Becali cere daune de la ANAF

Marti, 16 Martie 2010, ora 17:35
2237 citiri
Becali cere daune de la ANAF

George Becali a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa suspende o inspectie fiscala initiata de ANAF in cazul sau, cerand totodata instantei sa oblige Agentia sa ii plateasca 800.000 de lei daune morale si materiale, motivand ca inspectorii l-au deranjat in perioada sarbatorilor din iarna lui 2009, precizeaza NewsIn.

Europarlamentarul George Becali a depus actiunea impotriva Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF) pe 10 martie, prin cererea de chemare in judecata solicitand Curtii de Apel Bucuresti sa suspende o decizie din decembrie 2009 a Agentiei, de incepere a unei inspectii fiscale in cazul sau.

De asemenea, Becali cere magistratilor CAB sa oblige ANAF sa ii plateasca 400.000 de lei daune morale si 400.000 de lei daune materiale, in total aproximativ 200.000 de euro, europarlamentarul spunand ca decizia ANAF de a desfasura acel control nu este legal, fiind un abuz care i-a adus grave prejudicii morale si materiale.

Potrivit actiunii depuse la CAB, inspectorii ANAF i-ar fi transmis lui Becali, pe 14 decembrie 2009, o instiintare potrivit careia, incepand cu 29 decembrie, urma sa fie supus unui control fiscal,care viza recuperarea TVA-ului aferent terenurilor si caselor vandute in perioada 2004-2008.

Becali cere instantei suspendarea provizorie a acestei decizii, dar si sa constate ca o hotarare emise pe 30 decembrie de ANAF, prin care a fost suspendata provizoriu inspectia fiscala, a ramas fara obiect.

Becali spune ca, in calitate de presedinte de partid politic, persoana publica si europarlamentar, a fost supus "oprobiului public" de catre ANAF, despre care sustine ca a incercat sa ii faca o imagine de cetatean care nu isi plateste taxele datorate statului.

Mai mult, Gigi Becali le spune judecatorilor ca i-a scazut popularitatea in randul electoratului, dupa ce presa a mediatizat subiectul: "Becali s-a trezit cu Fiscul in curtea Palatului pentru TVA neplatit".

"Va rog sa aveti in vedere ca, incepand cu data de 29 decembrie 2009, subsemnatul am fost supus unui stres continuu din acuza acestei probleme, zilnic avand intalniri interminabile cu avocati, juristi, experti contabili si specialisti pe care i-am angajat pentru a ma consilia in aceasta problema.

Toate acestea mi-au irosit timpul si nervii si mi-au afectat viata de familie", se arata in cererea de chemare in judecata.

De asemenea, Becali sublinieaza impactul pe care l-a avut asupra sa faptul ca acel control a fost demarat in perioada sarbatorilor de iarna, ceea ce l-a obligat sa isi schimbe programul, dar si sa cheltuie mai multi bani.

In ceea ce priveste controlul dispus de ANAF, Becali spune ca acesta nu este legal, avand in vedere ca tranzactiile pe care le-a facut au fost demarate in calitate de persoana fizica, nu de persoana autorizata.

Mai mult, spune Becali, in perioada 2004-2008 a efectuat vanzari de bunuri imobile din patrimoniul personal, operatiuni ce sunt scutite de plata TVA.

Potrivit unui document aflat in dosarul Curtii, Gigi Becali a vandut, in 2008, un singur teren, in valoare de 2 milioane de euro, iar in perioada 2004-2007, potrivit aceluiasi document, a vandut terenuri pe care le detinea de 7-12 ani, cumparate fara intentia de a le vinde.

In final, Becali recunoaste, totusi, ca a cumparat un imobil de pe strada Sevastopol din Capitala, dupa ce a participat la o licitatie la rugamintea unui prieten, insa l-a vandut in pierdere.

Pe de alta parte, Becali aminteste in actiunea depusa la CAB ca, in 2005, ANAF a pus sechestru pe averea sa, dar ca la vremea respectiva a obtinut anularea deciziei in instanta.

"Atunci v-am iertat din patriotism, dar constatand reaua dumneavoastra credinta ma vad obligat sa va actionez in instanta datorita prejudiciilor materiale si morale cauzate de institutia pe care o reprezentati.

Va aduc la cunostinta ca, in urma unei intalniri avute la Bruxelles, prin intermediul unor reprezentanti ai statului roman, sunt pe cale a semna un contract de 2 miliarde de euro, pentru una din societatile mele, contract care va fi derulat in Libia si finantat de Uniunea Europeana", incheie Gigi Becali.

Curtea de Apel Bucuresti a fixat primul termen de judecata in acest dosar pentru 24 martie.

#anaf, #becali, #daune, #fisc , #stiri Gigi Becali