Grecia, sperietoare pentru investitori: 4 din 5 se tem sa bage bani in Europa

Luni, 22 Iunie 2015, ora 11:30
2923 citiri
Grecia, sperietoare pentru investitori: 4 din 5 se tem sa bage bani in Europa
Foto: Flickr / Christos Loufopoulos / CC BY 2.0

Potentialul investitional al Europei poate reveni la cote inalte, dupa ce va iesi din blocajul crizei grecesti, cred directorii unuia dintre cele mai puternice fonduri de investitii din lume, Goldman Sachs Asset Management (GSAM).

Sheila Patel, directorul executiv al GSAM sustine ca, in acest moment, Grecia reprezinta o sperietoare pentru investitori, facand sa treaca aproape neobservate progresele economice realizate de tari precum Spania sau Italia, relateaza postul american CNBC.

Un investitor din cinci

"Substratul economic din zona euro este chiar bun, dar criza din Grecia distrage atentia investitorilor de la acest lucru.

Se vede o intarire a economiilor de la periferia zonei euro, Spania sau Italia, dar cand te uiti la evolutia Greciei iti dai seama ca nu ai cum sa linistesti investitorii.

Din cinci investitori interesati de Europa, doar unul isi asuma riscurile de a intra pe aceasta piata", afirma Sheila Patel.

Timp de cinci luni, negocierile derulate intre noul guvern de la Atena si creditorii tarii au mentinut un impas in rezolvarea crizei datoriilor inregistrate de eleni.

Refuzul guvernului elen de a aplica integral programul de reforme solicitat de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI au dus la blocarea ultimei transe, de 7,2 miliarde de euro, din programul de asitenta financiara.

In acest moment, Grecia este in plina criza financiara neavand la dispozitie sumele necesare pentru plata transelor lunare din imprumutul FMI.

O decizie privind soarta tarii in uniunea monetara europeana urmeaza sa fie luata dupa summit-ul de urgenta de la Bruxelles convocat luni de liderii tarilor din zona euro si oficialii CE.

Pana acum, semnalele venite din ambele tabere sunt incurajatoare pentru semnarea unui acord intre cele doua parti, dar lipsa lichiditatilor din Grecia va continua sa dea batai de cap cel putin pana la finalul acestui an.

Incertitudinea privind soarta tarii a provocat retrageri de capital de peste 5 miliarde de euro din bancile elene numai in ultima saptamana si a pus pe fuga investitorii din regiune.

Investitii marunte

"Am vazut investitori care si-au adaptat strategiile in functie de evolutia pietelor din Europa, dar sunt multi altii care asteapta finalul acestei crize.

Parca se repeta situatia de acum cativa ani, cand din cauza unor factori externi, cum a fost cazul Greciei, acum 5 ani, investitiile de capital au fost amanate subminand baza economiei din zona euro", sustine directorul GSAM.

Summit-ul de astazi de la Bruxelles si noul set de masuri inaintat de guvernul elen pentru consultarea creditorilor ar trebui sa reprezinte ultima sansa a Greciei de a evita falimentul.

Jocul pe marginea prapastiei a devenit deja o constanta in viata investitorilor expusi pe piata europeana, dar Patel crede ca apele se vor limpezi printr-o rezolutie de ultim moment care sa decida soarta Greciei.

Capital directionat la periferie

In prezent, zona euro se preznta destul de atractiva, politica de relaxare cantitativa initiata de BCE dand rezultatele asteptate.

Spre exemplu, indicele Stoxx Europe 600 a inregistrat in ultimul an o apreciere de 11 procente, aproape dublu fata de evolutia Dow Jones Industrial Average (6%).

Inclusiv barometrul EY Eurozone Forecast (EEF) arata ca zona euro trece prin cea mai puternica perioada de crestere din 2011 incoace, cheltuielile de consum si exporturile sustinand cresterea zonei euro la 1,6% in acest an si la 1,9% in 2016.

In schimb, o posibila iesire a Greciei din zona euro inca reprezinta o amenintare pentru pietele financiare, cred analistii Ernst&Young.

Pe de alta parte, BlackRock, cel mai mare fond de investitii, crede ca este timpul sa accentueze infuzia de capital privat in Europa.

"Evaluarile sunt echilibrate fata de o revenire inca inceata a zonei euro.

Pe de alta parte politica monetara agresiva initiata de BCE ajuta la echilibrarea riscurilor geopolitice din regiune", crede Russ Koesterich, seful departamentului de Strategii-Investitii al BlackRock.

Sheila Patel crede ca investitiile de capital din Europa vor avea in spate o alta strategie decat cea intalnita in trecut.

"In mod firesc, companiile expuse prea mult pe piata din China vor trece printr-o serie de dificultati, ceea ce face ca periferia Europei sa fie in anumite aspecte mai intersanta decat piata germana", sustine Patel.

Chiar si asa insa, fara o rezolvare a crizei datoriilor din Grecia, pasii facuti de investitori pe piata europeana vor fi redusi, avertizeaza seful GSAM.

Foto: Flickr / Christos Loufopoulos / CC BY 2.0

#criza datorii grecia, #investitii zona euro, #capital investit Europa, #fonduri investitii Europa , #Investitii