Romania, raiul bancilor straine?

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 10:12
2028 citiri
Romania, raiul bancilor straine?

Bancile din Romania au fost acuzate in mai multe randuri de faptul ca ar fi rezistat crizei si ar fi obtinut profituri cu ajutorul comisioanelor extrem de mari pe care le percep clientilor, acest lucru rezultand, in ultimul an, in procese cu acestia.

Avand in vedere ca oficialii bancilor isi permit sa comenteze pe seama deciziilor Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei 50 (a creditelor de consum), Urban considera ca bancile nu respecta legea.

"Pentru ei nu conteaza legea, deciziile Curtii Constitutionale, nu mai conteaza nimic. In conditiile astea, inseamna ca Romania a ajuns un fel de Bahamas al bancilor din Europa, pentru ca aici isi permit sa faca absolut orice", a declarat Urban, pentru Ziare.com.

Senatorul isi bazeaza declaratiile si pe faptul ca Ministerul Finantelor nu a controlat niciodata, potrivit spuselor sale, bancile, pentru a verifica profitul acestora si nivelul impozitelor si taxelor pe care le platesc.

Totodata, acesta sustine ca unele banci din Romania obtin profituri mult mai mari decat ale companiilor-mama, iar cele austriece, de exemplu, au fost chiar sanctionate de catre Comisia Europeana, in septembrie 2009, pentru practici cartelare de genul celor pe care le au si in Romania.

Parerile sunt impartite

Legat de aceste declaratii, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, sustine ca "definitia pe care o are cu privire la ce inseamna paradis fiscal este total gresita".

Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul legal al clientilor nemultumiti care au dat in judecata bancile, a adus mai multe dovezi pentru a sprijini ipoteza lui Urban.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #banci straine, #criza, #piata bancara , #stiri Gheorghe Piperea