SOROS ACUZA. GERMANIA a provocat criza euro

Luni, 15 August 2011, ora 13:02
6218 citiri
SOROS ACUZA. GERMANIA a provocat criza euro

Miliardarul George Soros critica lipsa de leadership a Germaniei in gestionarea situatiei din zona euro si vorbeste despre situatia dramatica pe care o are de infruntat SUA, dar si de posibilitatea ca Portugalia si Grecia sa fie expulzate din zona euro.

Intrebat de jurnalistii de la Spiegel daca dezastrul financiar este prea mare pentru a putea fi administrat corect si daca politicienii pot gasi solutii la atatea crize, Soros a replicat ca, de fapt, politicienii nu au incercat sa repare nimic.

"Politicienii nu au incercat sa repare nimic; pana acum nu au facut decat sa traga de timp. Dar uneori, timpul actioneaza impotriva ta, daca refuzi sa faci fata situatiei si sa explice publicului care este miza."

Viitorul euro, in mana Germaniei

In opinia lui Soros, viitorul euro depinde de Germania, pe care o considera "soferul".

"Germania este cea mai mare tara din Europa cu cele mai bune rate de credit. Intr-o criza, intotdeauna creditorul ia deciziile. Desigur, nu este o pozitie pe care Germania sau cancelarul Angela Merkel sa isi doreasca sa o ocupe si sunt destul de sceptici in aceasta privinta. Dar adevarul este ca Germania se afla in postura de a dicta Europei care este solutia pentru criza euro", explica Soros, intr-un interviu pentru Spiegel.

De asemenea, acesta sustine ca nu exista o alternativa. Daca euro s-ar desfiinta, s-ar provoca o criza bancara care ar scapa complet de sub control autoritatilor financiare.

"Asa ca ar impinge nu doar Germania, nu doar Europa, ci intreaga lume intr-o situatie extrem de similara cu Marea Depresiunea, din 1930.

Intrebat ce trebuie facut pentru a se combate criza si ce fel de masuri ar trebui adoptate de catre guverne, Soros sutine ca nu exista decat o singura solutie.

"Nu se pune problema daca Europa are nevoie de o singura moneda. Euro exista si daca ar disparea, s-ar crea isterie. Germania trebuie sa faca lucrurile sa mearga. Iar ca sa faci acest lucru, trebuie sa le permiti membrilor zonei euro sa isi refinanteze datoriile in termen rezonabili. Asa ca ai nevoie de obligatiuni in euro.

Dar in clipa in care studiezi si afli implicatiile euroobligatiunilor, iti dai seama ca ai o mare problema, pentru ca fiecare tara europeana va avea controlul asupra propriei politicii fiscale si va trebuie sa ai incredere ca fiecare stat va putea sa isi respecte obligatiile financiare", mai spune miliardarul.

In ceea ce priveste excluderea Greciei din zona euro, Soros apreciaza ca Europa, euro si sistemul fiscal ar putea supravietui daca Grecia ar fi data afara. Mai mult decat atat, Soros crede ca ar putea supravietui si daca Portugalia ar pleca.

"Cei care raman ar deveni mai puternici si ar putea administra mai usor problemele. Dar autoritatile financiare ar trebui sa aranjeze o iesire organizata, in asa fel in cat sistemul bancar european sa reziste. Asta ar costa bani, pentru ca sistemul financiar european, inclusiv Banca Centrala Europeana trebuie sa fie despagubit pentru pierderi. Deponentii la bancile elene ar trebui, de asemenea, protejati. In caz contrar, deponentii bancilor irlandeze sau italiene nu s-ar simti in siguranta.

Este aceasta criza mai grava decat cea din 2008?

Aceasta criza este, de fapt, continuarea aceleiasi crize din 2008, sustine miliardarul George Soros.

"In 2008, sistemul financiar s-a prabusit si a trebuie sa fie pus pe "sistemele artificiale de sustinere a vietii". In felul acesta, autoritatile au reusit sa salveze sistemul. Dar dezechilibrele care au cauzat criza nu au fost eliminate. Autoritatile au ales, pe buna dreptate, acum trei ani, sa crediteze sistemul financiar care s-a prabusit pentru a salva creditele neperformante.

Dupa falimentul Lehman Brothers, ministrii de finante din zona euro au facut o declaratie potrivit careia nicio alta institutie financiara importanta nu va fi lasata sa cada. Acela a fost sistemul de sustinere al vietii artificial si decizia corecta. Dar apoi cancelarul Angela Merkel a declarat ca un astfel de sprijin va fi acordat de fiecare stat membru UE individual si nu de catre Uniunea Europeana.

De altfel, raspunsul lui Merkel a stat la baza crizei euro. A spulberat viziunea potrivit careia Uniunea Europeana va face tot posibilul pentru a proteja euro.

"Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii, fapt care a dus la situatia critica de astazi. Criza financiara a fortat statele suverane sa se imprumute pana au ajuns aproape de colaps, iar in Europa fiecare stat trebuia sa faca acest lucru pe cont propriu".

Astfel, miliardarul este de parere ca zona euro a fost impartita intre creditori si debitori.

In opinia lui Soros, Germania si-a schimbat pozitia la 180 de grade, de la principalul motor de integrare al UE la principalul oponent.

Acest lucru, spune miliardarul, a creat o "Europa cu doua viteze", cu tari debitoare scufundate de greutatea angajamentelor lor si cu tari creditoare. Acest lucru a fost dezastruos pentru Europa.

Fiind cel mai mare creditor, Germania ar fi putut dicta termenii de asistenta, care au impins debitorii catre insolventa.

Intre timp, Germania a beneficiat de pe urma crizei euro, iar moneda europeana s-a depreciat. Banca centrala Europeana este o parte a solutie sau a problemei?

In opinia lui Soros, BCE este o parte a rezolvarii, dar miliardarul se intreaba retoric care parte?


"Orice banca centrala ar trebuie sa dispuna de o cantitatea mare de lichiditati. Solventa este o chestiune ce tine de trezorerie. Dar, pentru ca in Europa nu exista o trezorerie europeana, BCE a fost obligata sa preia atributiile uneia. Pentru a mentine sistemul financiar in viata.

Fostul presedinte de la Bundesbank, Axel Weber, a indicat faptul ca acest lucru s-a facut prin actualizarea obligatiunilor guvernamentale ale unei tari, care a fost in mod clar in stare de faliment", declara miliardarul, pentru Spiegel.

Intrebat de ce BCE cumpara obligatiuni italienesti si spaniole, Soros a raspuns ca pe timp de criza, bancile centrale nu mai au timp sa analizeze prea mult si iau masurile necesare pentru a mentine sistemul in desfasurare.

Recesiune, in SUA

Indatorarea SUA nu este atat de mare, sustine omul de afaceri, care adauga ca amenintarile referitoare la o recesiune dubla au planat pentru catva timp deasupra continentului american. Pietele financiare au decis ca America va trece printr-o recesiune, in special dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor a scazut ratingul.

George Soros este de parere ca planul de stimulente de 800 de miliarde de dolari lansat de Obama nu este suficient de mare si nu poate imbunatati infrastructura sau capitalul uman. In plus, Soros nu crede ca americanii meritau o retrogradare.

Va fi China castigatorul crizei?

"China, desigur, a fost marele invingator al globalizarii si daca globalizarea se prabuseste, chinezii se vor numara printre perdanti. Din acest motiv, au un interes sa pastreze actualul sistem.

Totusi, in anumite privinte, sunt la fel de sceptici precum germanii. Germania a ezitat sa accepte responsabilitatea pentru Europa, iar China se dovedeste ezitanta in asumarea responsabilitatii pentru intreaga lume. Dar amandoua sunt obligate sa o faca", a conchis Soros.

#criza euro, #germania, #merkel, #soros , #stiri George Soros