Soros: Grecia poate inca intra intr-o "spirala a mortii"

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 12:29
1076 citiri
Soros: Grecia poate inca intra intr-o "spirala a mortii"

Grecia inca se confrunta cu pericolul de a intra intr-o "spirala a mortii", deoarece costul atasat pachetului de ajutor extern pregatit de liderii zonei euro este prea mare, a declarat miliardarul George Soros, citat de Bloomberg, informeaza Mediafax.

"Desi este mai bine decat ceea ce ofera acum piata, este inca (un cost - n.r.) relativ ridicat. Este o chestiune de solventa. Daca incepi sa percepi dobanzi foarte mari, la fel de ca piata, anticipand solventa, poti fi impins catre insolventa", a aratat Soros la un eveniment organizat marti seara la Londra de The Economist.

Ministii Finantelor din zona euro au aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, un pachet de ajutor extern de 30 de miliarde pentru Grecia, care ar fi acordat in acest an sub forma unor imprumuturi pe trei ani cu o dobanda de 5%, daca statul elen ar solicita activarea initiativei.

Dobanda este mai redusa decat costurile de finantare cu care se confrunta Grecia pe piete, insa mai ridicata decat ratele percepute in mod normal pentru imprumuturi catre state din zona euro, si a fost aleasa pentru a reda incredere investitorilor ca statul elen se poate finanta in conditii normale.

Soros subliniaza insa ca "o dobanda mai ingaduitoare" ar ajuta Grecia sa-si indeplineasca necesarul de finantare.

"Daca nu reusesc, atunci trebuie sa stranga si mai mult cureaua, ceea ce inseamna ca veniturile din taxe scad si economia se duce si mai rau la fund, si atunci se intra intr-o spirala a mortii. Acest pericol continua sa existe", a avertizat reputatul investitor.

Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Comisia Europeana vrea sa ia cresterile salariului minim de la gura politicienilor
Stabilirea salariului minim este o procedura delicata, care are drept obiectiv realizarea unui echilibru intre obiective care uneori sunt opuse si, de aceea, sfaturile expertilor ii pot ajuta pe...
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
CNIPMMR critica majorarile repetate de taxe pentru IMM-uri ale Guvernului
Trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei, prin transferul majorarii cheltuielilor in preturile de...
#ajutor, #economie, #grecia, #soros , #stiri George Soros