Piperea, la Business Adviser: Firmele de avocatura vor castiga 10 mil de euro din procesele banci-clienti

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 00:16
3491 citiri
Piperea, la Business Adviser: Firmele de avocatura vor castiga 10 mil de euro din procesele banci-clienti

"In procesele colective care se declanseaza impotriva bancilor, fiind vorba de multe persoane, fiecare a trebuit sa plateasca intre 40 si 200 de euro. De partea cealalta a baricadei, firmele care vor reprezenta bancile vor ajunge la onorarii de 300.000 euro, poate chiar 500.000 euro pe fiecare proces. Estimez ca firmele mari de avocatura din top 15 vor incasa in jur de 10 milioane de euro din aceste procese", a declarat, in cadrul emisiunii Business Adviser, avocatul Gheorghe Piperea.

"In 2010, pe piata avocaturii este la moda insolventa, protectia consumatorilor si litigiile de munca", a declarat Gheorghe Piperea.

In opinia avocatului, in 2009 s-a resimtit foarte puternic reculul pe piata de real estate, pe cea de fuziuni si achizitii si pe pietele domeniilor hiperspecializate, cum ar fi energia si resursele regenerabile.

Piperea a afirmat ca putinele achizitii care s-au realizat in 2010 nu au fost facute cu intentia concentrarii cresterii puterii economice a uneia dintre parti, ci pentru salvarea de la insolventa. Potrivit acestuia, cea mai interesanta achizitie a anului 2010 a fost achizitia Flanco de catre Asesoft.

Avocatul estimeaza piata avocaturii la 150 de milioane de euro, din care 80% ar fi cota detinuta de primele 10-15 firme de avocatura din Bucuresti. In ceea ce priveste onorariile avocatilor din Romania, Piperea spune ca in ultimii 2 ani, aceste onorarii au fost destul de reduse.

" Poate sa fie vorba de 150 euro/ora, 600 de euro/ora, in functie de brand. De asemenea, onorariile se pot calcula si pe process, cu onorarii de succes", precizeaza avocatul.

"In procesele colective care se declanseaza impotriva bancilor, fiind vorba de multe persoane, fiecare a trebuit sa plateasca intre 40 si 200 de euro.

De partea cealalta a baricadei, firmele care vor reprezenta bancile vor ajunge la onorarii de 300.000 euro, poate chiar 500.000 euro pe fiecare proces. Estimez ca firmele mari de avocatura din top 15 vor incasa in jur de 10 milioane de euro din aceste procese", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

"Avem nevoie de o lege a holding-ului"

In opinia avocatului, o lege a holding-ului este importanta intrucat aceasta poate sa permita societatilor dintr-un grup o consolidare fiscala atat din punct de vedere al impozitului pe profit cat si al TVA.

"E posibil ca in grupul de societati, una dintre ele sa aiba profit foarte mare, celelalte sa aiba pierderi. Asta nu inseamna ca intregul grup are pierdere sau profit. Din acest punct de vedere, nivelul de fiscalitate poate sa fie optimizat, la nivel de grup", a precizat Piperea.

"IMM-urile ar trebui sa plateasca 4-5 taxe" 

"In cazul IMM-urilor si al corporatilor, avem doua impozite care taxeaza aceeasi plusvaloare, respectiv impozitul pe profit si impozitul pe dividende, care ajung la 28,5% cumulat", a precizat avocatul.

"Ironic vorbind, avem atatea taxe ca sa existe mai multi functionari publici si birocrati care sa ne cheltuiasca resursele si nervii".

Piperea este de parere ca, in momentul in care statul adauga multe taxe, va avea un grad de conformare voluntara redusa din partea companiilor si un grad ridicat de evaziune fiscala. "IMM-urile ar trebui sa plateasca 4-5 taxe, care sa se colecteze intr-un singur ghiseu", a declarat Gheorghe Piperea.

In opinia avocatului, cel mai important impozit pe care statul trebuie sa-l colecteze este impozitul pe venit. Mai exact, Piperea recomanda inlocuirea impozitului pe profit si al celui pe dividende cu un singur impozit pe venit.

"Asta ar inseamna o economie fiscala de 16%, mai multi bani la IMM-uri care pot investi, economisi sau consuma. Cei care consuma, bineinteles ca produc TVA la bugetul de stat", precizeaza avocatul.

Cea de-a doua taxa pe care Piperea o recomanda ar fi TVA care sa includa toate celelalte impozite indirecte, cum ar fi accizele pentru produsele de lux, tutun, alcool etc. In ceea ce priveste contributiile sociale, in opinia lui Piperea, acestea ar trebui sa fie CAS si CASS.

Invitatul emisiunii "Business Adviser" considera ca ar trebui sa se plateasca o singura taxa locala. Avocatul recomanda companiilor sa fie foarte scrupuloase cu platile pe care trebuie sa le faca catre furnizorii mici pentru ca acestia sunt extrem de periculosi.

"Orice creditor care are o creanta impotriva unei companii, fie ca e vorba de un mastodont, fie ca e vorba de un IMM, daca depaseste 45.000 lei, poate cere insolventa si s-ar putea sa o obtina", precizeaza avocatul Gheorghe Piperea.

Acestea subliniaza faptul ca intreprinderile ar trebui sa negocieze cu creditorii mari, pentru a obtine diverse restructurari.

In opinia acestuia, creditorii sunt de fapt actionari indirecti.

"Spre exemplu, daca o banca finanteaza impreuna cu o companie un proiect de 50 milioane euro, din care 25 milioane sunt credit de la banca, iar compania respectiva intra in insolventa, banca pierde atat cei 25 de milioane plus inca 25, intrucat trebuie sa constituie provizioane".

"Este mult mai grav pentru stat ca o intreprindere mare cu 200-300 de angajati sa intre in faliment, pentru ca ar avea instantaneu 300 de someri si ar pierde un contribuabil", a adaugat acesta. In cazul in care nu se poate ajunge la nici un consens cu creditorii mari in privinta unei restructurari, Piperea recomanda insolventa.

"Insolventa nu inseamna un sfarsit, ci o protectie a tribunalului. Nu mai esti haituit de creditori, nu-ti mai cresc datoriile, pentru ca ele se ingheata la momentul dschiderii procedurii.

Mai mult, nu-ti pierzi controlul asupra afacerii. Ai timp sa respiri si poti sa-ti platesti datoriile pe care le ai fata de creditori, fiind la adapost de presiunile juridice", precizeaza avocatul Gheorghe Piperea.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#2010, #50, #adviser, #business, #fiscalitate, #gheorghe, #insolventa, #oug, #piperea, #taxe , #stiri Gheorghe Piperea