Piperea: cei cu averi mari nu vor fugi din Romania. Sunt legati de stat

Vineri, 06 August 2010, ora 23:40
3207 citiri
Piperea: cei cu averi mari nu vor fugi din Romania. Sunt legati de stat

"Cei care au averi mari nu vor fugi cu banii din Romania, fiind foarte mult legati de stat. Ma tem ca cele mai recente masuri o sa duca la un exod maxim catre Bulgaria si Ungaria. Bulgaria are o cota de 10% din 2008, iar Ungaria o sa adopte o cota unica de 10% din 2011", a declarat avocatul specializat in insolventa, societati comerciale si drept bancar, Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cum ar trebui compensata o eventuala scadere a TVA, pentru a nu dezechilibra bugetul?

Ar fi posibila o intoarcere la 19%, dar se pune intrebarea daca masura a fost luata de pe o zi pe alta pentru ca asa au crezut ministrii guvernului Boc ca vrea FMI.

FMI a vrut ori sa se reduca salariile bugetarilor, ori sa majoreze TVA.

Este nevoie de o astfel de revenire, dar nu mai cred ca este posibila in urmatorii doi ani.

Ungaria se gandeste sa pastreze 25% ani de zile, de-acum incolo. Este important sa ai TVA stabil timp de 2-3 ani, pentru ca bugetul se alimenteaza in principal din TVA, acesta nu poate fi evitat.

Chiar daca este o masura criminala pentru cei care nu au bani, TVA ar trebui sa ramana 24% macar un an sau doi, pentru a se reechilibra bugetul.

Scapam anul asta de impozitul minim obligatoriu?

Asta era necesara inca de anul trecut. Nu il mai cred pe domnul Boc, care spune ca se gandeste sa-l elimine in septembrie. Nu il va elimina domnul Boc, ci il va elimina un alt premier. Este neaparat nevoie sa-l schimbe pe domnul Boc.

E obligatorie reducerea cotei unice pentru a mentine atractivitatea pietei din Romania? Bulgaria si mai nou Ungaria sunt ameninatri serioase, desi Romania este o piata mult mai mare.

Cred ca ar trebui sa fie redusa la 10% si nu neaparat pentru a reintoarce investitorii straini ci pentru a opri tendinta celor care au nu averi foarte mari, ci au ceva bani, de a-i investi in Bulgaria sau in Ungaria.

Cei care au averi mari nu vor fugi cu banii din Romania, fiind foarte mult legati de stat. Ma tem ca cele mai recente masuri o sa duca la un exod maxim catre Bulgaria si Ungaria.

Bulgaria are o cota de 10% din 2008, iar Ungaria o sa adopte o cota unica de 10% din 2011.

Este mediul de afaceri romanesc unul in care este favorizata initiativa? Cum apreciati o masura de scutire de la plata impozitului pe profit a firmelor nou infiintate?

Nu cred ca este o idee prea buna. Imi amintesc ca au fost facute tot felul de promisiuni de catre guvernul Boc. Nu este important sa-ti faci firme noi, daca vrei sa ai o activitate, poti sa o ai si pe PFA. Mai important este sa creezi afaceri noi, care nu se fac de pe o zi pe alta.

Nici ideea cu scutirea de impozit pe profitul reinvestit nu este prea buna. Cine mai face profit in Romania, in anii acestia? Cei mai multi isi ascund profiturile prin pierderi, costuri.

Pentru IMM-uri este important sa existe o stabilitate si predictibilitate pe 4-5 ani de zile, pentru a-si face un plan de afaceri, care presupune si angajari si contracte. Nu este nevoie de masuri pompieristice, de pe o zi pe alta.

Au mai fost astfel de scutiri de profit, in anii anteriori. Statul roman iti lasa impresia ca iti da aceasta facilitate si peste doi ani de zile decide abrogarea deciziei si te prinde in plin proces de implementare a unui plan de afaceri, bazat pe facilitatea respectiva.

Cat de necesara este pentru firmele private plata imediata a datoriilor restante pe care le are statul roman?

Este o necesitate stringenta. Blocajul din economie care este dat de criza interna si internationala este triplat de faptul ca statul nu-si plateste datoriile.

Daca nu iti platesti datoriile, statul iti aplica o penalitate de 30%, pe de alta parte, daca nu iti plateste el datoriile, nu se penalizeaza aproape deloc.

In plus, exista o reglementare care spune ca daca n-ai bani in buget, nu poti sa executi statul sau institutiile publice.

#afaceri, #averi, #cota, #masuri, #oameni, #piperea, #unica , #stiri Gheorghe Piperea