Vezi de ce Guvernul a facut o derogare de la Legea responsabilitatii fiscale

Joi, 04 August 2011, ora 09:29
1434 citiri
Vezi de ce Guvernul a facut o derogare de la Legea responsabilitatii fiscale

Premierul Emil Boc si ministrul de finante Gheorghe Ialomitianu au explicat miercuri ca rectificarea bugetara s-a bazat pe o derogare la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, raspunzand neregulilor semnalate de Consiliul Fiscal.

Premierul a fost primul care s-a referit la obiectiile Consiliului Fiscal. "Aceasta modificare a fost discutata si negociata cu reprezentantii CE si ai FMI tocmai pentru a putea sa pregatim un buget curat pentru 2012, care sa nu mai acumuleze datorii la principalele companii de stat si de aceea s-a permis aceasta derogare pentru a face ordine si curatenie la companiile de stat pentru ca in viitor sa nu se mai produca pierderi cu asumarea responsabilitatii de catre managerii de resort", a precizat premierul.

El a argumentat necesitatea derogarii prin faptul ca in ultimii 20 de ani s-au acumulat datorii uriase "si probleme absolut grele la companiile de stat", iar efortul ministrilor au vizat stergerea arieratelor prin proceduri specifice UE.

La randul sau, si ministrul de Finante a explicat situatia.

"Noi am modificat acel articol si cand am platit obligatiile. Deci am facut acea abatere pentru a atinge obiectivele cuprinse in acordul cu FMI, deci am facut legal. Spiritul legii a fost sa nu majoram cheltuielile curente asa cum s-a intamplat in 2008 (…) Legal am modificat-o.

Am facut rectificarea prin exceptarea de la articolul 16 pentru plata arieratelor si pentru a continua. Am facut o derogare de la legea responsabilitatii fiscal-bugetare (...) Consiliul Fiscal ne cere consolidarea fiscala. Atunci cand iti platesti arieratele iti asiguri o consolidare fiscale", a spus Ialomitianu.

Ministrul de Finante a subliniat ca, la rectificare, s-a avut in vedere continuarea investitiilor si plata arieratelor.

"Pentru companiile de stat unde avem un obiectiv foarte important - restructurarea si sa le aducem pe profit - a trebuit sa luam niste masuri sa stingem obligatiile restante.

Suma alocata este 1,4 miliarde de lei si este distribuita Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, Ministerului Administratiei si Internelor", a precizat el.

"Noi cand am elaborat si aprobat legea responsabilitatii fiscal-bugetare am avut in vedere sa nu crestem acele cheltuieli care au efect si-n anii urmatori, acele cheltuieli structurale. Noi avem in acordul cu FMI foarte clar - pentru investitii sa gasim spatiul fiscal daca se cheltuiesc bani si mai trebuie sa continuam acele investitii si alt obiectiv - restructurarea companiilor de stat.

Deci totul a fost convenit cu Comisia Europeana, FMI si BM. Lucrurile acestea erau necesare, altfel, nu s-ar fi putut atinge obiectele din acordul incheiat cu cele trei organisme internationale", a mai sustinut Ialomitianu.

Consiliul Fiscal atrage atentia ca proiectul de rectificare nu indeplineste regula care stipuleaza ca pot fi suplimentate cheltuielile cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

#ialomitianu, #lege responsabilitate fiscal-bugetara , #stiri Gheorghe Ialomitianu