Profetul Soros: EURO, IN PERICOL! Recesiunea mondiala loveste din nou

Joi, 18 August 2011, ora 14:00
2787 citiri
Profetul Soros: EURO, IN PERICOL! Recesiunea mondiala loveste din nou

"Europa este in pericol, insa autoritatile au inceput sa ia lucrurile in serios. In prezent, liderii UE nu au de ales decat sa imbunatateasca guvernanta in zona euro", a precizat miliardarul George Soros, intr-un interviu acordat Le Monde.

In opinia acestuia, problema principala nu este de a sti daca este nevoie de o moneda unica sau nu.  Euro exista si daca se prabuseste, va rezulta o criza bancara de necontrolat, iar intreaga lume va cadea intr-o recesiune profunda.

Interviul  cu miliardarul Soros a fost realizat dupa intalnirea cancelarului german Angela Merkel cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, care au discutat despre problemele uniunii monetare.

Cei mai importanti doi lideri ai zonei euro au stabilit ca vor propune partenerilor europeni crearea unui "veritabil guvern economic" al zonei euro din care vor face parte sefii de state din tarile membre.

Miliardarul Soros spune ca intalnirea lui Merkel cu Sarkozy reprezinta un pas inainte, insa europenii trebuie sa mearga mult mai departe pentru a castiga lupta cu speculatorii.

Cu toate ca Germania a respins ideea emiterii de obligatiuni euro pentru a facilita accesul la finantare statelor penalizate din cauza datoriilor ridicate, unii analisti de pe pietele internationale considera ca aceasta este singura solutie prin care zona euro poate iesi din criza.

"Cred ca Nicolas Sarkozy a avut dreptate cand a zis ca obligatiunile euro ar trebui luate in considerare la sfarsitul procesului de integrare. Acesta ar trebui sa fie obiectivul. Daca vor sa iasa din criza, tarile membre au nevoie sa se finanteze la costuri rezonabile, iar obligatiunile reprezinta singura solutie. Raul se afla in detalii. Cine, cum, in ce cantitate ar trebui emise aceste titluri? Toate acestea vor trebui discutate", a mai adaugat George Soros.

Investitorul atrage atentia asupra faptului ca si sistemul bancar european se afla in criza, avand in vedere faptul ca institutiile europene sunt mult prea fragile.

In opinia acestuia euro obligatiunile sunt ultima solutie.

“Consilul Ministrilor de Finante din UE ar trebui sa permita BCE sa furnizeze lichiditati pentru a permite statelor sa se finanteze la preturi rezonabile. Fondul European de Stabilitate Financiara ar putea fi de asemenea utilizat ca o banca”.

Potrivit investitorului, zona euro, asa cum este construita, nu are autoritate bugetara si fiscala.

Soros mai subliniaza ca atacurile speculative din ultima perioada impotriva Frantei sunt justificate.

"Atata timp cat Italia si Spania nu-si mai permit sa ajute Grecia, contributia Frantei la salvarea Greciei va creste. In plus, rolul Frantei va creste si mai mult daca Italia si Spania vin sa ceara si ele ajutor. Tuturor acestor probleme li se adauga problemele interne ale Frantei, care are nevoie de reforme structurale importante", a mai adaugat Soros.

Miliardarul explica ca moneda euro ar putea supravietui chiar daca Grecia si Portugalia ar parasi regiunea. Insa, daca tari precum Spania si Italia parasesc zona euro, Uniunea s-ar putea destrama.

"Iesirea Greciei din zona euro ar putea provoca haos si ar duce la colapsul sistemului bancar. Inainte de a permite unei tari sa se rupa de Uniune, liderii zonei euro trebuie sa sa se asigure ca bancile raman in picioare”, spune Soros.

Miliardarul explica, de asemenea, ca problema datoriilor suverane si cea a cresterii economice slabe a Europei sunt interconectate.

"Problemele se agraveaza Sa luam cazul Spaniei, unde rata somajului este de peste 20% si este necesar sa se mareasca ajutoarele sociale pentru a se evita recesiunea. Daca nu poti mari deficitul, esti prins in capacana", sublinieaza Soros.

Ce solutii are UE?

Potrivit miliardarului, Grecia si Spania trebuie sa implementeze reforme structurale, sa stimuleze cererea interna, sa aiba o piata a muncii mai flexibila si sa imbunatateasca competitivitatea economiei.

De asemenea, acesta spune ca ar trebui sa existe reguli care sa permita tarilor cu somaj ridicat sa ramana deficitare.

“Problema este ca Germania are conceptii gresite in aceasta privinta. Germania vrea ca toate tarile sa-si echilibreze bugetele", apreciaza Soros.

In opinia acestuia, problemele sunt de ordin politic.

“Este nevoie de stimuli pentru a creste productibitatea si pentru a reporni aparatul bugetar, insa presiunea politica asupra cheltuielilor publice impiedica astfel de masuri. BCE poate implementa o noua QE3 pentru a injecta mai multi bani in sistem. Acest lucru ar reduce costul creditului, ar incuraja investitiile si consumul”.

Intrebat daca se considera european, miliardarul a raspuns afirmativ.

#criza, #criza datorii suverane, #euro, #george soros, #recesiune, #ue, #zona euro , #stiri George Soros