Romania pledeaza pentru aplicarea nediscriminatorie a regulilor de aderare la euro

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 07:28
1131 citiri
Romania pledeaza pentru aplicarea nediscriminatorie a regulilor de aderare la euro

Romania sustine adoptarea Concluziilor Consiliului European din 23 octombrie in ceea ce priveste guvernanta economica si masurile de stimulare a cresterii economice, dar pledeaza pentru aplicarea nediscriminatorie a regulilor de aderare la zona euro pentru toate statele.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, a participat marti la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, desfasurata la Luxemburg.

Principalele subiecte aflate pe agenda au vizat politica de coeziune, masurile de consolidare a cresterii economice, pregatirea Consiliului European din 23 octombrie 2011 si adoptarea mandatului UE la Summit-ul G20 de la Cannes.

Discutiile privind aspectele mai importante ale Consiliului European au fost dezbatute in cadrul unui mic dejun de lucru cu presedintele Herman Van Rompuy, care a precedat reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a aratat ca Romania sustine adoptarea Concluziilor Consiliului European in ceea ce priveste guvernanta economica si masurile de stimulare a cresterii economice, informeaza MAE.

Astfel, el a aratat ca este necesar ca la Consiliul European sa fie adoptata o abordare care sa favorizeze nu doar consolidarea fiscala si bugetara, ci si cresterea economica.

Diplomatul roman "a subliniat necesitatea evitarii ca - prin masurile care se vor lua de intarire a guvernantei zonei euro - sa se creeze o decuplare a Europei zonei euro de restul statelor membre. De asemenea, a pledat pentru aplicarea nediscriminatorie - transparenta si identica - a regulilor de aderare la zona euro pentru toate statele", arata comunicatul MAE.

Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, declara saptamana trecuta ca Romania isi mentine obiectivul de adoptare a euro in 2015, fiind infiintata o Comisie Interministeriala pentru monitorizarea indeplinirii obligatiilor pentru trecerea la moneda europeana.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la inceputul lunii mai, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca insista pentru pastrarea obiectivului de aderare la zona euro in 2015, care ar reprezenta un "stimulent", dar ca urmeaza sa se stabileasca in 2014 daca obiectivul este fezabil.

#euro, #reguli euro, #romania adoptare euro , #stiri Gheorghe Ialomitianu