Cronica unui BOCet de criza

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 23:57
3410 citiri
Cronica unui BOCet de criza

Marti, 13. Ora 9,30. Aula Parlamentului lasa inca aceeasi impresie de dormitor dintr-o unitate militara din care lipsesc soldatii iesiti pe sectoare. (Pentru cine nu a facut armata, a iesi pe sectoare se traducea pe vremea in care armata era obligatorie cu maturatul in jurul cazarmii, aruncatul catorva caldari de apa la WC pentru improspatarea aerului, datul cu teul pe culoarul dintre paturi.

Acesta era preambulul fiecarei unei noi zile de instruire a ostasului roman). Soldatii democratiei romanesti, inregimentati politic, se pregatesc de asaltul asupra motiunii.

Ora 9,45. Va cadea reduta, adica executivul? Ar fi o premiera pentru Romania postdecembrista ca un Guvern sa cada in urma unei motiuni de cenzura. 

Aceasta premiera constituie unul din elementele care au dat consistenta liantului antiguvernamental. Desi liderii de campanie anunta ca nu exista absenti nemotivati, sala de vot nu pare sa fie mai plina decat cu un sfert de ora inainte. 

Mai sunt inca 15 minute pana la inceperea procedurilor de vot, dar sala ramane la fel de inerta. Numaratoarea „plaiesilor” continua. Sunt necesare 236 de voturi pentru ca Guvernul sa pice.

Ora 10,00. Nimic nou. Televiziunile se rezuma la reluari ale declaratiilor de ieri. In acest timp Bursa deschide pe rosu. SIF-urile scad cu peste 1%. Cursul urca in salturi spre pragul psihologic de 4,3. La ora zece moneda nationala pierduse mai bine de un ban fata de cotatia de la deschiderea pietei, atingand 4,292 lei / euro.

Neintelegerile dintre grupurile parlamentare care au tot provocat schimbari ale cabinetelor premierilor nu sunt ceva neobisnuit  pentru Romania. Instablitatea cvasipermanenta din ultimul an are insa o particularitate.

Economia nu mai poate prelua socurile generate de mediul politic. In ziua in care PSD a decis sa iasa de la guvernare Bursa a cazut brusc cu 2%, iar cursul valutar leu/euro s-a depreciat cu 1,2 %. Politicienii nu isi asuma vreo contributie (ca de responsabilitate nu poate fi vorba) pentru perturbarile provocate de schisma politica.

Din punctul lor de vedere economia nu va avea decat de castigat de pe urma reconfigurarii guvernantei centrale. Crize politice au mai fost si vor mai fi. Guvernarea precedenta a functionat  timp de aproape patru ani cu sabia lui Damocles deasupra capului (daca Basescu poate fi asemuit cu Damocles).

Fiecare noua motiune de cenzura plasa automat sub semnul incertitudinii executivul PNL - UDMR. Diferenta majora fata de situatia actuala este ca in mandatul precedent nu s-a pus in discutie continuitatea actului de guvernare.

Functionalitatea institutiilor statului nu a fost afectata iar miscarile sindicale nu au pus nici o clipa in pericol stabilitatea guvernarii (nici macar in toamna trecuta, cand Tariceanu s-a opus majorarii salariilor profesorilor cu 50%, desi legea fusese promulgata de presedintie).

E drept, Tariceanu a avut grija sa se conformeze deciziilor instantei de recompensare a magistratilor cu riscul majorarii deficitului bugetar peste limita de 3% in ultimele doua luni din an. A facut-o fara sa invoce pericolele incumbate de cresterea cheltuielilor bugetare intr-o perioada in care veniturile scazusera dramatic din cauza crizei. A evitat astfel vidul de autoritate indus de paralizia autoprovocata a actului de justitie.

Ora 11,00. „Colegii mei de la PSD…” zice de la tribuna Emil Boc. Indicii bursieri sunt mai rosii decat la inceputul zilei de tranzactionare. Caderea pietei se apropie de 2%, dar declinul cotatiilor SIF-urilor este de aproape 3%.

Boc o tine una si buna: opozitia vrea sa tranteasca actualul guvern pentru a impiedica adoptarea noii Legi a pensiilor si a-si apara pensiile nesimtite (Intrebare pentru echipa de consilieri PDL: Daca Boc ar fi fost atentionat ca sintagma „preturi nesimtite” a fost lansata de Sorin Ovidiu Vantu ar fi gasit o formulare originala?).

In timp ce trece in revista realizarile echipei sale (cu tot cu perioada de mariaj cu PSD) euro urca vertiginos. Cursul pe interbancar atinge 4,294 lei/euro. „S-au aprobat 4.700 cereri pentru programul Prima Casa… mii de proiecte de investitii fata de sute in anii anteriori… pretul gazelor naturale a scazut (dar inflatie de ce avem, dle Boc?-n.a.)… s-a prelungit perioada de somaj…ne-am angajat raspunderea pe neimpozitarea profitului reinvestit”.

Concluzia: „Facem ce trebuie pentru Romania”. Nici un cuvant despre neutilizarea fondurilor europene. Aproape 5 miliarde de euro asteapta sa fie puse la treaba!

Ora 11,30. Luarile de cuvant continua.

Mai sunt aproximativ doua ore si jumatate pana la vot. Vine momentul  de sinceritate Mircea Geoana: „Nici noi nu am fost usa de biserica”. „Guvernanta economica si cauzele crizei…echipa de impostori trebuie sa plece… ne vom achita de obligatia de a adopta legea pensiilor…pensionarii trebuie sa stie ca se atenteaza la puterea lor de cumparare …motiunea de astazi este despre pastrarea locurilor de munca… vor sa creasca taxele si trebuie sa ii oprim”...

Desi Boc este considerat „o ghiulea pentru Basescu” guvernul trebuie indepartat pentru ca a devenit periculos pentru Romania.

Ora 11,50.  Crin Antonescu doreste sa se adreseze tarii pentru ca „oricate resurse comice ne-ar oferi actualul guvern nu avem motive de ras”. 

Indicii bursieri si-au mai domolit declinul. „Important este sa privim peste capul guvernului Boc :-)… acest guvern a batut orice record de demagogie…doi ministri per capita…populismul…coruptia…sansa unui nou inceput…sa nu lasam Romania prada unui guvern ilegitim, corupt…bocii rasar, dar nu guvernul Boc a inventat si nu lui ii apartin relele politicii romanesti in totalitate…da, avem din ce in ce in ce mai putini bani, dar nu aveti alta idee decat sa mariti taxele…Romania merita mai mult de atat”…

Ora 12,00. UDMR vorbeste la microfon intr-o limba romana impecabila. O ia de la „principiile statului de drept”. Aici ma pierde...  Indicii bursieri isi calmeaza deprecierea. Chiar si SIF-urile si-au corectat traiectoria, BET-FI revenind pe o scadere de 1,18%, mai mica decat a BET (-1,27%).

Piata pare sa se calmeze. Pambuccian mai da ceva de comentat analistilor politici anuntand pozitia de non combat a grupului parlamentar al minoritatilor altele decat cele maghiare. Dar jocurile par facute. Rien ne va plus…

Ora 14,00.  Incepe votarea cu bile. Doar UDMR a anuntat ca va respecta votul secret. Matematica de partid intrece in interes orice reglementare  ce a trecut vreodata prin Parlament. Numeroasa prezenta incalzeste atmosfera si incinge spiritele din sala de sedinte. 432 parlamentari prezenti din 471 indica mai multi absenti decat cei cu scutire medicala.

Pentru a trece, motiunea are nevoie de 236 voturi „pentru”. Orice absenta este un vot contra si asta creste si mai mult tensiunea.  Prezenta se mai face o data si pe culoare. La „si zece” incepe votul. Primii la urne vin senatorii.  Urmeaza membrii Camerei Deputatilor. La ora 15 votul se incheie.

Ora 15,25. Motiunea a trecut. 258 voturi „pentru”. 176 „contra”. Guvernul Boc a cazut. In Romania coexista in acest moment doar doua certitudini: un nou guvern si acordul cu FMI. Acordul cu FMI il cunoastem. Anormalitatea numita Guvernului Boc2 va fi inlocuita. Cu cine? Cu ce? Sa fie primarul Sibiului, Klaus Johannis tehnocratul mult visat? Eu unul am alta interpretare asupra cuvantului tehnocrat.

Sedinta de tranzactionare bursiera s-a incheiat pe 13 octombrie cu patru indici din sase pe minus (indicele BET FI a inregistrat o crestere de 1,1% pentru ca iesirea cabinetului Boc de le guvernare anima din nou sperantele revizuirii pragului de detinere la SIF-uri, chestiune in care Boc se pronuntase contra cu o zi inainte).

Pe piata interbancara, raportul leu / euro a coborat spre 4,289 si urmare a interventiei Bancii Centrale, care mai cheltuie cateva sute de milioane din banii de la FMI pentru sustinerea cursului. 

Cursul oficial valabil pentru 14 octombrie este de 4,2897 lei/euro, cel mai ridicat din ultimele sase luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #cenzura, #curs, #cursul, #de, #motiune, #valutar , #Editorial