Soros compara criza datoriilor cu prabusirea Uniunii Sovietice

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 12:22
1305 citiri
Soros compara criza datoriilor cu prabusirea Uniunii Sovietice

Miliardarul George Soros sustine ca modul in care a inceput criza, in 2008 si felul in care aceasta continuat ea pana in ziua de astazi ii aminteste de ultimii ani ai Uniunii Sovietice. 

"Ai o criza financiara unde pietele financiare s-au prabusit, dar au mentinute in viata, pe cale artificiala, de catre autoritati", subliniaza Soros.

Indicele MSCI World a cazut cu 15 procente, din iulie, pe fondul cresterii ingrijorarilor referitoare la efectele pe care le-ar avea un posibil faliment in zona euro. Investitorii se tem de o contagiune care s-ar putea raspandi nu doar in intreaga regiune, ci in toata lumea.

Quantum, fondul de investitii al miliardarului George Soros, estimat la o valoare de 25 de miliarde de dolari, a obtinut din 1969, o crestere medie de 20% anual. Soros a declarat ca nu stie sigur cum se vor rezolva problemele cu care se confrunta zona euro in prezent.

"Nu este atat de usor (sa oferi solutii n.red), exista foarte multa confuzie si eu sunt, de asemenea, confuz", a declarat Soros, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Soros, nascut in Ungaria, a sustinut opozitia regimului comunist din Rusia inainte ca acesta sa se prabuseasca, in 1991. Doi ani mai tarziu, a fondat Open Society Institute, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa faca fata mai usor tranzitiei catre democratie.

Cea mai mare greseala pe care au facut-o guvernele pentru a contracara efectele crizei din 2008 a fost faptul ca nu au aprobat norme care sa reglementeze bancile si nici alte institutii financiare de pe glob, considera Soros. In timp ce pietele au devenit integrate, natiunile individuale continua sa stabileasca propriile reguli, care au permis ca situatia sa se raspandeasca precum un virus.

Returnarea investitiilor

"Regulamentul este foarte dificil si nu am stabilit toate detaliile. Suntem inca intr-o faza incipienta si nu am facut prea multe progrese", spune Soros.

Fondul speculativ al lui Soros a decis, in luna iulie, sa returneze banii investitorilor si sa nu se mai ocupe de gestionarea banilor altor investitori. Cu alte cuvinte, afacerea miliardarului american de origine maghiara va ramane in familie.

#criza datorii euro, #criza euro, #soros, #soros euro , #stiri George Soros