Contribuabilii britanici vor plati inca 500 de lire pe an pentru acoperirea deficitului public

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 12:46
1131 citiri
Contribuabilii britanici vor plati inca 500 de lire pe an pentru acoperirea deficitului public

 Taxele din Marea Britanie vor trebui sa fie majorate din nou, pentru a acoperi deficitul public de mai multe miliarde lire sterline, urmeaza sa anunte ministrul britanic de finante,Alistair Darling, in prezentarea bugetului din aceasta luna, potrivit Telegraph.

In ciuda faptului ca a anuntat deja o crestere a impozitului pe venit, se presupune ca exista deja discutii legate de o noi majorari ale taxelor.

Acestea ar putea include o crestere a taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Majorarile de taxe sunt asteptate dupa ce Darling a recunoscut ca Trezoreria a subestimat gravitatea recesiunii.

Darling a spus toamna trecuta ca Marea Britanie va iesi din criza in vara acestui an.

Totusi, ministrul a recunoscut la sfarsitul saptamanii ca acest lucru nu este probabil pana la sfarsitul anului.

Fiecare contribuabil britanic va plati inca 500 de lire pe an pentru acoperirea deficitului public.

Guvernul va fi nevoit sa acorde imprumuturi cu zeci de miliarde lire sterline peste nivelul prevazut, iar expertii prevad ca aceasta situatie va face ca cetatenii platitori de taxe sa aiba de plata, in medie, dupa alegeri, inca 500 lire anual.

Astazi, Institutul de Studii Fiscale (IFS), o respectata institutie de previziuni economice, va publica estimarile detaliate privind daunele provocate de recesiune in finantele publice.

Potrivit expertilor, raportul va arata ca Marea Britanie a trebuit sa acorde imprumuturi cu 20 miliarde lire sterline peste nivelul prevazut in anul anterior.

Pentru anul financiar 2009-2010, IFS ar putea estima ca nivelul creditarii va creste la peste 150 miliarde lire, cu 30 miliarde lire peste estimari.

Previziunea va atrage atentia ca taxele vor trebui sa fie majorate cu peste 20 miliarde lire sterline/an, sau chiar mai mult, pentru a acoperi deficitul.

Pentru a plati datoriile, oficialii trezoreriei planifica noi majorari de taxe si noi reduceri ale cheltuielilor bugetare, masuri care sunt aseptate pentru 2010.

Au existat temeri ca majorarile taxelor vor include si o crestere a TVA-ului.

Taxa pe valoarea adaugata a fost redusa temporar de la 17,5% la 15%, asa cum a prevazut controversatul pachet de stimuli fiscali implementat anul trecut.

Cu toate acestea, TVA-ul ar putea fi majorat la 20% dupa viitoarele alegeri.

Documente publicate anul trecut arata ca guvernul lua anterior in calcul o astfel de majorare.

Majorarile de taxe sunt necesare pentru a asigura pietele financiare ca Marea Britanie are un plan de revenire economica finantat corespunzator.

Duminica, Darling a spus ca previziunea anterioara, potrivit careia Marea Britanie va iesi din recesiune pana in aceasta vara, a fost prea optimista.

"Nu exista niciun dubiu ca adancimea recesiunii, aici si in intreaga lume, este cu mult mai mare decat se prevedea anul trecut", a spus acesta.

Miliardarul american George Soros a declarat recent pentru The Times ca este posibil ca Marea Britanie sa fie nevoita sa recurga la un imprumut FMI, in cazul in care criza bancilor din aceasta tara va continua.

Marea Britanie nu a mai cerut ajutor de la FMI din 1976, cand inflatia se apropia de 27%.

Londra
a cerut atunci 3,9 miliarde de dolari, un record pentru perioada respectiva.

FMI
a avertizat in martie ca economia Marii Britanii s-ar putea comprima in continuare si anul viitor, chiar si dupa ce economiile majoritatii sau tuturor competitorilor Regatului vor reincepe sa creasca.

Astfel, FMI-ul se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada cu 3,8% anul acesta, cea mai abrupta comprimare din 1994 si peste estimarile din ianuarie privind o scadere a PIB-ului cu 2,8%.

In Statele Unite, analistii din cadrul Congresului au marit la 356 miliarde dolari estimarile privind costurile nete pe care contribuabilii vor trebui sa le suporte pentru sustinerea programului guvernamental de salvare a sectorului financiar.

Suma este in crestere cu 167 miliarde dolari, comparativ cu estimarile anterioare.

Departamentul pentru Buget al Congresului (CBO) a estimat initial ca Programul pentru Indepartarea Activelor Neperfomante (TARP), de 700 miliarde dolari, va costa contribuabilii 189 miliarde dolari.

#contribuabilii britanici, #deficit public, #piete financiare , #stiri George Soros