Gherghina rectifica: Riscam procedura de infringement

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 01:26
1503 citiri
Gherghina rectifica: Riscam procedura de infringement

Secretarul de stat MFP, Gheorghe Gherghina, si-a rectificat miercuri seara afirmatiile referitoare la declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, in cazul OUG 50 privind contractele de credit, spunand ca este vorba de o scrisoare administrativa din partea CE, potrivit Newsin.

"Este o scrisoare administrativa prin care cere o serie de elemente pe care sa le explici, sa le detaliezi, sa spui ce si cum. Prin scrisoarea respectiva s-a stabilit ca pana in aprilie sa se dea raspunsul, la toate aspectele pe care dansii le-au ridicat.

Deja DAE impreuna cu ANPC au transmis un raspuns ca vom modifica ordonanta.

Ne-a venit o alta scrisoare (alta decat cea de acum doua luni, n.r.) tinand seama si de faptul ca noi ne imprumutam la dansii si vor sa verifice in ce masura luam masurile necesare", a spus Gherghina, precizand ca scrisoarea a fost transmisa Guvernului saptamana trecuta.

Intrebat daca Romania se afla in procedura de infringement, el a replicat: "Riscam acest lucru, nu suntem in procedura de infringement".

" Dansii pot pune sub semnul intrebarii daca ne elibereaza sau nu urmatoarea transa in conditiile in care nu luam masuri de indreptare a Ordonantei", a mai completat secretarul de stat MFP, precizand ca apreciaza ca "sunt rezolvate problemele" prin noile modificari aduse in Parlament.

intrebat despre prevederile OUG 50 solicitate de CE, el a afirmat ca acestea se refera in principal la neretroactivitatea actului normativ in privinta actualelor contracte de credit. "in mare, ideea este urmatoarea, ca numai Banca Nationala sa poata inchide activitatea unor banci, si de asemenea, actul normativ sa nu se aplice retroactiv la contracte convenite de banci cu clientii inainte de aparitia OUG", a mai spus Gherghina.

La randul sau, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a facut precizari cu privire la implicarea CE.

"Guvernul a dat OUG 50 prin care a vrut sa restabileasca drepturile clientilor in contractele cu bancile. Bancile au sesizat Comisia Europeana ca ar fi vorba de incalcarea unei directive a UE. Procedura e urmatoarea: Comisia Europeana instiinteaza tara respectiva, cere lamuriri daca aceste lucruri sunt corecte. Noi vom instiinta Uniunea Europeana ca nu am incalcat directiva 48 legat de problema relatiilor dintre banci si clienti. Cu amendamentele depuse de catre colegii din comisie cred ca am rezolvat aceasta problema, sa asiguram respectarea drepturilor clientilor si stabilitatea financiara a bancilor. Daca se va da votul final pe proiectul de lege asa cum a fost discutat in Camera Deputatilor, Romania nu va avea nicio problema cu Uniunea Europeana", a asigurat Ialomitianu.

Initial, prezent la Comisia de buget-finante, secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina a declarat ca CE a declansat impotriva Romaniei procedura de infringement, atentionand asupra OUG 50.

"S-a declansat din partea CE procedura de infringement. in aceste conditii, noi, ca sa putem sa luam transa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am dat imediat raportul dvs cu OUG 50 sa ne spuna care este punctul dansilor de vedere, daca ne pot elibera transa in conditiile in care se aproba aceste amendamente la OUG sau nu ne pot acorda transa", a spus Gherghina, intr-o interventie in Comisia de buget-finante din Camera.

Ulterior, primul-ministru Emil Boc a admis ca Guvernul a primit de la Comisia Europeana o scrisoare administrativa pe tema OUG 50, despre care a afirmat ca este o etapa preliminara unei proceduri de infringement.

"Exista o scrisoare administrativa care cere lamuriri suplimentare cu privire la OUG 50 si care este o etapa preliminara declansarii procedurii de infrigement, dar speram ca vom lamuri aceste aspecte in cadrul Parlamentului", a spus primul-minstru, invitat fiind sa confirme o afirmatie in acest sens a secretatului de stat din Ministerul de Finante, Gheorghe Gherghina.

In ultima sedinta a plenului in care s-a discutat OUG 50, adica luni, au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului, insa votul final a fost amanat din cauza disensiunilor pe marginea raportului.

In cursul zilei de miercuri, in paralel cu sedinta comuna pentru dezbaterea bugetului, reprezentantii puterii din Comisia de buget-finante s-au intrunit pentru a rediscuta OUG 50, desi plenul de luni nu luase o decizie oficiala privind retrimiterea la Comisie a raportului.

Astfel, Comisiei de buget-finante i-a fost adus la cunostinta avertismentul CE pe OUG 50, s-a rediscutat raportul si s-a luat decizia adoptarii amendamentelor cerute de Comisia Europeana.

Toate acestea insa in absenta unui vot formal al Camerei Deputatilor, de retrimitere la Comisie a raportului.

Dupa finalizarea sedintei plenului reunit al Camerei si Senatului pe legea bugetului, asadar dupa ce Comisia de buget-finante discutase deja OUG 50, s-a intrunit si plenul Camerei Deputatilor.

Dar, pentru a putea consfinti raportul deja convenit, la nivel formal a trebuit sa fie ceruta retrimiterea la Comisie a raportului initial, pentru doar 15 minute, ceea ce a si facut liderul grupului PDL, Mircea Toader. in final, plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri pe articole OUG 50, in absenta opozitiei, urmand ca votul final sa fie dat joi dimineata, la ora 9.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#procedura de infrigiment, #comisia europeana, #OUG 50, #contracte, #redite , #stiri Gheorghe Ialomitianu