Criza euro, vazuta prin ochii lui George Soros

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 10:37
2188 citiri
Criza euro, vazuta prin ochii lui George Soros

Miliardarul american George Soros a vorbit sambata despre esecul zonei euro de a se redresa si despre extinderea efectelor acestui esec, pe plan global. 

Invitat la o discutie alaturi de Olli Rehn si Gao Xiqing, un oficial chinez, Soros s-a afisat cel mai pesimist dintre cei trei.

Liderii europeni trebuie sa-si convinga votantii sa ajute tarile din zona euro, aflata in fata unor probleme serioase, scrie Money CNN.

"Alternativa este caderea intregului sistem financiar global", a spus acesta.

Procesul a inceput odata cu prabusirea bancii Lehman Brothers in 2008, a adaugat Soros, insa "de aceasta data criza nu va putea fi oprita, pentru ca nu exista autoritatile necesare s-o opreasca".

Discutiile la care a participat Soros au avut loc in cadrul intalnirii anuale dintre FMI si Banca Mondiala, intalnire in care subiectul principal a fost Grecia si criza datoriilor suverane.

Soros a mai sustinut ca tratatele care guverneaza Uniunea Europeana trebuie rescrise, dand de inteles ca moneda euro va evita disparitia.

"In mod clar, moneda euro nu este perfecta si trebuie imbunatatita", a spus acesta. "Dar odata ce ai facut omleta, nu o poti transforma inapoi in oua".

Soros cred ca desi Grecia va face orice ii sta in putere pentru a evita falimentul, "gandind realist, s-ar putea sa fie prea tarziu".

In opinia miliardarului american, "ratele de dobanzi penalizatoare" care au venit odata cu prima salvare a Greciei au consus statul elen intr-o criza accentuata.

Datoria Grecia s-ar putea apropia la 200% din PIB, a mai estimat Soros.

"S-ar putea sa nu mai fie posibil sa se evite o forma de reorganizare, care daca se face ca la carte, ar duce la evitarea defaultului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#criza, #george soros, #zona euro , #stiri George Soros