Sindicalistii, dupa discutia despre salariul minim: ministrii au excelat prin tacere

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 23:44
1235 citiri
Sindicalistii, dupa discutia despre salariul minim: ministrii au excelat prin tacere

Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor nu au ajuns la nicio concluzie in cazul nivelului salariului minim in 2011, la finalul discutiilor de marti, de la Ministerul Muncii, sindicalistii declarand ca "ministrii au excelat prin tacere", informeaza Mediafax.

Patronatele vor accepta cresterea salariului minim peste 700 de lei doar daca scade cota unica

Reprezentantul Confederatiei Patronale din Industrie (CONPIROM), Dan Matei Agaton, a declarat ca patronatele vor negocia un salariu minim peste 700 de lei daca aceasta decizie va fi completata si de masuri care sa asigure cresterea economica.

"Solicitam scaderea cotei unice de la 16% la cat s-o putea in urma cresterilor veniturilor. (...) Suntem de acord cu majorarea salariului minim, dar cu conditia sa-l desprindem de orice grila de salarizare", a spus Agaton.

Reprezentantii patronatelor sustin ca Guvernul nu a inaintat nicio cifra privind salariul minim de anul viitor, dar in opinia acestora este evident ca si Executivul este dispus sa aplice o majorare.

Acestia au sustinut ca in mediul privat salariul minim este deja la 650 de lei, iar aceasta valoare ar fi "absolut posibila" si in sectorul bugetar.

Patronatele sustin insa ca aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o crestere a masei salariale la o valoare mai mare decat isi poate permite sectorul privat.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Corici, s-a declarat dezamagit la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, precizand ca Guvernul ar fi trebuie ca dupa consultarea partenerilor sociali sa comunice care va fi valoarea salariului minim.

El a declarat ca i-a spus ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, care a particiapt la discutii, ca stie ca in Guvern valoarea salariului minim a fost deja stabilita la 670 de lei, dar ca ministrul "n-a avut taria sa spuna ca asa e".

Sindicatele vor un salariu minim de 750 de lei

Vicepresedintele Blocului National Sindical Ovidiu Jurca a declarat ca sindicatele au optat in continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim, dar ca nu au primit din partea ministrilor Muncii si Finantelor decat tacere.

"Ministrii au execelat prin tacere", a declarat Jurca. El a mai precizat ca in aceste conditii sindicatele si patronatele ar putea sa inceapa sa lucreze la finalizarea contractului unic la nivel national, astfel incat salariatii romani sa aiba un nivel minim de referinta de peste 700 de lei.

"Daca Guvernul nu este in stare, o vom face noi si in urma negocierilor sa dam un nivel de referinta minim de peste 700 de lei si sa sustinem un set minim de masuri pentru cresterea economica. Vom negocia responsabil cu patronatele", a declarat Jurca.

Proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului, a anuntat, luni, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.

Coalitia a decis ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe Legea salarizarii, deoarece aceasta este necesara pentru elaborarea bugetului de stat pe 2011, a declarat, luni, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur, aratand ca obiectivul este ca Legea bugetului sa fie discutata in decembrie de Parlament.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana ca salariul minim sa nu fie majorat cu mai mult de rata inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei, anunta, in 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Premierul Emil Boc declara, in urma cu doua saptamani, ca salariul minim va creste la un nivel care va fi stabilit in urma discutiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizarii unitare va fi recuperata anul viitor o parte din pierderea salariala suferita in 2010, dar strict in raport cu posibilitatile bugetare.

#sindicalisti, #guvern, #boc, #salariu minim , #stiri Gheorghe Ialomitianu