Gigi Becali. Ce afaceri a ingropat in libertate si ce a luat cu el in inchisoare

Marti, 21 Mai 2013, ora 14:25
5511 citiri
Gigi Becali. Ce afaceri a ingropat in libertate si ce a luat cu el in inchisoare

Latifundiarul din Pipera va trebui sa administreze, din inchisoare, averea estimata la 300 de milioane de euro. Bani multi, afaceri putine. Gigi Becali a bagat in insolventa toate firmele pe care le detinea in mod oficial. Asa a scapat si de multe griji, dar mai ales de eventualele sechestre ale ANAF, din cauza datoriilor pe care le inregistreaza la stat. In puscarie va sta cu grija zecilor de milioane imprumutate si se va ruga in continuare ca Steaua sa vanda jucatori, fara ca el sa fie tras in piept de rudele pe care le-a bagat la inaintare.

Gigi Becali, Victor Babiuc si Dumitru Cioflina au fost transferati aseara la Penitenciarul de Maxima Siguranta Bucuresti - Rahova, fiind condamnati din dosarul schimbului de terenuri cu MApN, la doi ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata. Doar ca in cazul lui Becali, peste sentinta de luni se va suprapune si condamnarea cu suspendare in dosarul privind sechestrarea de persoane si va primi, in final, o pedeapsa de trei ani cu executare.

Steaua ramane steaua

Paradoxal, singura afacere a lui Gigi Becali care pare sa mai functioneze este clubul sportiv Steaua, pe care nu il mai detine in mod oficial. Clubul a intrat in proprietatea firmei Fotbal Club Steaua Bucuresti, condusa de cumnatul Constantin Geambazi si nepotul Vasile Geambazi.

Steaua inregistra in 2011 un profit de patru milioane de euro, reprezentand 26% din cifra de afaceri a clubului.

Peste 400 de hectare de teren si afaceri de 450.000 de euro in constructii si imobiliare

Chiar si in spatele gratiilor, Gigi Becali ramane proprietarul a peste 400 de ha de teren, achizitionate in perioada 1991-2007, in Bucuresti, Otopeni, Voluntari, Pitesti, Balotesti si Braila, potrivit declaratiei de avere.

In domeniul constructiilor, el detine 71,5% din actiunile firmei Arcom, care valorau la inceputul anului 1,8 milioane de lei (419 mii de euro). Firma condusa de Vasile Geambazi, unul dintre nepotii omului de afaceri, se afla in insolventa.

De asemenea, Becali mai detine un pachet de 33% din actiunile companiei European Imobiliar Developers, in valoare de 128 mii de lei (30 mii de euro). Ceilalti actionari sunt Gabriela Crainiceanu - fosta sefa de cabinet a senatorului PSD Viorel Hrebenciuc si Suzan Taher - fiica omului de afaceri iordanian Fathi Taher. Firma nu mai este activa din 2011.

De la arme la gaini

Gigi Becali detine circa 90% din actiunile Uzinei Mecanice Dragasani, care valorau la inceputul anului, 8,1 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Fabrica de armament a fost cumparata in 2004 de la AVAS si se afla in executare silita, pentru nerespectarea conditiilor de privatizare.

Insa piatra de moara a afacerilor lui Gigi Becali este ferma Avicola Iasi, la care detine 85,7% din actiuni, in valoare de 24 milioane de lei (5,6 milioane de euro). Ferma a fost privatizata in 2002, pentru 4,3 milioane de euro si preluata de Becali in 2004, cu 15 milioane de euro si cu obligatiile din contractul de privatizare.

Au urmat ani de procese cu AVAS, in care societatea a continuat sa acumuleze datorii, iar in prezent este in insolventa. Dosarul Avicola, in care Becali este in continuarea cercetat, este carligul care le-a permis procurorilor sa il opreasca, duminica seara, la aeroport, pe omul de afaceri.

Becali si-a plasat averea in imprumuturi

Gigi Becali a imprumutat, in total, circa 77 milioane de euro catre diverse firme pe care le detine sau le controleaza, precum Steaua, Avicola si UM Dragasani, dar mai ales catre persoane fizice. Spre exemplu, nepotul sau Vasile Geambazi, ii datoreaza omului de afaceri 18 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
7 cursuri de formare profesională pentru antreprenori determinați să obțină succes
Un antreprenor de succes este un antreprenor atent la detalii, care prețuiește calitatea mai mult ca orice în businessul său și care învață de fiecare dată ceva nou, indiferent că se...
#afaceri Gigi Becali, #afaceri puscarie Gigi Becali, #avere gigi becali, #Gigi Becali puscarie , #Avere