Piperea: Peste 90% dintre comunele Romaniei sunt in insolventa

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 12:35
1695 citiri
Piperea: Peste 90% dintre comunele Romaniei sunt in insolventa

Peste 90% dintre comunele din Romania sunt in acest moment in insolventa, din cauza lipsei de lichiditati si a imposibilitatii de a-si plati datoriile, a declarat, vineri, Gheorghe Piperea, partener coordonator la societatea de avocatura Piperea si Asociatii.

"Peste 90% dintre comunele Romaniei sunt in insolventa si nu in criza financiara, cum se afirma. Primariile sunt in faliment, pentru ca datoriile lor depasesc cu mult posibilitatea de a mai aduce venituri la Bugetul de Stat. Un exemplu este comuna Odorhei. De asemenea, Primaria Aninoasa a fost declarata in insolventa, prin decizie a primarului din Hunedoara", a spus Piperea, intr-un seminar pe tema insolventei administratiilor publice locale.

Participantii la seminar dezbat subiecte privind insolventa unitatilor administrativ-teritoriale, in contextul in care a fost declansata deja insolventa orasului Aninoasa din judetul Hunedoara.

"Consideram ca aparitia Ordonantei de Urgenta 46/2013 este un moment de cotitura in relatia comerciala dintre administratiile publice locale si creditorii acestora. Aceasta ordonanta este, din pacate, una dintre cele mai proaste reglementari pe care le-am vazut in ultima vreme, privind unitatile teritorial administrative", considera Piperea, care a subliniat ca reglementarea are multe vicii de procedura, in ceea ce priveste raspunderea persoanelor care au contribuit la aparitia insolventei

In cazul in care primaria unui oras intra in insolventa aceasta nu mai poate fi ordonator principal de credite, iar cei care le conduc isi pierd atributiile de a le mai administra financiar, dar isi exercita in continuare celelalte atributii, a explicat Piperea.

"De exemplu, la Primaria Bucuresti, in cazul insolventei, nu inseamna ca primarul Oprescu nu se va mai putea ocupa in continuare de administrarea spitatelor, mai ales ca este si doctor, dar nu va mai fi ordonator de credite. Demnitatea de primar a devenit periculoasa, pentru ca daca nu se declara insolventa primariei la timp, potrivit ordonantei, primarul poate face chiar inchisoare", a aratat avocatul Piperea.

Potrivit avocatului Alexandru Dimitriu, "legea pare a fi facuta de un nejurist", cand face referire la modalitatile de denuntare a contractelor si acordarea despagubirilor, cat si in ceea ce priveste mijloacele procedurale privind contestarea denuntarii contractelor.

"Primarii nu vor mai fi atat de doritori sa ocupe functii, daca vor trebui sa raspunda si pecuniar pentru actiunile lor si pentru crearea de prejudicii financiare. Cred ca ar trebui sa raspunda pentru situatia de insolventa creata unei primarii si cel care a dat un ordin politic celui care conduce primaria sa actioneze intr-un anumit mod, care a condus la intrarea in insolventa a unitatii teritorial administrative respective", a aratat Dimitriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#insolventa comune Romania, #Piperea insolventa primarii, #insolventa administratii locale, #datorii primarii , #stiri Gheorghe Piperea