De ce ne este frica nu scapam

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 23:54
4488 citiri
De ce ne este frica nu scapam

Un slogan de campanie electorala scoate in evidenta distanta dintre ceea ce vor, ceea ce primesc si ceea ce ofera romanii. 

Un film soc umplea de oroare si spaima salile de cinematografe la jumatatea anilor 70. Creatie a celebrului regizor Steven Spielberg, revolutionarul thriller “Falci” nu a facut atunci “vicitme” in Romania pentru pentru simplul motiv ca aici nu a rulat.

Zece ani mai tarziu epoca de aur a dat insa la pace cu epoca video si astfel poporul a avut acces acces la productiile capitaliste, fara copyright. Asa aveam sa vad si eu “Falci” la... Muzeul National de Arta. Imi aduc aminte cum m-am dus la film: imbracat cu un tricou imprimat cu perechea de mandibule ce a facut istorie.

Din pacate, de pe ecran, fioroasa gura plina de dinti ascutiti nu ma mai putea impresiona. Cunosteam deja destule secvente din povestirile altora. Cu toate acestea fabuloasa fantezie a lui Spielberg imi mai rezervase si alte portii consistente de senzatii tari.

La una dintre secvente am tresaltat atat de tare incat spectatorii s-au speriat, cred, mai tare de troznitura scaunului meu decat de actiunea din film. Un scafandru descopera, plutind sub apa, o posibila victima a dihanei. Se apropie de cadavru si il intoarce.

In acel moment, un ochi al mortului se desprinde din orbita. Ca si cum ar fi a sarit din locasul sau din cauza accesului de panica care cuprinsese victima la vederea monstrului marin. Cadrul fusese luat in asa fel incat sa transfere spectatorului groaza personajului ucis de rechinul urias.

Acelasi ochi l-am revazut zilele trecute la coltul strazii.
Asteptam, absent, in masina sa inainteze coada la stop. Spalatorul de geamuri l-am gonit din automatism, actionand mecanic stergatorile. Alta data as fi reactionat la apostrofarile celui respins. Nu si acum.

In acea dupa-amiaza claxoanele din trafic, specifice orelor de varf, nu aveau vreun efect mobilizator aspura mea. Inaintam molcom spre “grila” de start cand atentia mi-a fost trezita de o privire ce venea de pe un stalp pe care il depaseam. (Abia dupa doua zile s-a umplut si orasul de panouri.) De fapt un ochi de pe un afis mi-a dat fiori.

Acelasi ochi sticlos din oceanul de imaginatie al lui Spielberg. De data aceasta proprietarul irisului este insa cat se poate de viu. S-a reinscris chiar pentru un nou mandat de lider national. Presedintele ma privea de pe afis asa cum nu reuseste sa faca niciodata: direct.

Cat timp o fi petrecut la shooting pentru a obtine acel efect de ochi sub lupa? Cat s-o fi sucit pe scaun ca sa poata alinia privirea sa cu cea a privitorului. Brrr! Pe moment nici nu am realizat de ce avea nevoie Basescu de aceasta expresie a fetei.

Ce presentimente sumbre o fi avut de si-a propus ca la randul sau, cu ochi de ciclop, sa sperie poporul? Cu o uitatura sinistra Presedintele Basescu ma indemna la ceva ce nu am inteles pe moment. Revelatia a venit abia dupa ce am vazut sloganul.

Poporul trebuie avertizat sa vina la referendum altfel  pierde o ocazie unica. Sa il voteze pe el si totodata sa scape tara de acei politicieni care mor de frica viitorului presedinte! Pentru ca, nu-i asa, “de ce le e frica, nu scapa”. De ce nu le-o fi dat si numele celor 171 de indivizi care au speriat 22 de milioane de romani? Sa nu votam iarasi pe cine nu trebuie!

Calculele politicienilor nostri nu au nimic comun cu matematica elementara a oamenilor pe care pretind ca ii reprezinta. Se apropie scrutinul si ei manipuleaza pe cine si cat pot. E vechi pacatul si Basescu nu este singurul vinovat.

Problema este ca tara vizioneaza un film de groaza si lui nu i-a mai ramas un al doliea ochi sa vada de ce suntem speriati, cu adevarat, noi romanii. Pentru ca: “de ce ne este frica, nu scapam”.

Ne este frica de somaj.
Si nu scapam!

Ne este frica de cresterea taxelor. Si nu scapam!

Ne este frica de cursul valutar.
Si nu scapam!

Ne este frica de scumpiri si inflatie.
Si nu scapam!

Ne este frica de abuzuri de tot felul. Si nu scapam!

Ne este frica de vot.
Si nu scapam!

Comentariu de George Vulcanescu


P.S.:
In viitorul comentariu voi reveni la aspectele economice si voi defalca argumentele care ma fac sa sustin ca nu scapam prea curand de recesiune. Nici daca economia mondiala va confirma recentele semne de revenire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #campanie, #frica, #presedinte , #Editorial