Un fond al lui George Soros, amendat pentru speculatii cu actiuni OTP

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 23:52
1862 citiri
Un fond al lui George Soros, amendat pentru speculatii cu actiuni OTP

Inalta Curte de Justitie din Ungaria a respins un apel facut de un fond de investitii al lui George Soros, prin care contesta o amenda de 1,62 milioane euro aplicata de autoritatea de supraveghere a pietei de capital, pentru influentarea cursului actiunilor OTP Bank, scrie portfolio.hu.

Decizia Instantei este definitiva, intrucat Soros Fund Management LLC a epuizat toate caile de atac. Anul trecut, arbitrul pietei de capital din Ungaria, PSZAF, a anuntat ca fondul lui Soros a facut in 9 octombrie 2008 unele tranzactii cu actiuni OTP Bank, incalcand reglementarile locale.

In acea zi, actiunile OTP au cazut cu 22%. Reglementatorul a descoperit ca celebrul investitor a imprumutat actiuni ale bancii pentru a le vinde in lipsa pe Bursa de Valori din Budapesta. La inceput, nimeni nu a banuit ce se intampla cu actiunile OTP Bank, dar ulterior au aparut zvonuri ca banca ar avea probleme.

PSZAF a explicat ca Soros Fund Management LLC, companie creata de omul de afaceri de origine maghiara, a vandut in lipsa (short-selling -n.r.) actiunile OTP la inchiderea sedintei din 9 octombrie 2008, pentru a-si acoperi tranzactia in ziua urmatoare intr-un mod care incalca normele de tranzactionare.

In urma acestei tranzactii, fondul a fost acuzat de manipularea pietei.

Autoritatea pietei de capital a decis sa dea o amenda atat de mare in acest caz deoarce tranzactiile au avut loc intr-o perioada in care criza financiara lovise deja piata financiara si de capital din Ungaria, iar operatiunea lui Soros s-a reflectat asupra unei actiuni cu o pondere importanta in indicele BUX.

PSZAF apreciaza ca fondul investitorului a facut un profit de 675.000 dolari in urma speculatiilor cu titluri OTP, iar tinand cont de gravitatea faptei a stabilit o amenda de patru ori mai mare decat suma realizata. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#fond, #investitii, #george soros, #actiuni otp , #stiri George Soros