Voineascu: Prognoza de crestere economica pe 2011 nu este in pericol

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 14:44
1417 citiri
Voineascu: Prognoza de crestere economica pe 2011 nu este in pericol

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat luni ca Romania nu isi va revizui prognoza de crestere economica pe anul 2011, in pofida scaderii exporturilor si a comenzilor in industrie, datorita anului agricol foarte bun, informeaza NewsIn.

In cadrul sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL, democrat-liberalii prezenti au analizat perspectivele economice ale Romaniei.

"Cresterea de 1,5% prognozata pentru anul acest nu este in momentul asta in pericol, desi contextul regional s-a inrautatit in ultima perrioada, iar deciziile pe care Uniunea Europeana si Fondul Monetar International intentioneaza sa le ia in legatura cu Grecia, acolo unde nu sunt perspective prea optimiste, urmeaza sa afecteze un intreg climat economic in aceasta regiune, totusi ne bazam pe rezultatele foarte bune din agricultura", a spus purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, in cadrul conferintei ce a urmat sedintei.

Acesta a aratat ca nici tinta de deficit bugetar pe acest an nu este periclitata, chiar daca nivelul exporturilor se reduce. "Suntem ingrijorati de scaderea exporturilor si de scaderea comenzilor noi in industrie pe fondul incetinirii cresterii economice in statele Uniunii Europene, acolo unde este principala noastra piata de export. De altfel, toata Uniunea Europeana si fiecare tara in parte, in cursul saptamanii va anunta o revizuire in sens negativ a prognozei de crestere pe anul acesta. Noi ramanem pentru acest an siguri ca ne vom atinge atat tinta de deficit, cat si tinta de crestere economica", a afirmat democrat-liberalul.

Unul din motivele pentru care pedelistii sunt increzatori este si faptul ca produsele exportate de catre Romania au o valoare adaugata din ce in ce mai mare. "Un alt lucru bun este imbunatatirea structurii exporturilor noastre. A inceput sa creasca procentul produselor cu valoare adaugata mare: automobile, masini, produse electronice, lucruri care necesita o tehnologie in plus si care cresc valoarea produsului prin procesul de productie", a mai spus Sever Voinescu.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a apreciat ca, din cauza contextului economic international, Romania, alaturi de celelalte state ale Uniunii Europene vor trebui sa recurga la o revizuire a prognozei de crestere economica.

Intrebat daca s-a luat o decizie privind renuntarea la cresterile salariale in sectorul public, ministrul de Finante Gheorghe Ialomitianu a precizat ca o asemenea decizie va putea fi luata doar dupa viitoarea misiune la Bucuresti a Fondului Monetar International si Comisiei Europene. "Inaintea misiunii din iulie-august a FMI, era o alta perspectiva financiara. Acum, toate tarile Uniunii Europene fac revizuiri de crestere economica, cred ca si Romania va trebui sa faca revizuirea de crestere economica si atunci vedem care este spatiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din 2012", a explicat ministrul.

Ialomitianu a aratat ca evenimentele recente de pe pietele financiare internationale fac probabila o revizuire a prognozei de crestere a economiilor europene, cu impact si asupra cheltulilor pe care statele UE si le pot permite. "Toate tarile din UE fac aceste revizuiri. Am fost vineri si sambata la un EcoFin informal din Polonia. Din cauza incetinirii cresterii economice la nivel mondial, toate tarile trebuie sa faca aceasta revizuire, iar Romania nu va fi scutita de acest lucru", a declarat, luni, Gheorghe Ialomitianu.

Strict in privinta Romaniei, ministrul de Finante a aratat ca nu se va putea revizui tinta de deficit bugetar si nici principiul alocarii preferentiale a resurselor statului in vederea investitiilor. "Deficitul bugetar nu se va negocia, trebuie sa ne ducem cu un deficit sub 3%. Cheltuielile cu investitii nu trebuie sa le punem in pericol pentru ca este singura sansa a Romaniei de a depasi aceasta perioada, o reprezinta investitiile (...) In functie de spatiul fiscal pe care il avem, vom lua o decizie si referitoare la acea recuperare a cheltuielilor cu salariile si alte cheltuieli, dar nu punem in pericol cheltuielile cu investitiile si tinta de deficit bugetar pentru ca noi trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv", a spus ministrul.

#crestere economica, #industrie, #exporturi, #economie romania , #stiri Gheorghe Ialomitianu