BANI DIN SPORT. FC Steaua Bucuresti- o afacere de succes, cu falimentul in valiza

Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:37
3806 citiri
BANI DIN SPORT. FC Steaua Bucuresti- o afacere de succes, cu falimentul in valiza

Dupa ce Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, apropiatii patronului au dat asigurari ca echipa de fotbal nu va fi afectata si ca "linistea financiara" va fi asigurata in continuare. Insa decizia din dosarul Valiza poate atarna mult prea greu pentru Steaua, care ar putea fi scufundata in divizia secunda.

Steaua Bucuresti, cel mai popular club de fotbal din Romania, ar putea ajunge in Liga a II-a chiar din cauza celui care se declara cel mai mare fan al echipei: patronul Gigi Becali.

"Dosarul Valiza" are termen in data de 4 iunie, iar in cazul in care Gigi Becali va fi condamnat, clubul Steaua risca retrogradarea. Prin urmare, echipa ar putea fi exclusa din competitiile europene si, totodata, ar putea pierde foarte multi bani.

"Dupa sentinta definitiva din civil, asteptam sa vedem daca instantele sportive din Romania redeschid cazul. Vom actiona functie de decizia lor", a spus Thomas Giordano, ofiter de presa UEFA. Practic, situatia se aseamana cu cea a lui Fenerbahce, formatie exclusa din Liga Campionilor in 2011 dupa ce clubul a fost acuzat ca a trucat trei partide de campionat.

Precedentul Fenerbahce

In urma cu doi ani, mai multi oficiali ai lui Fenerbahce au fost condamnati pentru coruptie, insa clubul nu a fost retrogradat. UEFA a deschis o ancheta, iar clubul a fost exclus din Liga Campionilor.

Giordano spune ca UEFA va proceda astfel si in cazul Stelei, deoarece este o participanta in cupele europene.

Numai in acest sezon, Steaua a incasat peste 12,5 milioane de euro, datorita parcursului excelent avut in Europa League, unde a ajuns pana in optimi, si datorita biletelor vandute la meciurile din aceasta competitie.

Iata cum a ajuns Steaua la aceasta suma:

- 4,58 milioane de euro din biletele vandute;

- 4,5 milioane de euro din cota de market pool;

- 3,42 milioane de euro pentru atingerea optimilor.

O excludere din competitiile internationale ar provoca Stelei "taiere" de la aceste surse de finantare.

Oricum, Steaua va incasa mai putini bani de la UEFA

Oricum, vesti proaste exista oricum pentru Steaua, care a fost anuntata de forul european ca sistemul de calcul, la capitolul venituri din market pool, a fost refacut, iar alocatia ce ii revine din drepturi TV si de imagine este de noua ori mai mica decat initial, scrie ProSport. Astfel, stelistii vor primi doar 500.000 de euro, iar bugetul clubului va fi dat peste cap.

Daca Steaua va reusi calificarea in grupele Champions League, pentru care pana acum se incasau peste 10 milioane de euro, va primi o cota de doar sase milioane de euro.

Motivul pentru care Steaua va incasa mai putini bani decat Otelul Galati, campioana en-titre, care a primit aproximativ 12 milioane de euro, este faptul ca UEFA ar fi decis ca suma sa fie injumatatita pentru tarile care nu reprezinta poluri de interes din punct de vedere media si pentru cele care nu isi trimit reprezentantele direct in grupele Ligii.

Ce a fost si ce-a ajuns

In 2011, Steaua Bucuresti a fost cel mai performant club din Romania, "ros-albastrii" terminand anul cu un profit urias - 4,14 milioane de euro net. Rezultatul venea dupa patru ani consecutivi de pierderi.

Potrivit Ministerului Finantelor, Fotbal Club Steaua Bucuresti S.A. a generat o cifra de afaceri de 66,247 milioane de lei in 2011 (15,6 milioane de euro), dupa ce in urma cu doi ani raportase o pierdere de 4,6 milioane de euro si o cifra de afaceri mult mai mica - 10 milioane si jumatate de euro.

2011 a fost primul an in care Steaua a iesit "pe plus" dupa 2006, atunci cand echipa lui Becali a avut un profit de un milion de euro.

Daca Gigi Becali va fi condamnat si pentru dosarul Valiza, toate planurile de viitor ale Stelei s-ar putea prabusi ca niste piese de domino. Nu va mai primi bani din drepturile de televizare si nu va mai avea incasari din vanzarea de bilete.

Finantatorul este inchis. Pana acum a "imprumutat" clubul cu peste 15 milioane de euro, iar pe "patronul din acte" cu 18 milioane de euro. Chuar daca ar avea vointa de a sustine echipoa din arest, situatia sa financiara nu este una roza.

Gigi Becali a bagat in insolventa toate firmele pe care le detinea in mod oficial, pentru a scapa de sechestre ale ANAF, din cauza datoriilor pe care le inregistreaza la stat.

In acte, figureaza ca avand de recuperat milioane de euro de la persoane fizice si juridice pe care le-ar fi imprumutat. Gigi Becali a imprumutat, in total, circa 77 milioane de euro catre diverse firme pe care le detine sau le controleaza, precum Steaua, Avicola si UM Dragasani, dar mai ales catre persoane fizice. Spre exemplu, nepotul sau Vasile Geambazi, ii datoreaza omului de afaceri 18 milioane de euro.

Singura sursa viabila de finantare va ramane vanzarea de jucatori, dar nici aici nu mai este sprijinit de prieteni.

Victor Piturca, selectionerul nationalei, nu a mai convocat niciun jucator stelist nu a fost convocat pentru meciul amical cu trinidat Tobago. Si, daca nu sunt convocati nu castiga nici cota de piata, deci vor fi mai greu de vandut.

#dosarul Valiza Gigi Becali, #retrogradare Steaua Bucuresti, #incasari Steaua Bucuresti , #FC Steaua