Becali si Mazare, "cruciatii" care apara afacerile Bisericii de parlamentarul "satanist" Remus Cernea

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 18:35
2925 citiri
Becali si Mazare, "cruciatii" care apara afacerile Bisericii de parlamentarul "satanist" Remus Cernea
Radu Mazare si Gigi Becali

Propunerea deputatului constantean Remus Cernea de a limita accesul BOR la banii publici a starnit reactii virulente si neortodoxe din partea mai multor oameni de afaceri sau politicieni. Cuvintele aruncate in dezbaterea media variaza, de la "satanist" si pana la amenintari grave, aduse inclusiv integritatii fizice a deputatului.

Deputatul Remus Cernea (PSD) s-a inspirat din modelul german si propune o noua modalitate de finantare a cultelor. Practic, deputatul vrea ca statul sa nu mai finanteze "in mod arbitrar" Biserica.

In opinia sa, o solutie mai fezabila si mai aplicata ar fi redirectionarea unui procent din impozitul pe venit al cetatenilor, la libera alegere, catre cultele religioase, o modalitate intalnita in cazul organizatiilor nonguvernamentale.

Reactiile la proiectul sau de lege au aparut imediat. Primul a fost insusi premierul, care a tinut sa precizeze ca initiativa lui Cernea nu are sustinerea USL.

Radu Mazare: Iti rup picioarele!

Radu Mazare, primarul Constantei si coleg de partid atat cu Ponta cat si cu Cernea, a avut o reactie mult mai violenta, amenintandu-l pe initiatorul legii "ca ii rupe picioarele" daca il prinde in Constanta.

"Sunt suparat pe deputatul Cernea. Am aflat eu ieri de la stiri, dar nici prin cap nu mi-a trecut ca ar putea fi unul de-al nostru. Ca de fapt l-am adoptat, mai greu, mai chinuit, ca ne-a rugat premierul sa-l luam ca sa poata sa inchida alianta. (...) Pana la urma l-am adoptat si el, tampitul, ca altfel cum sa-i spun cand mi-au spus ziaristii ca el a facut o initiativa sa nu mai fie finantate cultele de la buget, de la guvern. (...)

A avut aceasta initiativa domnul deputat de la Verzi, in loc sa alerge pentru noi care l-am sustinut, l-am ajutat ca sa iasa deputatul constantenilor. In loc sa alege sa ne deblocheze multe lucruri blocate, inclusiv pe chestiuni de mediu, el, domnul de la Bucuresti, de acolo din sferele lui inalte are alte preocupari. El se cearta el cu biserica, cu popii, un tampit", a spus Mazare, citat de Agerpres.

Primarul din Constanta i-a cerut lui Cernea sa isi retraga proiectul respectiv, initiat fara a se consulta cu colegii de partid si sa ceara scuze atat bisericii, cat si social-democratilor constanteni care l-au sprijinit sa devina parlamentar de Constanta.

Gigi Becali: "Cernea trebuie exilat in puscarie, cu dracu' si cu toti dracii"

Omul de afaceri Gigi Becali, finantatorul clubului de fotbal Steaua, spune ca il evita pe Cernea in Parlament, si il roaga pe Dumnezeu sa il ierte pentru ca "trece pe langa satanistul asta".

"Remus Cernea sa se duca putin la balamuc si cu asta, basta. Remus Cernea trebuie exilat in puscarie, cu dracu' si cu toti dracii", a spus Gigi Becali.

Becali aproba reactia lui Radu Mazare, despre care spune ca este crestin, desi "este necasatorit si si umbla cu femei".

"Macar spune daca eu sunt pacatos, macar fac Biserici pentru ceilalti oameni care vor sa se duca la Biserica sa se roage pentru lume, pentru ceilalti oameni. Asta e un nenorocit, si cu pletele alea asa zici ca-i dracu. N-ai vazut cum se imbraca? Si la Parlament vine la misto imbracat. L-ai vazut vreodata cu cravata?", a mai spus Gigi Becali, citat de Rtv.

Patronul Steaua considera ca Ponta ar trebui sa il excluda pe Cernea din partid, pentru ca este un ateu.

"Si nu inteleg Ponta, ca e crestin practicant, ca asa l-am auzit aseara, si ca este un tovaras bun de drum, inseamna ca are indeletniciri sfinte, nu? De ce-l mai tii? Imediat trebuie sa-l elimini din partid daca esti crestin adevarat cand spune asa ceva. Pai ce spune el? Spune dracu, Satana prin gura lui", a declarat omul de afaceri Gigi Becali.

Raspunsul Patriarhiei: Alexandru Ioan Cuza a stabilit legea

Patriarhia Romana spune ca sprijinul pentru culte de la bugetul public este o consecinta a secularizarii de catre stat a averilor bisericesti in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza din 1863, cand s-a stabilit, prin lege, ca "toate averile manastiresti din Romania sunt si raman averi ale statului".

"Veniturile realizate erau utilizate pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, construirea si repararea de biserici, salariile clerului, dar si pentru opera sociala sau infiintarea de scoli si asigurarea salarizarii cadrelor didactice. Biserica noastra contribuia cu bani la dezvoltarea invatamantului romanesc, dar si cu numeroase terenuri intravilane acordate in mod gratuit, pe care au fost construite scoli. Aceasta realitate se poate constata astazi in multe localitati, unde scoala este construita in imediata vecinatate a bisericii", precizeaza comunicatul BOR.

Potrivit Patriarhiei, sprijinul de la bugetul de stat pentru culte "nu se face din mila, ci reprezinta o recunoastere a contributiei cultelor la viata societatii romanesti".

Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Finantelor Publice, din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane, peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica, se mai arata in comunicat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#proiect lege Remus Cernea, #afacerile BOR, #finantare biserica, #afaceri biserica romania, #Mazare Cernea, #Becali Cernea , #Afaceri