La Bucuresti se instaleaza o criza politica permanenta

Joi, 05 Aprilie 2007, ora 00:02
902 citiri

Consensul politic care prevala la Bucuresti in numele aderarii la Uniunea Europeana si-a trait traiul. La de abia trei luni dupa ce s-a alaturat clubului european, Romania s-a scufundat intr-o criza politica care tine, potrivit unui lider al opozitiei, de "vendeta". Conflictul il opune pe prim-ministrul Calin Tariceanu presedintelui Traian Basescu.

Declansata la inceputul anului, confruntarea a provocat deja mai multe victime, printre care ministrul afacerilor externe si seful informatiilor externe - doi apropiati ai presedintelui - si a antrenat o amanare a alegerilor europene, prevazute initial pentru 13 mai.

Divortul intre principalele doua partide ale coalitiei guvernamentale a fost confirmat la 3 aprilie de primul-ministru, care a format un nou cabinet scotand din cursa partidul si apropiatii lui Basescu.

Divergentele de vedere intre cei doi s-au transformat in animozitate fatisa cand, in ianuarie, presedintele a crezut potrivit sa faca public un bilet al primului-ministru - pastrat cu grija timp de mai multe luni - in care acesta din urma ii cerea sa intervina in favoarea prietenului sau Dinu Patriciu, patron al grupului Rompetrol, inclupat pentru frauda, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu. Calin Tariceanu a ripostat dezvaluind un al doilea bilet de aceeasi natura semnat de data aceasta de Basescu. "Romanii au aflat astfel, ironizeaza jurnalista Rodica Palade, ca primul-ministru este un mincinos, iar presedintele lor un santajist."

Etalate pe piata publica, aceste certuri personale au stirbit serios cota de popularitate a sefului de stat roman care a pierdut luna trecuta zece puncte in sondaje (41%). Ele nu au permis de altfel nici imbunatatirea imaginii primului-ministru.

Opozitia de stanga (PSD), laminata la ultimele alegeri si discreditata de o serie de afaceri de coruptie, nu a ratat ocazia de a exploata acest climat distructiv in vederea reglarii de conturi. Ea a angajat o procedura in vederea suspendarii presedintelui Basescu, pe care il acuza de "incalcari repetate" ale Constitutiei si de "deriva autoritarista". Initiativa are putine sanse sa reuseasca, fiind extrem de complicata juridic, dar contribuie la intarirea unui nou venit pe scena politica locala: Gigi Becali, patron al clubului de fotbal Steaua si sef al Partidului Noua Generatie. Aceasta noua ipostaza a populismului, caruia ii place sa se descrie ca "arhanghelul luminii" si "salvator", se apropie de presedintele Basescu in sondajele de popularitate cu 39% opinii favorabile.

Avertisment din partea UE

Noul guvern, investit la 3 aprilie datorita voturilor opozitiei de stanga, va fi, potrivit afirmatiilor primului-ministru, "mai eficace", fiind "de factura europeana". Expertii se indoiesc de acest lucru. Mai intai pentru ca Tariceanu renunta la o figura emblematica a luptei anticoruptie, ministrul justitiei Monica Macovei. Cu toate ca salutata de Comisia Europeana, intransigenta lui Macovei incomoda o buna parte a clasei politice romane, inclusiv personalitati apropiate de primul-ministru. Acest post-cheie va fi ocupat in viitor de Tudor Chiuariu, in varsta de 29 de ani, care a condus pana acum departamentul de lupta antifrauda. Noul guvern, foarte minoritar, va fi nevoit sa faca concesii pentru a ramane la putere. Cu riscul de a bloca continuarea reformelor cerute de Bruxelles.

Niciun partid neavand interesul pentru moment sa provoace alegeri legislative anticipate, Romania risca se instaleze intr-o stare de criza permanenta.

"Echilibrul fortelor din Parlament nu indeamna la optimism", confirma un observator. Votul din Senat, prevazut pentru zilele urmatoare, in vederea crearii unei Agentii Nationale pentru Integritate, organism care va urma sa verifice averile alesilor si magistratilor, va constitui un prim test. Camera Deputatilor si-a anuntat deja ostilitatea fata de acest proiect incercand sa il indulceasca.

In vizita la Bucuresti la mijlocul lui martie, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a avertizat Bucurestiul contra adoptarii unui text golit de substanta sa. Si a amintit ca Romania va face obiectul unor sanctiuni in cazul nerespectarii angajamentelor sale.

Sursa: Rador