George Soros: Piata financiara si-a provocat singura criza

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 14:40
3766 citiri
George Soros: Piata financiara si-a provocat singura criza

Criza financiara internationala a fost "inoculata" in cadrul sistemului financiar si este mult mai grava decat mi-am putut imagina vreodata, a declarat omul de afaceri american, de origina maghiara, George Soros, la o conferinta sustinuta in cadrul Universitatii Central-European din Budapesta.

Potrivit Rador, la intrebarea adresata din randurilor auditoriului cu privire la atitudinea Ungariei adoptata in aceasta situatie de criza financiara globala, George Soros a evitat politicos sa raspunda, mentionand odar atat: " Nu sunt in masura sa apreciez demersurile intreprinse de Guvernul ungar, insa un lucru este sigur: in Ungaria este destul mic numarul acelora care platesc impozite mari, acesta fiind unul din motivele faptului ca economia ungara a resimtit aceasta criza ca victima.

Dar, aceasta problema provine din trecut si este, fara indoiala, deosebit de nesanatoasa, chiar daca este de inteles ca politicienii nu vor propune niciodata schimbari drastice in domeniul impozitelor, deoarece exista posibilitatea ca data viitoare sa nu fie alesi".

De ce miliardarul american a dat un raspuns atat de evaziv, poate ca din cauza faptului ca in auditorilor s-a aflat si sotia premierului Ferenc Gyurcsany sau intr-adevar nu a dorit sa faca aprecieri la adresa masurilor intreprinse de Ungaria in aceasta criza financiara globala, nu se stie.

Potrivit lui George Soros, germenele acestei crize a fost de mult incubat in sistemul financiar, si chiar pietele financiare au fost acelea care au scos la suprafata criza, iar acum sunt nevoite sa sufere



El a atras totodata atentia asupra faptului ca actuala situatie economica nu reflecta in tocmai problemele cu care trebuie sa se confrunte pietele financiare. "Pentru presedintele Obama cea mai mare provocare o reprezinta readucerea SUA pe drumul cel bun. Presedintelui american va trebui sa ii fie foarte clar ca intr-o economie globala Statele Unite ale Americii nu mai sunt singurul motor al economiei.

Astfel, va trebui sa ne gandim, pana cand poate fi mentinuta aceasta stare in care pietele financiare globale sunt, practic, coordonate de la Washington. Se poate prea bine, ca nu pentru mult timp", a spus Geroge Soros, subliniind ca aceasta criza a fost adusa la suprafata nu de o prabusira brusca, cum ar fi explozia pretului petrolului, ci a fost incubata in acest sistem financiar.

Ba mai mult, ne confruntam cu o criza financiara care s-a amplificat ca un bulgare de zapada, deoarece necazurile de acum au fost cauzate nu numai de procesele nenaturale ivite pe piata creditelor ipotecare.

 Una din cele mai bune solutii ar putea fi stabilirea unor criterii cu privire la profitul minim si rezerve minime, ceea ce este valabil nu numai pentru institutiile financiare, ci si pentru tarile dependente de pietele mai puternic etatizate, a concluzionat George Soros.