SOROS AVERTIZEAZA: Criza actuala, mai grava decat falimentul Lehman Brothers

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 12:29
4029 citiri
SOROS AVERTIZEAZA: Criza actuala, mai grava decat falimentul Lehman Brothers

Europa se lupta cu criza datoriilor publice, iar cea mai mare temere este legata de falimentul celei mai mari banci de pe continent, fapt ce ar da nastere unei panici generale similara cu cea provocata de falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008.

Autoritatile europene sunt pregatite sa foloseasca sute de miliarde de euro pentru a preveni falimentul unui gigant bancar.

Turbulentele din Europa ar putea sa se raspandeasca rapid peste Atlantic din cauza structurii sistemului financiar global. Economiile deja afectate ar putea intra rapid in faliment.

"Aceasta criza ar putea fi mult mai grava decat falimentul Lehman Brothers", a declarat investitorul George Soros, invocand lipsa de autoritate a sistemului financiar european in vederea administrarii unei crize bancare de o asemenea gravitate". "Problema este foarte serioasa.

Este nevoie de o criza, pentru dobandirea girului politicienilor europeni, in scopul crearii unei asemenea autoritati, dar tot nu vom sti ce masuri va intreprinde aceasta autoritate".

Nervozitatea in crestere s-a reflectat pe pietele financiare marti, cand actiunile bancilor europene au scazut cu % in ultimele saptamani.

Actiunile bancare europene se afla acum in punctul cel mai scazut din martie 2009, cand sistemul bancar mondial era inca subred in urma colapsului Lehman.

De asemenea, ofcialii euroopeni incearca sa calmeze pietele ingrijorate de raspandirea crizei datoriilor suverane.

In saptamanile urmatoare cele 17 tari din zona euro ar putea ajunge la un nou acord pentru salvarea Greciei si a principalelor banci in dificultate.

Banca Centrala Europeana a deschis noi linii de creditare pentru institutiile care au nevoie de fonduri. In plus, banca centrala a cumparat eurobonduri de la Italia si Spania, multe din ele fiind achizitionate de la bancile europene.

Cea mai inalta instanta din Germania urmeaza sa decida miercuri daca Parlamentul tarii ar trebui sa aiba un cuvant mai greu de spus in legatura cu eventualele contributii ale Berlinului la pachetele de salvare din zona euro.

"O anulare a contributiilor Germaniei la pachetele anterioare de salvare nu este de asteptat, in primul rand deoarece Curtea Constitutionala a spus clar de la inceput ca nu vor fi judecate chestiunile economice", a explicat economistul de la Deutsche Bank Nicolaus Heinen.

In timp ce problemele din tarile mai mici, precum Grecia si Irlanda, nu sunt o noutate, in saptamanile recente, s-au raspandit ingrijorarile legate de o posibila contaminare a sistemelor bancare din Germania si Franta, cruciale pentru buna functionare a nucleului financiar global.

"Se pare ca sectorul bancar global a fost afectat din mai multe directii. Situatia se inrautateste", a declarat Philip Finch, strateg bancar al bancii UBS - Londra.

In Europa,  ingrijorarea este legata de faptul ca titlurile de stat detinute de bancile europene ar putea sa-si piarda din valoare daca tarile nu vor fi capabile sa-si plateasca imprumuturile.

In consecinta, bancile sunt sceptice, evita sa-si mai imprumute bani intre ele si ii strang in seifuri.

“Daca aceasta panica va persista, ne-am putea confrunta cu o retragere masiva de depozite din partea clientilor", a mai precizat economistul.

Bancile franceze, care au participatii uriase in datoriile suverane ale unor state europene se numara printre cele mai afectate institutii bancare in ciuda efortului guvernului francez de a le proteja.

Autoritatile au impus o interdictie temporara pe short-selling luna trecuta dupa ce au existat zvonuri potrivit carora Societe Generale ar putea intra in insolventa. Oficialii bancii au negat zvonurile.

Insa, bancile franceze ca si alte banci europene pot obtine finantare din partea BCE.

Intre timp, in Spania problemele s-au inrautatit marti, cand una din cele mai mari banci de economii din Spania, Caja de Ahorros del Mediterraneo a raportat o crestere impresionanta a creditelor neperformante ajungand la 19% din totalul imprumuturilor fata de 9% cat  erau anul trecut.

In prezent, riscul este legat de decizia Europei de a-si recapitaliza bancile, lucru care ar putea readuce la orizont o criza globala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #zona euro, #criza datorii suverane, #banci zona euro, #falimente banci zona euro, #george soros, #soros criza, #lehman brothers , #stiri George Soros