. "Toti pro-europenii pe care ii cunosc sunt socati de aceasta idee ca Germania sa paraseasca zona euro. Ar fi mult mai de dorit ca Germania sa sufere o schimbare a starii de spirit. Dupa ce va analiza costurile, ar putea dori sa ramana", a precizat Soros.

Pentru a preveni ca actuala confruntare dintre debitori si creditori sa devina permanenta va fi nevoie de o "Autoritate fiscala europeana" (EFA) cu drepturi depline - un fel de Fond Monetar European - care sa-si asume riscul de solvabilitate a tuturor obligatiunilor de stat cumparate de BCE, este de parere Soros.

Zona euro ar trebui sa urmareasca o crestere nominala de cel putin 5%, cu o inflatie mai mare - pentru o perioada limitata - decat este pregatit vreodata sa permita Bundesbank-ul german. Fara perspectiva de crestere, debitorii vor ramane intr-o "capcana deflationista" si in cele din urma vor fi obligati sa ajunga in incapacitate de plata (default).

O eventuala EFA va prelua fondurile de salvare din zona euro - Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) in valoare de 440 de miliarde de euro si Mecanismul European de Stabilitate (MES) in valoare de 500 de miliarde de euro - si va stabili un "fond de reducere a datoriilor". Acesta din urma, foarte asemanator cu "fondul de rascumparare a datoriilor", propus guvernului german de Consiliul Consilierilor Economici va achizitiona intreaga datorie publica din zona euro, de peste 60% din PIB-ul lor - plafonul datoriei pe care ar trebui sa-l vizeze. Fondul va emite apoi "creante de reducere a datoriei" ca obligatiune comuna a tarilor din zona euro. Soros sugereaza ca ar trebui tratate ca garantie de cea mai inalta calitate de catre BCE si vor fi atractive pentru investitori.

"Exista depozite de aproximativ 700 miliarde de euro la BCE, care in prezent au dobanda zero", a spus el. "In loc sa se pastreze acesti bani la BCE, bancile i-ar pune in aceste creante, care ar avea o rata a dobanzii mai buna decat zero", a precizat el.

Conceptul de a conferi datoriilor din zona euro o garantie comuna este combatut insa cu inversunare in guvernul german. Cancelarul Angela Merkel si ministrul de finante Wolfgang Schauble sunt de acord ca acest lucru nu se poate intampla pana cand nu este stabilita o "uniune fiscala" in Europa, care sa monitorizeze disciplina bugetara. Multi dintre sustinatorii lor resping ideea pur si simplu.

"Daca nu-si schimba punctul de vedere asupra euro, imping - fara sa vrea - Europa intr-o situatie intolerabila", considera Soros. "Preocuparea mea reala este ca euro pune in pericol acum UE. Daca se risipeste in polemici, Europa va ajunge mai rau decat a fost inainte de a incepe", avertizeaza Soros.

Miliardarul american a mai spus ca se asteapta sa fie atacat in Germania pentru ca a vorbit ca un speculator financiar. "Dar eu nu sunt doar un speculator. Practic m-am pensionat. Cred ca este necesar sa iau o pozitie la varsta mea", a declarat Soros pentru FT.

#George Soros Germania, #declaratii George Soros Financial Times, #George Soros criza europeana , #Economist