Grecia risca sanctiuni daca nu ia masuri suplimentare pentru reducerea deficitului public

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 15:44
1451 citiri
Grecia risca sanctiuni daca nu ia masuri suplimentare pentru reducerea deficitului public

Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, in caz contrar fiind expusa sanctiunilor, a declarat presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, scrie presa elena, citata de cotidianul francez Les Echos, preluata de NewsIn.

Atena are pana pe 16 martie pentru a-i convinge pe ministrii tarilor din Uniunea Europeana si pe reprezentantii Comisiei Europene ca proiectul sau de reducere a deficitului bugetar cu patru puncte procentuale in acest an, de la 12,7% din PIB la 8,7% din PIB, va fi suficient pentru reechilibrarea finantelor publice. "Grecia trebuie sa-si intensifice eforturile si sa ia masuri noi pentru reducerea deficitului public", a spus Juncker pentru ziarul grec Eleftherotypia.

"Daca Grecia nu ne convinge, ar putea face obiectul unor sanctiuni. Autoritatile elene trebuie sa inteleaga ca contribuabilii germani, belgieni sau luxemburghezi nu sunt pregatiti sa remedieze greselile politicii fiscale elene", a mai spus Juncker, care a adaugat ca ministrii de finante din zona euro sunt de parere ca autoritatile din Grecia trebuie sa faca si alte eforturi. Juncker, care este si premierul Luxemburgului, a mai spus ca ministrii de finante din Eurogroup au studiat modalitati de sustinere a Greciei.

"Luxemburgul ar putea de asemenea sa sprijine Grecia in plan bilateral, daca Atena va cere acest lucru. Trebuie insa mai intai sa ne convinga ca masurile sunt serioase si ferme. Guvernul elen trebuie sa se concentreze asupra unor noi masuri de reducere a cheltuielilor si asupra unor mijloace de crestere a veniturilor", a mai spus Juncker.

Sambata, cotidianul german Handelsblatt scria ca guvernul german ia in calcul includerea in bugetul sau pe 2010 a unor cheltuieli legate de o eventuala "actiune de salvare" care sa ajute Grecia sa treaca peste criza bugetara cu care se confrunta in prezent.

Germania a dezmintit deja de mai multe ori ca tarile din zona euro ar urma sa acorde un ajutor financiar Greciei, mai ales dupa ce publicatia Der Spiegel a scris ca acestea ar putea injecta "intre 20 si 25 miliarde euro" pentru a ajuta Atena sa depaseasca criza bugetara, contributia Germaniei urmand sa fie de cel mult 5 miliarde euro.

Vineri, patru parlamentari germani, citati de Bloomberg, care au dorit sa isi pastreze anonimatul, au declarat ca Germania analizeaza posibilitatea de a cumpara obligatiuni emise de Grecia prin intermediul bancii KfW, detinuta de stat. Astfel, KfW ar pregati masuri in cadrul unui plan european de a acorda Greciei ajutoare de 25 miliarde euro, iar in cazul in care va cumpara obligatiuni grecesti, KfW ar urma sa primeasca garantii de la statul german.

Tot vineri, Wall Street Journal a relatat ca mai multi gestionari de mari fonduri de investitii americane, printre care si miliardarul George Soros, au demarat o serie de atacuri speculative de mare amploare impotriva monedei europene, in contextul in care deprecierea acesteia le-ar aduce beneficii considerabile. Acestia mizeaza pe o revenire la paritate 1/1 intre euro si dolar, de la cursul actual de 1,36 dolari/euro.

Grecia are nevoie sa imprumute 53 miliarde euro in acest an, din care a reusit deja sa obtina 13 miliarde. In plus, in martie si aprilie sunt scadente obligatiuni de 22 miliarde euro emise de Grecia, ceea ce inseamna ca statul elen trebuie sa reuseasca sa refinanteze din piete aceasta suma pana atunci.

#sanctiuni, # reducere, # deficit, # Grecia , #stiri George Soros