Pretul aurului o ia razna. In 6 luni va creste cu 30%

Marti, 10 Mai 2011, ora 23:29
3864 citiri
Pretul aurului o ia razna. In 6 luni va creste cu 30%

Aurul ar putea sa se scumpeasca cu inca 30% pana la inceputul anului viitor, pe masura ce investitorii cauta sa se protejeze in fata incertitudinilor economice, potrivit Deutsche Bank AG. 

Mai mult, directorul general pentru tranzactii cu marfuri al bancii germane, Hal Lehr, anticipeaza nivelul de 2,000 de dolari pe uncie, in urmatoarele 8 luni.

Investitori de rangul lui George Soros si John Paulson au investit in aur, vazand cum pretul acestuia explodeaza, pe fondul crizei datoriilor suverane, nelinistilor economice si civile de pe tot globul.

Recordul din urma cu o saptamana, de 1.577,56 dolari/uncie, a ridicat pretul la o valoare de sase ori mai mare decat cea inregistrata in august 1999.

Cotatia aurului a scazut cu 1,6% pe 4 mai, dupa ce Wall Street Journal a scris despre vanzarile metalului pretios de catre fondul lui Soros.

Acesta detinea actiuni in cadrul iShares Gold Trus si SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de plasamente in aur, potrivit Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare.

Pretul aurului a crescut pentru a treia zi consecutiva la New York, dupa ce grijile privind datoriile Europei au stimulat cererea pentru metalul pretios, ca masura de protectie a averilor.

Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit pentru Grecia a patra oara, in ultimele 12 luni.

Protectie impotriva inflatiei

Valoarea aurului a crescut sase saptamani la rand pana pe 29 aprilie, datorita imaginii de principala protectie in fata inflatiei.

Banci centrale din China, India si UE au crescut dobanzile cheie in ultima luna, intr-o incercare de a controla preturile de consum cu politici monetare restrictive.

FED a pastrat rata dobanzii de referinta in palierul 0-0,25%, din decembrie 2008, si a anuntat ca intentioneaza sa incheie in luna iunie programul de cumparare de bonduri in valoare de 600 miliarde de dolari.

Hal Lehr a creat, in cadrul Deutsche Bank, o echipa care are grija ca investitiile importante in marfuri sa nu distorsioneze preturile, din cauza infuziei subite de bani.

Cu un ochi pe aur, cu altul pe porumb

Lehr a amintit ca si pretul la porumb a crescut cu 92% in ultimele 12 luni.

"Recoltele de porumb sunt meteo-dependente si acum ca etanolul si bio-diesel-ul au devenit foarte importante, vom vedea un sprijin al preturilor venind din aceasta directie", a incheiat Hal Lehr, potrivit Bloomberg.

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#aur, #deutsche bank, #george soros, #investitor, #pret aur, #scumpire aur , #stiri George Soros