Cum a fost simplificata contabilitatea firmelor mici

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:59
2842 citiri
Cum a fost simplificata contabilitatea firmelor mici

Legea contabilitatii a fost modificata de catre Executiv astfel incat povara administrativa pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 35.000 de euro si active de aceeasi valoare a fost considerabil usurata, potrivit Newsin. 

Primul-ministru Emil Boc a spus ca modificarea va micsora cheltuielile firmleor mici si va reduce birocratia.

"Ministerului Finantelor Publice a gandit o modalitate simplificata de contabilitate, care le usureaza cheltuelile si debirocratizeaza mecanismul relatiei cu statul. Circa 349.000 de firme au un sistem simplificat de contabilitate, ca o masura de debirocratizare si sustinere a mediului de afaceri", a declarat Boc dupa sedinta de Guvern de miercuri.

Astfel, numarul documentelor contabile pe care firmele mici vor trebuie sa le intocmeasca a fost redus.

"Introducem un sistem simplificat pentru entitatile patrimoniale care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010.

Aceste entitati nu vor mai intocmi cinci situatii financiare, ci doua, un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar sau a modificarii capitalului si notele explicative.

Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat. In momentul de fata, acesta cuprinde 400 de conturi, iar cel simplificat va avea doar 50", a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu adaugand ca aceste firme vor putea sa depuna bilantul contabil doar anual, nu si semestrial.

O alta inlesnire acordata micilor intreprinzatori este posibilitatea ca de contabilitatea firmelor lor sa se ocupe si tineri absolventi de invatamant superior economic, pe baza conventiei civile.

"Acest lucru l-am discutat cu corpul expertilor contabili si am dat o sansa acestor tineri sa lucreze in contabilitate, mai ales ca cei mai multi dau examen si pentru acces la profesie si sunt persoane care efectueaza stagiu de pregatire sub coordonarea expertilor contabili", si-a motivat Ialomitianu decizia.

Responsabilitatea pentru tinerea contabilitatii incumba administratorului si persoanelor care tin contabilitatea unei companii, iar semnarea situatiilor financiare cu sistem simplificat se va putea face si de catre persoane fizice cu studii economice superioare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#contabilitate, #firme mici, #guvern, #documente contabile , #stiri Gheorghe Ialomitianu