Piperea: Am adus un pic de alb imaginii gri catre negru a profesiei de avocat

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 00:00
2922 citiri
Piperea: Am adus un pic de alb imaginii gri catre negru a profesiei de avocat

Georghe Piperea, avocat si om de afaceri, isi cheltuieste cei mai multi bani intr-o mica ferma la tara, ii place sa mearga la pescuit cu prietenii si la terase in centrul istoric. Cea mai frumoasa vacanta a petrecut-o la Nisa, insa recunoaste ca a fost "cam scump". Despre vacanta, afaceri si agitatia din ultimele zile din Parlament, Piperea vorbeste intr-un inteviu Business24.

Desi a intrat deja in vacanta judiciara, Gheorghe Piperea lucreaza la "programul" noului sezon: scrie carti, isi face planuri de afaceri si, printre picaturi, mai evadeaza cu familia in vacante scurte la mare. Promite, insa, sa isi petreaca in strainatate concediul de doua saptamani.

A fost numit cel mai bun avocat de insolventa din Romania de catre revista Chambers Europe care spunea, printre altele ca "traieste si respira insolventa".

Piperea vorbeste despre procesul colectiv, ca o solutie impotriva abuzului de putere economica, dar si impotriva abuzului de putere politica dezvoltand, pe larg, posibilitatile pe care romanii le au, teoretic, de a ataca in contencios administrativ suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Considerati ca procesul colectiv poate fi o solutie de lupta contra abuzului de putere economica?

Da. Pentru multiple motive. In primul rand, pentru ca detinatorii acestei puteri, corporatiile, se tem de ele. Daca se tem de ele, este clar ca sunt arme puternice si eficiente contra abuzului. Concret, sunt de exemplificat urmatoarele avantaje :

Costul procesului este redus per capita (onorariul total si celelalte costuri se impart la numarul celor care formeaza alianta procesuala, rezultind un cost mic pe fiecare membru al aliantei);

Egalitate de arme - forta economica disproportionat de mare a corporatie relativa la puterea insignifianta a individului este contrabalansata de numarul mare al indivizilor afalti in alianta procesuala;

Asistenta juridica si reprezentare in instanta echilibrata (fiind multi si ridicand probleme de drept complexe, cei aflati in alianta procesuala isi pot permite sa angajeze avocati cu inalta tinuta profesionala si notorietate, care sa lupte de la egal la egal cu avocatii corporatiilor, acestia din urma fiind, de regula, avocati foarte scumpi si foarte influenti).

Anonimatul pozitiei de reclamant sau intervenient (multi indivizi, din ratiuni subiective sau obiective, ezita sa dea in judecata corporatiile, fie pentru ca lucreaza in firme care lucreaza sau spera sa lucreze, ele insele, pentru corporatii, fie pentru ca nu vor sa se "expuna", fie pentru ca le e frica de represalii, si atunci prefer sa se "piarda" in masa mare a reclamantilor colectivi);

Constiinta fortei de grup care elimina sau neutralizeaza sentimentul de intimidare (multi oameni ezita sa proneasca un proces, atat pentru ca e costisitor si lung, cat si pentru ca sunt "convinsi" ca nu pot castiga contra puternicilor zilei; de altfel, PR corporatiilor are si acest scop ascuns, de intimidare);

Presiunea pozitiva asupra judecatorului (fiind cazuri notorii, cu mare vizibilitate, ele nu pot fi tratate la gramada, ca unul din miile cazuri aflate pe rolul fiecarui judecator, ci vor fi tratate cu mare atentie; un proces colectiv poate fi cel mai important proiect al unui judecator, deci va fi tratat ca atare);

Forta exemplului (solutia intr-un proces colectiv este un precedent judiciar care este aproape imposibil de eludat).

Dar impotriva abuzului de putere politica? Ce parere aveti despre evenimentele din ultimele zile din Parlament?

Procesul colectiv poate fi folosit si in acest domeniu. De altfel, eu am declansat si gestionez si astfel de procese, incepind cu litigiile pentru pensionari si pentru persoanele aflate in ingrijirea copiilor mici si continuand cu procesul colectiv contra celor patru hotarari de guvern care acorda concesiunea pentru exploarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice companiei americane Chevron.

Nu este, insa, foarte simplu sa spun: da, se poate folosi acest mecanism si in procesele de abuz de putere politica propriu-zis. Spre exemplu, desi teoretic se poate ataca in contencios administrativ o hotarare a parlamentului, un gest politic al puterii, un conflict intre puterile in stat etc.

Este totusi greu sa dovedesti un interes individual sau de grup pentru asa ceva.

Cred ca o hotaare a parlamentului care suspenda presedintele, de exemplu, ar putea fi teoretic atacat in contencios administrativ, dar cu siguranta ar fi respinsa ca inadmisibila (daca, totusi, s-ar judeca inainte de a fi prea tarziu, adica inainte de referendum).

In orice caz, nu a incercat nimeni asa ceva pana acum. Iar in privinta atacarii unui OUG, desi legea contenciosului administrativ precede atat posibilitatea atacarii acesteia, cat si posibilitatea de a o face intr-un consortiu procesual, de regula instantele resping astfel de actiuni ca inadmisibile (pe motiv ca OUG are forta unei legi) fie ca lipsite de obiect (pentru motivul ca astfel de oug se aproba/modifica/resping prin lege pina la momentul solutionarii).

Am experiente neplacute in acest domeniu. Am constatat ca legea romana este de-a dreptul ipocrita "in domeniu", pentru ca declara ca se poate ataca o OUG, dar faptic, nu ai cum sa obtii anularea altfel decat prin trimiterea la Curtea Constitutionala a procesului (timp in care OUG devine lege sau este eliminata).

In orice caz, ati vazut ce s-a intimplat cu Avocatul Poporului, care a atacat la CC niste OUG - a fost revocat, pentru a nu mai indrazni asa ceva ...

Ce ma deranjeaza acum la ceea ce se intimpla in Parlament nu este faptul ca s-a convocat si tinut o sesiune extraordinara a acestuia, pentru revocarea presedintilor celor doua camere si pentru suspendarea presedintelului - pana la urma, asa ceva este parte a jocului politic democratic, iar domnul Presedinte chiar merita suspendat si demis - ci schimbarea regulilor jocului in timpul jocului.

Acest lucru este nedemocratic, neconstitutional si pune in discutie viitorul acestei tari sub o asemenea putere politica : nu poti schimba prin OUG atributiile Curtii Constitutionale si nici nu poti modifica regulile de cvorum si majoritate relativa la referendum in preziua si cu scopul suspendarii si demiterii presedintelui.

E adevarat ca fosta putere a facut acelasi lucru in sens invers in anul 2010; dar nu demonstrezi ca esti mai bun daca faci acelasi lucru; daca guvernul Boc a emis nu stiu cate mii de OUG (dintre care cateva au fost declarate neconstitutionale de catre CC), nu inseamna ca noua/viitoarea putere trebuie sa faca acleasi lucru.

In acest ritm, nu evoluam, ci involuam. Iar criza economica nu mai are rabdare. Cind apele politicii sunt astfel tulburate, sa mai lovesti si cu un asemenea baros fundatia democratica a tarii nu este o idee prea inteleapta ...

Am citit pe blogul dumneavoastra cateva postari la adresa Facebook. Ce parere aveti despre Facebook, atat ca afacere, cat si ca spatiu de socializare?

Este un mare bubble, o mare prosteala a investitorilor, un exemplu de "investitie" care imi arata ca lumea nu invata niciodata nimic din istorie. Oare cat de greu este sa realizezi ca o afacere care realizeaza un profit de sub un miliard de dolari nu poate valora peste 100 de miliarde de dolari, mai mult decit General Motors si Chrysler la un loc?

Oare era greu sa observi ca un gigant cum este GM rezilia, cu o saptamana inainte de listare, un contract de publicitate de 10 milioane de dolari, pe motiv ca nu este o publicitate eficienta?

Si, dincolo de asta, sunt prea multe portaluri de socializare, oamenii vor renunta in curand si la aceasta moda, iar afaceri similare (my space, hi5 etc) au falimentat in 5 ani de la lansare ... E clar, Facebook nu e o afacere in care sa investesti pe termen mediu sau lung.

In 2010 ati fost numit "Omul anului", alaturi de Radu Beligan si Angela Gheorghiu, de catre o publicatie online. De ce credeti ca ati primit acest titlu?

A fost o mare surpriza si o mare bucurie pentru mine! Numai alaturarea cu aceste nume ar fi fost suficiente sa ma umple de mandre si incantare! Dar, in plus, au votat pentru mine peste 22 de mii de oameni, cu peste 8 mii mai multi decat cel de-al doilea clasat!

De ce cred ca am primit acest titlu? Poate pentru faptul ca m-am implicat in aceste litigii contra puterii economice sau administrative, poate pentru ca am luat atitudine in favoarea cetatenilor, poate pentru ca am ajutat - pro bono - mii de oameni sa isi realizeze drepturile, poate pentru principialitate si coerenta.

Sau poate pentru ca am avut norocul sa fiu la momentul potrivit si la locul potrivit si nu am dezamagit in modul in care am "fructificat" aceasta oportunitate.

Ati declarat atunci ca sunteti un avocat deschizator de drumuri. Ne puteti explica?

Faptele si oamenii vorbesc despre aceste lucruri mai mult decat as putea eu sa o fac. O revista dedicata lumii afacerilor si avocatilor de afaceri (Chambers Europe) m-a declarat cel mai bun avocat de insolventa din Romania spunand printre altele ca "traiesc si respir insolventa".

Ceea ce e evident este ca insolventa, asa cum e ea cunoscuta acum, este un concept care a fost clarificat si promovat de mine in anii in care asa ceva parea o ciudatenie din alta lume (2005-2007). Aici cred ca am fost in mod primordial inovator.

Tot eu am vorbit prima data de preventia insolventei (am elaborat proiectul care a devenit, ulterior, Legea concordatului preventiv).

De asemenea, cred ca am "deschis drumuri", asa cum ziceti, in multe alte domenii, din care sute de avocati au facut un job : taxa auto, radarele fixe, ridicarile ilegale de masini, amenzile ilegale pentru rovinieta, procesele colective contra bancilor si contra autoritatilor statului roman, avocatura pro bono, conferintele anuale de Dreptul Afacerilor de la Facultatea de drept (2005-2012), pregatirea profesionala a practicienilor in insolventa etc.

Nu as spune ca am re-inventat roata sau apa calda, dar prin aceste proiecte cred ca am adus un pic de alb imaginii gri catre negru a profesiei de avocat.

Si sa nu uit - cartile sau articolele mele nu numai ca au "chinuit" multe generatii de studenti, dar au fost si sunt sursa de inspiratie - mai mult sau mai putin legitima - pentru multi autori sau "autori" de carti, articole, teze de doctorat etc., precum si pentru hotariri judecatoresti (care fie isi intemeiaza argumentatia pe extrase din cartile mele, fie le inlatura, motivate sau nu, din argumentatia partilor in proces...).

Sunteti deja in vacanta judiciara. Cum va petreceti vacanta? Reusiti sa va desprindeti de problemele de zi cu zi?

De regula, in asa-zisa vacanta judiciara, lucrez la "programul" noului sezon, adica imi fac planuri, imi mai scriu din cartile pe care le construiesc in minte in cursul anului, imi fac planuri de afaceri. Cum evadez?

Imi place sa ies cu prietenii la pescuit. Mai citesc cate o carte (in general, istoria religiilor si romane fantasy sau SF). Si, pentru ca fiica mea este in vacanta, obsinuiesc sa ies cu ea la film, in parc, pe la tara, pe la petrecerile colegilor ei: are 10 ani si inca mai vrea sa stea cu mine.

Nu vreau sa imi imaginez ce va fi peste 4 ani, cand va deveni adolescenta. In fine, cam de 2-3 ori pe vara merg la mare, la noi. De regula, concediul de 2 saptamani mi-l petrec in strainatate (imi place foarte mult in Grecia, desi nu am mai fost acolo de cativa ani; in ultima vreme am fost in Franta si Italia, dar si in Croatia).

Ce planuri de concediu aveti?

Sa termin un proiect vast - coordonarea unui comentariu la Codul de procedura civila. Sa pun la punct proiectul legii proceselor colective (class action) in Romania si cel al legii grupului de societati. Si sa ma calmez un pic, pentru a putea sa o iau de la capat cu proiectele toamnei ...

Care a fost cea mai reusita vacanta pentru dumneavoastra?

Cea din 2009, cand am fost la Nisa... Foarte frumos, dar foarte scump...

Si, pentru ca suntem la editia de weekend "Cum sa-i cheltuiesti", cum prefera avocatul Gheorghe Piperea sa isi cheltuiasca banii?

Cei mai multi banii mi-i "plasez" intr-o mica ferma pe care mi-o construiesc la tara, langa Bucuresti, in sud.

In rest, "for fun", merg destul de des in tara si strainatate in scurte vacante cu cele doua fete ale mele (sotia si fiica).

In weekend merg la restaurant si/sau la piscine, iar in ultima vreme, merg in centrul istoric. Imi place cum arata (desi nu sunt foarte convins ca aceste cladiri frumoase sunt si sigure ...) si imi place exuberanta oamenilor care se plimba si se aseaza la mese pentru o masa buna si o bere rece...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gheorghe Piperea vacanta, #Gheorghe Piperea bani, #Gheorghe Piperea afaceri, #Piperea suspendare Basescu , #SCA Piperea