Ialomitianu: Putem amana calendarul de emisiuni pe pietele internationale

Marti, 24 Mai 2011, ora 13:57
939 citiri
Ialomitianu: Putem amana calendarul de emisiuni pe pietele internationale

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca se poate amana calendarul de emisiuni pe pietele internationale (Medium Term Note - n.r.) daca situatia nu va fi favorabila, Romania dispunand de resurse de finantare a cheltuielilor bugetare, informeaza NewsIn.

"Este o politica a Ministerului de Finante impreuna cu Banca Mondiala. Momentul cand este cel mai prielnic se va decide.

Noi nu suntem in situatia de a nu avea resurse pentru finantarea cheltuielilor bugetare, suntem in situatia chiar sa amanam, daca nu avem o situatie favorabila.

Deci in momentul in care este situatia favorabila pentru Romania, se va decide", a precizat Ialomitianu in cadrul unui eveniment privind fondurile europene.

Ministrul Finantelor a adaugat ca increderea investitorilor straini in economia romaneasca "este destul de mare ca urmare a finalizarii cu succes a acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana", Romania avand credibilitate pe pietele financiare.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi, a declarat la inceputul acestei luni ca, pe langa emisiunea din cadrul programului MTN din prima parte a anului, anuntata de seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, MFP intentioneaza sa acceseze pietele internationale si in cea de-a doua jumatate din 2011.

"Am inceput la finalul anului 2010 un program pe termen mediu. In acest fel putem sa avem un mai bun acces pe piata externa.

Vom emite in cadrul programului in prima jumatate a anului si in mod clar vom mai avea o emisiune in a doua parte a anului", a spus Bogdan Dragoi.

El a declarat ca in strategia administrarii datoriei pe termen mediu 2011-2013 se doreste mentinerea acesteia in limitele sustenabile.

Jeffrey Franks declara la inceputul lunii ca Ministerul de Finante ar putea sa se impumute de pe pietele internationale prin intermediul programului MTN (Medium Term Note - n.r) in urmatoarele doua luni.

"Ministerul Finantelor a dezvoltat un program de obligatiuni pe termen mediu (MTN - n.r), cu consultanta din partea bancilor internationale.

Urmeaza sa aiba o prima emisiune intr-o luna sau in jur de o luna si aceasta va acorda acces pe o baza regulata, la rate foarte competitive, la bani de pe piata eurobondurilor.

Romania cred ca va fi un candidat atractiv si randamentele vor fi bune. Vedem alte tari iesind pe piata si obtinand rate bune si am toate sperantele ca Romania se va comporta bine din punctul acesta de vedere.

Cu cat mai mare va fi emisiunea pe care Romania poate sa o faca pe pietele internationale, cu atat mai bune vor fi conditiile", a spus Franks.

El a precizat ca, cel mai probabil, MFP va iesi pe pietele internationale in prima jumatate a acestui an, "ceea ce inseamna in urmatoarele doua luni". 

#gheorghe ialomitianu, # ministerul finantelor, # cheltuieli bugetare, # fmi, # jeffrey franks , #stiri Gheorghe Ialomitianu