Codul Fiscal, modificat in 2011: Contributiile sociale, aproape dublate

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 11:00
3084 citiri
Codul Fiscal, modificat in 2011: Contributiile sociale, aproape dublate

Guvernul intentioneaza sa inceapa anul urmator cu o noua modificare a Codului Fiscal. Daca pana acum era asteptata o modificare a ordonantei privind drepturile de autor, pentru ca oamenii sa nu mai fie pusi pe drumuri si sa stea la cozi interminabile, surprizele se tin lant in noul proiect: contributiile la somaj, pensii si sanate cresc substantial, CAS-ul aproape dublandu-se. 

Majorarile vor fi suportate de cei care obtin venituri din profesii liberale, din chirii, activitati agricole, dividende, dar si alte categorii.

Astfel, daca la momentul actual, acestea platesc contributii pentru asigurari sociale de 10,5%, in proiectul de ordonanta de urgenta publicat de guvern, cifra s-a modificat la 24,43%.

Vezi integral proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Fiscal



Nici la asigurarile de sanatate lucrurile nu raman cum le stiam - de la 5,5%, cat urma sa se plateasca, s-a ajuns la 8,35%.

Si la somaj, asigurarea urmeaza sa fie majorata de la 0,5%, cat este acum, la 0,78%.

La acestea se mai adauga si contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, de 0,85%, si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale cuprinsa intre 0,15 si 0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.

Cine va plati?

Desi initial s-a vorbit ca vor fi aduse modificari astfel incat contributiile sa fie retinute la sursa si platite de catre societate la fondurile de sanatate, somaj si pensii, pentru reducerea cozilor de la ghisee, se pare ca in aceasta privita nu s-a schimbat nimic.

Astfel, obligativitatea declararii si platii acestor contributii revine, potrivit proiectului de ordonanta, tot angajatilor, iar termenul de depunere ramane tot fiecare zi de 25 a lunii.

Si in cazul categoriilor de contribuabili care vor plati CAS de aproape 35% exista semne de intrebare. Asfel, se pare ca pe langa cei care realizeaza venituri din profesii liberale (medici, avocati etc) si cei platiti pe drepturi de autor (artisti, actori, jurnalisti etc) vor intra in aceeasi oala si cei care obtin venituri din chirii, dividende, asociatii familiale sau activitati agricole. Si nu numai atat, dar lista contine si o exprimare extrem de "generoasa" si neclara: "persoanele care realizeaza venituri din alte surse".

Iata lista completa:

a) persoanele care realizeaza venituri comerciale;
b) persoanele care realizeaza venituri din profesii liberale;
c) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv activitati adiacente;
d) persoanele care au calitatea de asociati, comanditari sau actionari, membri ai asociatiei familiale care realizeaza venituri;
e) persoanele care realizeaza venituri impozabile din cedarea folosintei bunurilor
f) persoanele care realizeaza venituri impozabile din acivitati agricole supuse impozitului pe venit;
g) persoanele care realizeaza veniuri impozabile din transferul proprietatilor imobiliare, altele decat cele din patrimoniul personal;
h) persoanele care realizeaza venituri din alte surse.

Ce scapa si ce nu scapa de plata contributiilor sociale

In cazul activitatilor dependente, pe lista veniturilor obtinute de salariat de la angajator care intra in baza de impunere a contributiilor de asigurari sociale la sistemul public de pensii au fost introduse si utilizarea unei masini de serviciu, "cazarea, hrana, imbracamintea, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei".

Totodata, se va percepe CAS si in cazul "permiselor de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scop personal", dar platite de angajator.

Totusi, raman exceptate de la plata contributiilor sociale sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile si ajutoarele pentru nastere.

Si cadourile primite de angajati cu ocazia sarbatorilor (Craciun, Paste) sau a unor zile speciale (1,8 martie) sau cadourile primite pentru copii scapa, insa doar daca echivalentul lor in bani este mai mic de 150 de lei.

De mentionat ca proiectul de ordonanta de urgenta a fost intocmit cat in functiune era inca Guvernul Boc IV, cand la Finante ministru era Sebastian Vladescu, iar la Ministerul Muncii sef era Mihai Seitan.

Ramane de vazut daca noii ministri - Gheorghe Ialomitianu - Ministerul Finantelor Publice, si Ioan Nelu Botis - Ministerul Muncii - vor lasa textul nemodificat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cod, #fiscal, #contributii, #sociale , #stiri Gheorghe Ialomitianu