Soros pierde 2,4 mld dolari in 3 luni

Joi, 17 Mai 2007, ora 03:00
1058 citiri
Soros pierde 2,4 mld dolari in 3 luni

Celebrul miliardar american de origine maghiara George Soros a renuntat la actiunile detinute la mai multe companii cunoscute din lumea IT si din economia traditionala pentru a cumpara la greu actiuni Microsoft, chiar daca tocmai acum compania lui Bill Gates se afla intr-o situatie nu tocmai roza.

Miliardarul nu a investit nici in Google, nici in copilul minune al lumii IT, Web2.0, fenomenul care cucereste Internetul. Soros avea deja actiuni la Microsoft si a vandut pachete de titluri la companii precul Oracle, eBay si Take-Two. Acum el si-a dublat practic pachetul de actiuni la compania lui Bill Gates.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce Microsoft a anuntat ca Linux incalca 235 de patente detinute de creatorii Windows. Anuntul companiei lui Gates nu este luat foarte in serios de comunitatea open-source, dar probabil ca Soros are mai multe informatii suplimentare.
Soros vinde actiunile Oracle si eBay si cumpara masiv Microsoft

Soros avea sub 200.000 de actiuni la Microsoft in luna februarie, a raportat apoi 415.497 actiuni Microsoft in luna martie, in valoare de circa 11,5 milioane de dolari si a anuntat ca va mai cumpara alte 648.000 de actiuni cu 19, 06 milioane de dolari. In total, cota sa depaseste 30 de milioane de dolari, fata de 6 milioane de dolari la inceputul anului.

Soros a vandut 90% din actiunile detinute la Oracle, cel mai mare producator de baze de date, renuntand de asemenea la titlurile eBay, cel mai mare site de licitatii din lume si Take-Two, producatorul de jocuri video considerat printre cei mai interesanti din lume de directorii de marketing.

Miliardarul Soros a renuntat si la actiunile pe care le detinea la producatorul de cauciucuri Goodyear, dar si la compania miniera specializata in diamante Diamond Offshore Drilling. Conform presei americane, Soros s-a orienta spre companii retail si consumer, in special cele care au contracte cu marile mall-uri.

Avere de 11,5 mld dolari

Starbucks este alta companie la care Soros investeste. Lantul de internet-cafe-uri a ajuns recent si in Romania deschizand o astfel de locatie in Plaza Romania.

Evolutiile negative din comert si alti factori de acest gen au dus la scaderea valorii actiunilor Fondului Soros cu aproape 2,48 miliarde de dolari in numai 3 luni. De aceea miliardarul a trecut la o revizuire drastica a investitiilor.

A iesit si din firmele producatoare de haine, vanzand tot ce detinea la Abercrombie & Fitch, American Eagle Outfitters si Limited Brands. Soros avea o avere estimata la 13 miliarde de dolari, iar acum mai are aproximativ 11,5 miliarde de dolari.

El nu si-a explicat decizia de a cumpara actiuni Microsoft sau Starbucks, deciziile sale fiind urmarite doar prin raportarile legale pe care compania este obligata sa le trimita autoritatilor.

Competitie Microsoft-Google

Microsoft se afla intr-o situatie dificila nu doar pentru ca are o concurenta tot mai puternica manifestata prin Google, devenit furnizor de aplicatii web si IBM, HP si altii pe de alta parte care sustin aplicatiile open-source.

Compania lui Gates se confrunta cu procese anti-monopol in SUA si Uniunea Europeana si are destule probleme si in China. Ramane de vazut, spun analistii, cat de buna a fost decizia lui Soros de a investi acum in Microsoft.

Bloombiz
(Sursa: Bloombiz)