Taxa pe avere: cum vor parlamentarii sa scoata bani de la bogati

Miercuri, 18 August 2010, ora 23:35
1788 citiri
Taxa pe avere: cum vor parlamentarii sa scoata bani de la bogati

Parlamentarii independenti au propus taxa pe avere, o taxa de solidaritate, de tip "Robin Hood", intentionand sa ia de la bogatii tarii si sa dea statului, care, mai apoi, sa-i imparta amaratilor, pe o perioada de trei ani.

Pana aici lucrurile au decurs normal, oamenii cu stare s-au impartit in doua tabere: cei care spun ca e "o mare balbaiala constitutionala" si cei care spun ca ar fi "o masura dumnezeiasca", precum Gigi Becali.

Ziare.com a intrat in posesia documentului trimis de catre parlamentari spre avizare Consiliului Economic si Social, si lucrurile par sa nu fi fost gandite pana la capat.

Astfel, in proiectul de lege se arata ca "persoanele fizice care detin bunuri imobile constand in locuinte sau terenuri precum si bunuri mobile constand in avioane, elicoptere, ambarcatiuni sau autoturisme, a caror valoare insumata este mai mare de 450.000 de euro, vor achita, anual, o taxa de solidaritate in cuantum de 1% din valoarea totala a acestora, care se face venit la bugetul de stat.

In cazul in care valoarea totala a bunuilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, se vor taxa doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, taxa de solidaritate reprezentand 0,5% din valoarea individuala a bunurilor respective", se arata la articolul 2.

Articolul 4 stipuleaza si cine va stabili cat valoareaza bunurile ce ar urma sa fie astfel impozitate.

"Pentru stabilirea valorii bunurilori mobile prevazute la art 2., directiile de taxe si impozite locale utilizeaza "Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare", adoptat de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici, iar pentru bunurile mobile valoarea se stabileste scazand din valoarea de catalog initiala 25% pentru primul an de vechime si cate 10% pentru urmatorii 4 ani de vechime".

Impozitam tot ce are roti si motor

La bunuri mobile intra, desigur, si autovehiculele, fie ele masini, autocare, tractoare, scutere sau motociclete.

Calculul se face separat, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice in felul urmator:

a) In, cazul oricaruia dintre urmatoarele autovehicule, proprietate a persoanelor juridice, impozitul pe mijloc de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cmc sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare in tabel (vezi pag. 7 din document, n.red.)

b) In cazul oricaruia dintre urmatoarele autovehicule, proprietate a persoanelor fizice, impozitul pe mijlocul de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cmc sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabel (vezi pag. 7 din document, n.red.)


Si ca tot am adus in discutie acest tabel, el contine toata gama de autovehicule, de la mijloace de transport cu tractiune mecanica si tractoare la motorete, scutere si motociclete.

Se cauta scuter de peste 50.000 de euro pentru impozitat

Daca citind continutul proiectului de lege ati fi tentati sa credeti ca toti cetatenii tarii ar urma sa plateasca aceasta taxa suplimentara pe autovehicule, senatorul Liviu Campanu, unul dintre autorii propunerii legislative, a explicat, pentru Ziare.com, care este, de fapt intentia independentilor.

"Taxarea autovehiculelor e egala cu cea care se face in momentul de fata, doar ca impunem o taxa suplimentara pentru fiecare 200 de cmc. Nu este pentru toata populatia, ci pentru automobilele care au o valoare mai mare de 50.000 de euro", a explicat Campanu, la solicitarea Ziare.com.

Intrebat daca vor gasi de impozitat tractoare si scutere de peste 50.000 de euro, senatorul s-a vazut nevoit sa recunoasca ca proiectul de lege este, inca, perfectibil.

"Nu stiu, e posibil sa fie (tractoare de peste 50.000 de euro, n.red.)! De ce nu. Daca sunt multifunctionale - un tractor cu dispozitive de arat, de semenat, de secerat - este foarte posibil. Nu stiu, n-as putea sa va spun sigur. Scutere cu siguranta nu (se gasesc peste 50.000 de euro, n.red.).

Dar haideti sa nu radicalizam. Probabil ca acest proiect de lege e perfectibil, de aia el trece si prin avizari la consilii legislative, la Consiliul economic si social, la punctul de vedere al Guvernului, dupa care e discutat in comisii, probabil Comisia pentru drepturile omului, Comisia juridica si Comisia finante banci", ne-a declarat Campanu.

Senatorul a continuat exprimandu-si speranta ca este un proiect de lege care "starneste interes" si, deci, amendamentele pe care colegii sai nu vor intarzia sa le depuna il vor face coerent.

"Eu sunt convins ca fiind un proiect de lege care starneste destul de mult interes si care, din punctul meu de vedere, e eficient pe situatia de criza pe care o traversam in momentul de fata, va suferi modificari prin amendamente aduse de colegii nostri", a conchis Liviu Campanu.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#taxa, #avere, #parlamentari, #bani, #bogati , #stiri Gigi Becali