Ialomitianu: Ordonanta 58 se va aplica si pentru PFA care obtin venituri din DDA

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 15:11
1331 citiri
Ialomitianu: Ordonanta 58 se va aplica si pentru PFA care obtin venituri din DDA

Persoanele fizice autorizate care obtin venituri din drepturi de autor vor plati contributii potrivit prevederilor din ordonanta 58, a declarat miercuri ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax.

"Persoanele fizice autorizate...ele obtin doua categorii de venituri - venituri din drepturi de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drepturi de autor se aplica ordonanta 58", a afirmat Ialomitianu.

Guvernul a decis miercuri ca platitorii de venituri din drepturi de autor vor retine, declara si calcula contributiile de asigurari pentru pensii si somaj aferente beneficiarilor, masura urmand sa fie aplicata incepand cu luni, 13 septembrie.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a aratat ca in cazul angajatiilor care primesc salariul in mod constant si realizeaza venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plati contributii de asigurari sociale.

De asmenea, pentru persoanele care nu au o relatie contractuala si realizeaza exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contributile vor fi aplicate pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute pe an, adica 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea.

Botis a explicat ca angajatii care au salarii si primesc cu reguralitate si repetitiv si venituri din drepturi de autor vor plati CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o baza de calcul limitata la cinci salarii medii brute lunar.

Acelasi sistem de plata se aplica si pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor in mod repetitiv.

#venituri drepturi autor ordonanta 58 , #stiri Gheorghe Ialomitianu