Soros mizeaza pe o paritate 1/1 intre euro si dolar

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 16:04
2720 citiri
Soros mizeaza pe o paritate 1/1 intre euro si dolar

Mai multi gestionari de mari fonduri speculative americane au demarat o serie de atacuri speculative de mare amploare impotriva monedei europene, in contextul in care deprecierea acesteia le-ar aduce beneficii considerabile, relateaza Wall Street Journal, preluat de NewsIn.

Acestia mizeaza pe o revenire la paritate 1/1 intre euro si dolar, de la cursul actual de 1,36 dolari/euro.

Printre acesti oameni de afaceri se afla si miliardarul George Soros, care a facut recent declaratii despre problemele "fundamentale cu care se confrunta zona euro".

In cadrul unui editorial publicat in Financial Times, Soros a declarat ca zona euro "se va confrunta cu probleme mai mari decat Grecia", subliniind ca dificultatile din aceasta tara nu au facut decat sa scoata in evidenta lipsurile uniunii monetare europene, a carei viabilitate este pusa acum sub semnul intrebarii.

Potrivit WSJ, investitorii speculativi s-ar fi intalnit pentru a discuta pe aceasta tema in cadrul unui cine organizate, la inceputul lunii, intr-un loc privat, de catre o mica banca de investitii din New York.

Principalele fonduri care au fost reprezentate in cadrul reuniunii sunt SAC Capital Advisors LP, Greenlight Capital si Soros Fund Management LLC, cel din urma fiind condus de George Soros.

Chiar daca este imposibil de calculat influenta acestor pozitii pe pietele de schimb, Wall Street Journal estimeaza ca speculatorii au intensificat presiunile asupra monedei europene, ce este deja afectata de criza din Grecia.

Investitorii speculativi recurg fara indoiala la "efectul de levier", ce le-ar permite sa speculeze sume pana la 20 de ori mai mari decat cele de care dispun.

"Investind 5 milioane de dolari pentru a realiza tranzactii de 100 milioane, o variatie a pretului de 5% in directia potrivita (in acest caz: o depreciere a euro fata de dolar) ar dubla investitia initiala", subliniaza publicatia financiara. 

 

#depreciere, #euro, #soros, #speculatori , #stiri George Soros