Analiza Reuters: Daca ar exista o rata a dobanzii globala, aceasta ar fi prea scazuta

Vineri, 25 Mai 2007, ora 20:27
759 citiri

Politica monetara globala este prea relaxata, deoarece dezvoltarea accelerata a economiei mondiale, supraincarcarea pietelor financiare, preturile energetice foarte ridicate si accelerarea cresterii creditelor ascund presiuni inflationiste, arata o analiza Reuters. Problema este ca nu exista o rata a dobanzii de referinta unica prin care sa se faca ajustarile si nicio institutie care sa realizeze acest lucru, mai scrie Reuters. Ca rezultat, temerile de o amenintare inflationista la nivel mondial cresc.

Afacerile, finantarea si investitiile se extind la nivel global, insa un numar mare de banci centrale fixeaza costuri de imprumut diferite, folosind instrumente de analiza regionale. in absenta unei actiuni concertate, banii care pot fi investiti la nivel global si sursele acestora de finantare evolueaza ca "o jucarie gonflabila"- daca o strangi la un capat, aerul se misca in cealalta parte, mai scrie Reuters.

"Din ce in ce mai mult, cel putin in teorie, nu exista rate ale dobanzilor la nivel national. Exista o rata a dobanzii globala, deoarece banii prezinta o lichiditate ridicata", a spus strategul companiei britanice de administrare a fondurilor, Legal & General Investment Management (L&G), James Carrick. Accesul la ratele dobanzilor, aproape nule, din Japonia a fost, in ultimii cinci ani, cel mai bun exemplu de finantare ieftina dintr-o parte a lumii care apoi a inundat pietele globale, in ciuda restrictiilor impuse de Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane si Banca Centrala Europeana (BCE).

Cererea, care are la baza yenul, de obligatiuni cu randament ridicat, de exemplu din Noua Zeelanda, a determinat o miscare foarte usoara a costurilor de imprumut din acea regiune, cu toate ca banca centrala a Noii Zeelande a majorat ratele cu 3% in ultimii trei ani. Cu toate acestea, nominal, real, sau in valori ajustate in functie de inflatie, ratele dobanzilor in statele puternic industrializate din Grupul celor sapte (G7) au urcat puternic in ultimii doi ani.

Media ratelor dobanzilor de politica monetara din G7 a urcat cu 1%, pana la 3,85% de la sfarsitul lui 2005

Ratele reale din G7 sunt inca sub media ultimilor 25 de ani, cu toate ca diferenta s-a micsorat la 75 de puncte de baza (0,75%), a apreciat economistul-sef de la Goldman Sachs, Jim O'Neill. "Trebuie sa tinem cont ca inflatia reala ramane destul de scazuta si ca ratele reale ale dobanzilor in G7 cresc constant", a continuat acesta.

Pe de alta parte, economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Jean-Philippe Cotis, a spus ca politica monetara trebuie inasprita in continuare. "Exista riscul ca, in multe regiuni, balanta intre cererea agregata si oferta sa se fi inclinat deja catre supraincalzire", a spus Cotis.

Finantarea corporatista foarte ieftina din regiuni precum China sau India diminueaza efectul de inasprire din marile economii dezvoltate, crede Carrick, de la L&G.

Crestere economica sustinuta in economiile emergente

Economiile emergente din Asia, Europa de Est, Orientul Mijlociu si America Latina accelereaza cresterea globala catre cel mai rapid ritm din ultima generatie.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza o crestere globala de aproape 5% in acest an si de 7,5% in economiile emergente. Tipul de boom economic provocat de investitii in China, de exemplu, este explicabil, avand in vedere capacitatea firmelor chinezesti de a creste capitalul local pana la 7-8% si de a investi intr-o economie care creste cu rate nominale de aproximativ 14%.

Un efect este ca dezvoltarea investitiilor interne atrage miliarde de dolari din strainatate in cautarea unor profituri mari. Banca Populara a Chinei colecteaza apoi dolarii pentru a mentine stabilitatea yuanului si reinvesteste partea leului in obligatiuni americane, mentinand costurile de imprumut pe termen lung in SUA sub nivelul pe are il tinteste Fed prin inasprirea politicii monetare, mai scrie Reuters.

Mai clar, cresterea accelerata a investitiilor in China, Orientul Mijlociu si Rusia genereaza cerere masiva de materii prime, iar companiile din state precum Germania exceleaza in productia acestora.

Expansiunea din zona euro se datoreaza in mare parte Germaniei

Stimularea economiei Germane si a pietelor muncii a fost, ca rezultat, un motor al expansiunii recente din zona euro, cu toate ca BCE creste ratele dobanzilor iar Fed le coboara. "Cu toate ca ratele dobanzilor sunt destul de ridicate ca sa inhibe speculatiile pe piata imobiliara in SUA in ultimul an, nu cred ca sunt destul de mari pentru companiile chinezesti sau indiene", a mai spus Carrick.

Ratele dobanzilor pe termen lung sunt la un nivel critic pe piata, apreciaza analistii Reuters. In ciuda faptului ca Fed si BCE au majorat ratele dobanzilor in ultimii trei ani, imprumuturile guvernamentale pe zece ani in SUA sau zona euro nu sunt mai scumpe in prezent fata de momentul in care Fed a inceput sa-si inaspreasca politica monetara.

Presiuni inflationiste modeste

In ciuda ingrijorarilor legate de inflamarea inflatiei, previziunile nu arata inca acest lucru, mai scrie Reuters. OECD spune ca inflatia pentru statele membre ale organizatiei va cobori la doar 2% anul viitor, de la 2,1% in 2007 si 2,2% anul trecut.

"Este politica monetara prea relaxata. Daca analizam din perspectiva preturilor de consum este nevoie de o inasprire mai mare, insa nu foarte mare", a spus economistul fondului olandez Robeco, Lex Hoogduin, citat de Reuters.

Acesta a continuat ca dilema este ca presiunile inflationiste determinate de preturile de consum sunt relativ modeste raportat la situatia pe pietele de capital, iar bancile centrale nu vor avea o baza solida pentru restrictionarea monetara in absenta unor amenintari majore pentru tintele de inflatie

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)