George Soros se retrage. Bilantul unui "investitor strategic"

Joi, 11 August 2011, ora 16:34
2395 citiri
George Soros se retrage. Bilantul unui "investitor strategic"

Saptamana trecuta, firma lui George Soros a anuntat ca va pune capat gestionarii si administrarii afacerilor pentru investitorii straini. In acest fel se pune capat unei importante perioade din cariera legendarului investitor, care a facut o avere din speculatii. Potrivit ultimelor estimari, averea miliardarului se ridica la 15 miliarde de dolari.

La aceasta suma se adauga mai multe case si avioane, potrivit Time.

Miliardarul american de origine maghiara si-a consolidat averea prin investitii strategice. Primul profit semnificativ l-a inregistrat in 1992, cand a castigat aproape 2 miliarde de dolari, mizand la bursa pe deprecierea lirei sterline. Autoritatile britanice au invatat din ,,lectia” data de Soros si au scos lira din mecanismul de schimb valutar, al Uniunii Europene.

Un an mai tarziu, in 1993, Soros a infiintat fundatia pentru o societate deschisa, care ii poarta numele.

La sfarsitul lunii iulie, miliardarul a anuntat ca se retrage din afaceri. Cu alte cuvinte, gigantul pe care il controleaza, Soros Fund Management, care controleaza mai multe fonduri de investitii din toata lumea, se va transforma intr-o afacere de familie. 

Membrii familiei vor fi, astfel, singurii beneficiari ai profiturilor pe care le va obtine Soros Fund Management.

Parerile investitorilor sunt impartite, cu privire la anuntul lui Soros. In timp ce unii dintre managerii considera ca miliardarul vrea sa aiba parte de o pensie linistita, altii apreciaza ca omul de afaceri nu va renunta niciodata la investitii.

Exista voci care sustin ca la baza deciziei lui Soros sta noua legislatie americana. Potrivit acesteia, fondurile de investitii mai mari de 150 de milioane de dolari sunt obligate sa dea publicitastii date despre investitori, angajati si activele pe care le administreaza.

Mai mult decat atat, autoritatile americane vor avea dreptul sa verifice activitatea fondurilor. Noua regula se va aplica de anul viitor.

Miliardarul si-a justificat decizia intr-o scrisoare adresata actionarilor.

„Pana acum, ne-am bazat pe anumite exceptii, care ne dadeau voie sa pastram activitatea confidentiala, iar asta le-a permis actionarilor din afara, a caror interese erau aliniate cu cele ale familiei, sa ramana in Quantum (Quantum este fondul cel mai cunoscut din portofoliul lui Soros).

Cum unele exceptii nu mai sunt valabile dupa noile reguli, Soros Fund Management va finaliza acum tranzitia catre o afacere de familie, un proce inceput cu 11 ani in urma” se arata in scrisoarea semnata de Soros si de fiii acestuia, Jonathan si Robert.

Pana la sfarsitul acestui an, George Soros intentioneaza sa obtina profituri de cel putin un miliard de dolari, prin lichidarea unei parti din actiunile detinute la cateva fonduri de investitii.

Din cariera lui Soros, investitorii ar putea trage mai multe „invataminte”, scrie publicatia amintita.

In primul rand, trebuie sa te gandesti ca vei fi mai sanatos daca te retragi mai tarziu din activitate. Potrivit unui studiu al Universitatii Riverside din California, munca indelungata te ajuta sa ai parte de o viata sanatoasa si echilibrata, desi la prima vedere, ai fi tentat sa gandesti la contrariu.

In al doilea rand, nu trebuie sa renunti la cautarea unor noi oportunitati.

Nu in ultimul rand, trebuie sa te implici activ in comunitate si chiar sa iti faci un plan despre cum poti sa ajuti lumea. Soros declara recent ca vrea sa se implice in actiuni de caritate. Miliardarul american de origine maghiara urmeaza sa returneze plasamente de sub un miliard de dolari investitorilor mici in fondul sau de investitii de 25,5 miliarde de dolari.

Restul activelor, de 24,4 miliarde de dolari, apartin lui Soros si familiei sale. Dupa retragere, el se va ocupa de averea familiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#george soros, #investitor soros, #lectii soros, #soros , #stiri George Soros