Noi patroni in fotbalul romanesc

Sambata, 30 Iulie 2005, ora 09:14
1191 citiri

Fotbalul romanesc s-a tarat pana in anul 2005, patronii de cluburi plangandu-se mereu ca nu au bani pentru a face performanta. Mai mult, ei au invocat lipsa sponsorilor. In aceasta vara, mai multe cluburi au decis sa se transforme in societati pe actiuni, incercand astfel sa-si rezolve probleme financiare. Chiar daca printre actionari se gasesc firme puternice, presedintii de cluburi sustin in continuare ca nu au resurse de supravietuire.

Cluburile romanesti de fotbal au adunat, pana acum, datorii la stat in valoare de 20 milioane de euro. In aceasta vara, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a hotarat sa puna piciorul in prag si pare decisa sa execute silit echipele cu datorii. Ca un facut, FRF a aprobat, pe data de 21 iunie, sa afilieze provizoriu sase echipe din Divizia A, care au devenit societati pe actiuni. FC Politehnica Iasi SA, FC Otelul Galati SA, FC National SA Bucuresti, FC Dinamo 1948 SA Bucuresti, FC 2005 SA Pitesti si FC Sporting Club SA Vaslui sunt societatile care si-au schimbat forma juridica.

O verificare la Registrul Comertului arata ca, printre actionarii respectivelor societati, se gasesc oameni si firme potente financiar.

Sapte firme isi impart bucati din Poli Iasi

Societatea nu beneficiaza de actionari fizici, in schimb are sapte actionari juridici. Printre aceste firme, in evidenta iese Conex Grup, societate care se lauda ca, anul trecut, a avut o cifra de afaceri de peste 75 milioane de euro. "Eu stiu doar ca sunt actionari si ca si-au anuntat intentia sa dea bani, ne-a declarat Marius Stan, presedintele clubului Poli Iasi. E adevarat ca noi avem probleme financiare, dar nu stiu politica respectivei firme. Nu stiam ca are o cifra de afaceri de zeci de milioane de euro pe an. Nu am stabilit ca sa primim din partea lor o anumita suma".

De asemenea, Gold&Platin, Grup XL Company, Itels, Omega is Comunications, Select Grup sunt firmele care ar trebui sa pompeze bani in clubul iesean. Societatea pe actiuni - proprietara "fondului de jucatori" O situatie similara se intalneste si in cazul celor de la Pitesti. Fotbal Club 2005 SA nu are asociati persoane fizice, dar pe lista actionarilor figureaza 11 persoane juridice, printre acestea regasindu-se Consiliul Judetean Arges precum si Consiliul Local Pitesti. "Primaria n-a participat cu stadionul pentru ca este un mijloc fix si nu poate fi folosit ca aport la capitalul social. O sa treaca o perioada pana vor intelege ca nu s-a preluat si patrimoniul vechii asociatii, ci s-a luat doar dreptul de participare in Divizia A.

Jucatorii si-au dat demisia de la asociatie si s-au angajat la societatea pe actiuni", ne-a declarat Viorel Ilinca, presedintele clubului argesean. Dupa cum se poate vedea, societatea pe actiuni a devenit proprietara "fondului de jucatori" si va incepe finantarea echipei din actualul sezon. Printre societatile care figureaza ca actionari juridici se numara: Iatsa, Argecom si Conarg.

Otelul, singurul club ce detine gazonul pe care joaca

Un alt club care s-a transformat in societate pe actiuni este Otelul.

Aici, Mittal Steel a preluat, o data cu jucatorii, si baza sportiva. De altfel, Galatiul este unul din putinele cazuri in care investitorii au preluat si baza sportiva. In rest, investitorii fotbalului romanesc detin doar fotbalistii, pentru ca bazele se afla in posesia institutiilor de stat. "Cred ca suntem singurul club care avem si baza sportiva. Stadionul, care a apartinut fostului Sidex, a trecut, alaturi de combinat, in patrimoniul Mittal Steel. Indienii sunt singurii sponsori ai Otelului si nu cred ca ar mai putea veni cineva alaturi de ei.

Cand am trecut la noua structura, am preluat si pasivele si speram ca, la modificarea Codului Fiscal, sa putem reesalona datoriile", ne-a declarat directorul executiv, Catalin Tofan. La Steaua si la Dinamo, situatia este asemanatoare cu a majoritatii cluburilor din Divizia A. Astfel, Gigi Becali detine "fondul de jucatori" dar si nocturna, pe care a cumparat-o in contul datoriei pe care CSA Steaua o avea fata de firma Tehnorob. in rest, baza apartine MApN, iar latifundiarul din Pipera plateste pentru ca echipa sa poata juca in Ghencea.

Dinamo s-a transformat si ea intr-o societate pe actiuni, ce are in posesie jucatorii, in timp ce terenurile apartin MI. Raman fara raspuns mai multe intrebari: Cine detine palmaresul clubului? Cui apartine marca, daca societatea pe actiuni se desfiinteaza? Ce se intampla daca patronii bazei sportive nu mai lasa echipele sa le foloseasca?

Exemple sunt, legi nu exista

La clubul spaniol Real Madrid au actiuni si suporterii care vin pe stadion sa urmareasca meciurile lui Zidane. In Anglia se pot cumpara cluburile cu totul, teren, jucatori, palmares, la bursa. in Italia cluburile nu detin stadioanele, fiind bine cunoscut faptul ca rivalele din acelasi oras disputa partidele pe aceeasi arena (Inter si AC Milan, Juventus si AC Torino, Roma si Lazio). Chiar daca in Europa exista exemple diferite de urmat pentru cluburile noastre, singura problema ramane legislatia, care in Romania a ramas in urma.