Scenariu apocaliptic pentru economia anului 2012

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 12:30
4153 citiri
Scenariu apocaliptic pentru economia anului 2012
Sursa foto: acuvio.blogspot.com

Economistii Goldman Sachs au stabilit o serie de previziuni despre felul in care ar putea arata situatia economica anul viitor si despre cum vor evolua pietele, pretul produselor si chiar politicile aplicate de bancile centrale.

Lista intocmita de echipele Goldman prezinta o imagine de ansamblu sumbra a Europei, in care PIB-ul mai multor tari ar urma sa scada mai mult decat aratau previziunile initiale, scrie Business Insider.

Incetinirea cresterii economice va continua si anul viitor, si, cel mai probabil, se va extinde si in 2013, cred cei de la Goldman. Acestia nu exclud nici posibilitatea unui regres economic, in tarile deja afectate de criza datoriilor suverane.

Marsurile de austeritate care au impus guvernelor europene sa reduca drastic cheltuielile si sa diminueze bugetele de stat vor lovi si SUA, iar protestele pe plan social, cauzate de aceste masuri vor continua.

Sectorul privat va fi obligat sa contribuie la rascumpararea datoriilor suverane, iar disponibilizarile in sectorul bancar vor continua, in urmatoarele 12 luni.

Mai multi someri, la nivel mondial

Rata somajului va creste si in tarile cu economii puternice, avertizeaza specialistii Goldman Sachs.

Pe de alta parte, rata inflatie se va diminua, iar factorii politici isi vor reorienta strategiile catre prevenirea unui colaps economic. Mai ales ca anul viitor criza care a devastate Europa nu se va incheia.

Economistii citati de publicatia amintita considera ca, in 2012, criza datoriilor va continua sa ramana o frana in calea dezvoltarii economice.

Previziunea privind PIB-ul mondial a fost ajustata cu 20 de puncte de baza, pana la 3.2%, in 2012.

Absenta unui plan coerent pus la punct de toti liderii europeni va continua sa afecteze pietele si in special sectorul bancar, deja incarcat cu datorii din zona euro.

De-a lungul urmatoarelor trei pana la sase luni, economistii prezic ca principalii indici bursieri vor inregistra scaderi. Au fost luati in vedere : indicele Topix, in Tokyo, Stoxx Europe 600 si MSCI AC Pacific Excluding.

Cel mai grav vor fi lovite actiunile europene, care vor scadea cu pana la 16%, inainte sa revina lent la valorile din present, mai anticipeaza specialistii.

Dolarul, sifonat

In ceea ce priveste evolutia valutelor, analistii sustin ca dolarul va fi cel mai slabit si ca se va deprecia masiv, pe masura ce investitorii se vor orienta catre un cos de monede nationale.

Mai exact, dolarul va pierde in fata pesoului mexican, cu un raport de de 12.5 dolari pentru un peso, in raport cu yuanul chinezesc, pana la valoarea de 6,13 dolari pentru un yuan si chiar in fata lirei. Cursul in Marea Britanie va fi de 0.58 dolari pentru o lira sterlina.

Actiunile de pe scena politica vor continua sa influenteze pietele valutare, iar tari precum China, Taiwan si India vor profita.

Nu in ultimul rand, pretul petrolului va dobori noi recorduri, in conditiile in care piata energetica, oricum fragila, va impiedica accesul producatorilor la resurse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#previziuni economie, #economie Goldman Sachs, #scadere economica , #Rezultate financiare