UE "se cutremura". Ne aflam pe marginea prapastiei (Soros)

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 17:21
5966 citiri
UE "se cutremura". Ne aflam pe marginea prapastiei (Soros)

Miliardarul american George Soros nu prevede un viitor stralucit monedei euro. Acesta se teme ca Uniunea Europeana se clatina pe marginea unui colaps financiar, potrivit Bloomberg.

Investitorul miliardar George Soros este de parere ca iesirea unei tari din zona euro este inevitabila.

"Ne aflam aproape de un colaps economic care va incepe in Grecia dar s-ar putea raspandi foarte usor.

Sistemul financiar ramane extrem de vulnerabil. Suntem la marginea prapastiei si este momentul sa recunoastem ca avem nevoie de schimbare", spune Soros.

Preocuparile cu privire la Grecia au impins moneda euro la un nivel extrem de scazut fata de francul elvetian saptamana trecuta.

Grecia este unul din cei trei membri din zona euro care cauta salvarea in contextul crizei datoriilor suverane.

"Actuala criza a Europei este de fapt centrata in jurul valorii euro", spune Soros, care sublinieaza faptul ca moneda europeana a avut inca de la inceput un defect fiindca nu a fost sustinuta printr-o trezorerie comuna a statelor din zona euro.

"Euro nu a avut nicio prevedere pentru corectie. Nu a existat niciun aranjament pentru iesirea unei tari din zona euro, lucru probabil inevitabil in actualele circumstante", a spus acesta.

Soros spune ca pericolul din UE reprezinta de fapt o criza financiara in curs de dezvoltare.

In opinia sa, autoritatile nu fac altceva decat sa traga de timp, iar "timpul este impotriva lor".

Miliardarul spune ca in momentul de fata nu exista un plan secundar, de aceea recomanda autoritatilor sa corecteze defectele fundamentale ale monedei euro.

Potrivit acestuia, printre masurile care ar putea fi adoptate de UE se numara crearea unui buget central european mai amplu, directionarea catre acesta a unei portiuni din veniturile din taxa pe valoare adaugata sau dintr-o taxa speciala pe tranzactiile financiare, infiintarea unei institutii europene de garantii pentru banci si triplarea fondului de bailout prin suplimentarea acestuia cu venituri din taxe.

Liderii UE au promis ca vor ajuta Grecia sa evite intrarea in incapacitate de plata, atata timp cat premierul elen George Papandreou, care a castigat un vot de incredere saptamana trecuta, va respecta planul masurilor de austeritate.

Investitorii sunt ingrijorati ca situatia din Grecia ar putea contamina si alte regiuni din zona euro, inclusive Irlanda, Portugalia, Spania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#colaps, #colaps financiar, #criza financiara, #criza grecia, #euro, #george soros, #moneda europeana, #ue, #zona euro , #stiri George Soros